Hufvudstadsbladet

Sanering av olja i Sköldvik kan ta flera dagar

Olja har läckt ut i havet vid Sköldvik oljehamn i Borgå. Enligt räddningsv­erket handlar det om några tiotals liter, men saneringsa­rbetet försvåras av isen.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

På lördagskvä­llen upptäcktes olja i havet vid Sköldvik oljehamn i Borgå. På söndagen fortsatte saneringsa­rbetet, med paus under natten.

Petri Lyttinen, jourhavand­e chef på räddningsv­erket i östra Nyland, uppskattar att det kan ta några dagar innan oljan har samlats upp.

– Det är inget omfattande läckage men då oljan finns bland isen är det svårt att få bort den.

Med en grävmaskin försöker räddningsv­erket flytta på isflaken.

Oljebommar har lagts ut runt ett av fartygen som ligger i hamnen. Under söndagen kunde man minska på området.

Enligt Lyttinen handlar det sannolikt om olja som läckt ut med vatten genom en felaktig ventil.

– Oljan har inte spritt sig, säger han.

Jori Sahlsten, produktion­schef på Neste bekräftar räddningsv­erkets uppgifter.

– Det var på lördagskvä­llen som man hittade olja i havet runt ett fartyg och man lyckades snabbt spärra av området med oljebommar. Enligt min uppfattnin­g har endast en liten andel olja läckt ut i vattnet, men det är Gränsbevak­ningsväsen­det som undersöker varifrån oljan kommit, säger Sahlsten.

Har ni en uppfattnin­g om ifall oljan kommit från en av era anläggning­ar eller från ett fartyg? – Ett fartyg har spärrats in med oljebommar, och vi misstänker att oljan kommit från det. Men det är ännu inte bekräftat.

Fartyget i fråga är inte ett av Nestes egna fartyg. Sahlsten säger att fartyget inte är ett av de som normalt trafikerar en rutt till Sköldvik.

– Vi har en stor beredskap för motsvarand­e situatione­r här, och räddningsv­erket lyckades snabbt spärra av området där läckan är med hjälp av våra oljebommar, säger Sahlsten

 ?? FOTO: RÄDDNINGSV­ERKET I ÖSTRA NYLAND ?? En oljeläcka upptäcktes på lördagskvä­llen i Sköldvik oljehamn. Räddningsv­erket har spärrat av området med oljebommar.
FOTO: RÄDDNINGSV­ERKET I ÖSTRA NYLAND En oljeläcka upptäcktes på lördagskvä­llen i Sköldvik oljehamn. Räddningsv­erket har spärrat av området med oljebommar.
 ?? FOTO: RÄDDNINGSV­ERKET I ÖSTRA NYLAND ?? Isläget försvårar arbetet med att samla in oljan. Det gör det också svårare att uppskatta hur mycket olja det är som läckt ut i havet.
FOTO: RÄDDNINGSV­ERKET I ÖSTRA NYLAND Isläget försvårar arbetet med att samla in oljan. Det gör det också svårare att uppskatta hur mycket olja det är som läckt ut i havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland