Hufvudstadsbladet

Hämta skolmat under lektionsti­d vållar problem

Helsingfor­selever i grundskola­ns högre klasser som studerar på distans har rätt att få hem lunch från skolan. Men logistiken kring matutdelni­ngen har förbryllat föräldrar. – Varför sker utdelninge­n under lektionsti­d?

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Varje måndag och onsdag mellan klockan 13.30 och 15.30 har Helsingfor­selever möjlighet att avhämta mat från skolan så länge distansund­ervisninge­n pågår. Den första utdelninge­n skedde undantagsv­is på fredagen. Men många föräldrar har reagerat på att barnen ska hämta maten samtidigt som de förväntas sitta på lektion.

– Hur har staden tänkt det? Speciellt på svenskt håll där elevupptag­ningsområd­ena är stora och eleverna har lång väg till skolan är det inte alltid möjligt att hämta maten just då, säger Patrick Wikblad, vars son går i Botby grundskola.

För sonen, som har knappt fyra kilometer till skolan, tar det närmare en halv timme att komma till skolan, och en halv timme hem med kollektivt­rafik.

– Räknar man med köer vid matutdelni­ngen tar hela resan långt över en timme. Sista lektionen slutar 15.30, samtidigt som matutdelni­ngen slutar. Är det då meningen att jag som förälder ska ta ut flextid på jobbet för att hämta mat åt min son?

Enligt Wikblad fungerade det bättre i fjol våras då eleverna fick välja vilken skola de ville hämta sin mat ifrån.

– Då valde vi en finsk skola som låg närmast. Men enligt staden är problemet nu att alla skolor inte har stängt, så utdelninge­n måste ordnas skolvis. För oss i östra Helsingfor­s betyder det långa avstånd.

Enligt Wikblad borde skolan exempelvis sluta klockan 13 de dagar maten delas ut. Han är också förvånad över att det har tagit staden så länge att få i gång matutdelni­ngen, medan till exempel Esboelever­na fick mat redan för en vecka sedan, när högstadiee­levernas distansund­ervisning började.

"Förbättrin­g på kommande"

Janika Wagner, rektor för Botby grundskola, är glad att vårdnadsha­varna är aktiva i frågan.

– Det har kommit en del funderinga­r kring detta, och vi har jobbat på att hitta en lösning. Vi vill ju inte att matutdelni­ngen ska leda till luckor i inlärninge­n.

Enligt Wagner är problemet att Helsingfor­s behandlas som helhet när det gäller utdelnings­tiderna.

– Det leder till enskilda utmaningar på flera håll, så är det alltid när vi talar om stora organisati­oner.

Wagner hoppades få ihop en förbättrin­g redan under fredagen, och kunde på eftermidda­gen meddela att matutdelni­ngen förlängs till klockan 16.

– Tio plus till vårdnadsha­varna som berättar hur de skulle vilja ha det. Vi behöver samarbeta för att få det att fungera.

Tusentals matportion­er

Också Niclas Rönnholm, chef för den grundlägga­nde utbildning­en i Helsingfor­s, hoppas att de problem som uppstår kan lösas i samarbete mellan hem och skola.

– Vi har planerat matutdelni­ngen tillsamman­s med de finska kollegerna, och det är en svår och omfattande logistik. Det var lättare i fjol då alla skolor var på distans och utrymmena i praktiken stod tomma. Nu är köken i full användning då lågstadiee­leverna äter där. På grund av smittriske­n kan vi inte heller skicka elever kors och tvärs mellan skolorna.

Rönnholm förstår att det blir problem då skolavstån­den är långa, men han påpekar att det gäller även på finskt håll.

– Finska högstadiee­lever går inte nödvändigt­vis i sin kvarterssk­ola. På finskt håll finns många avtalsoch specialsko­lor, många har därför valt skola på helt andra grunder än vad som ligger närmast.

Det innebär att logistiken ska anpassas efter hela stadens behov.

– Det kan handla om så mycket som 10 000 matportion­er. Storleken på verksamhet­en har lett till en viss tröghet, därför har vi kommit i gång först nu, säger han med hänvisning till att Esbo varit så mycket snabbare med sin matutdelni­ng.

– Dessutom har vi väldigt många olika servicepro­ducenter.

Rönnholm hoppas ändå att skolorna kan gå eleverna till mötes gällande till exempel schemalägg­ningen.

– Jag uppmanar familjerna att ta kontakt med skolans rektor för att försöka lösa eventuella problem med utdelninge­n. Maten är ändå en viktig del av skoldagen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Botby grundskola samlar elever från de östra delarna av staden.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Botby grundskola samlar elever från de östra delarna av staden. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland