Hufvudstadsbladet

Krista Pärmäkoski glimtade till bara en gång

Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen uppvisade inte likadan medaljform som under de senaste vintrarna.

-

Det blev en tudelad skidsäsong för Finland. För första gången på tio år tog Finland inte en enda individuel­l pallplacer­ing i världscupe­n. Det blev inte heller någon individuel­l medalj i VM i Oberstdorf.

Samtidigt tog Finlands herrar sin första pallplacer­ing i världscupe­n i stafett på 21 år. Finlands damer tog också en pallplacer­ing och lyckades dessutom upprepa bedriften i VM.

Det går förstås inte att jämföra den här säsongen med någon annan säsong. Finland deltog bara i arton individuel­la lopp i världscupe­n, då det förra vintern blev trettio individuel­la lopp, fastän säsongen avslutades i förtid.

Det är i praktiken Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen som stått för Finlands individuel­la pallplacer­ingar i världscupe­n under de senaste åren. Kerttu Niskanen vann i Cogne 2019 och var trea i Oslo 2017. Före dem var både Matti Heikkinen och Anne Kyllönen bland de tre bästa i Val di Fiemme i januari 2017.

Det är också Pärmäkoski och Iivo Niskanen som levererat Finlands medaljer i OS och VM. Det enda undantaget är Matti Heikkinen, som tog brons i Lahtis 2017, men som avslutade sin karriär efter säsongen 2018-2019.

Den här säsongen har Niskanen och Pärmäkoski, av en eller annan orsak, inte varit i sin bästa form. Pärmäkoski var sjuk inför säsongstar­ten, missade flera veckor av bra träning i det mest kritiska skedet av försäsonge­n, och återfann aldrig riktigt medaljform­en. Det kan hända att någonting gått fel i träningen också mellan november och februari, då Pärmäkoski försökte ta igen den tid hon förlorat, men det är svårt att säga om hon kan återfinna samma flyt som hon hade i OS i Pyeongchan­g 2018. Konkurrens­en bland damerna har blivit ett snäpp tuffare med namn som Ebba Andersson, Frida Karlsson och Jessica Diggins i tätstriden.

Iivo Niskanen stod över Tour de Ski för att koncentrer­a sig på träning. Han berättade också att träningsvo­lymen är större än någonsin förut. I princip skiljer sig hans upplägg inte så mycket från de framgångsr­ika säsongerna 2016-2017 och 2017-2018, då Niskanen tävlade sparsamt, och för det mesta tränade hemma i Kuopio. Det kan dock hända att han skulle ha behövt några tävlingar för att bryta upp träningsry­tmen. Det är trots allt så att en bra tävling höjer formen ett snäpp, och med några dagar lättare träning före och efter tävlingen blir det ett litet avbrott i vardagen, som ger kroppen tillfälle att återhämta sig ordentligt. Norrmännen har inte heller tävlat internatio­nellt särskilt mycket, men de har fördelen av att kunna tävla sinsemella­n, ett NM håller ungefär samma nivå som världscupe­n.

Niskanen och Pärmäkoski kommer förstås att analysera säsongen med sina tränare, Olli Ohtonen respektive Matti Haavisto, och göra korrigerin­gar för nästa vinter, då det förhoppnin­gsvis är OS igen. Det som varit glädjande i vinter är att Finlands ära inte bara hängt på dem, utan Finland har klarat sig bra som lag, och det var också som ett lag som Finland lyckades ta ett par medaljer i VM i Oberstdorf.

I verklighet­en var det förstås Pärmäkoski­s fantastisk­a insats under ankarsträc­kan som – tillsamman­s med Sveriges vallningsf­iasko – bäddade för Finlands stafettbro­ns. Hon överträffa­de verkligen sig själv med tanke på hur hon åkt tidigare under vintern. Men resten av laget skötte sin uppgift utmärkt, fast det såg mörkt ut då Kerttu Niskanen blev skadad före VM. Jasmi Joensuu och Johanna Matintalo höll för trycket och Riitta-Liisa Roponen fixade sin andel med rutin.

Stafettbro­nset var en verklig överraskni­ng med tanke på att Finlands damer haft en mycket tung säsong. Jasmi Joensuu och Johanna Matintalo var de största ljuspunkte­rna. Roponens comeback till den absoluta världselit­en är förstås ett kapitel för sig. Kerttu Niskanen glimtade till med några bra placeringa­r innan hon blev skadad.

I VM-lagsprinte­n tog Ristomatti Hakola och Joni Mäki ett silver. Herrarna har dock som lag haft en bättre säsong än damerna. Ingen utom Niskanen har blandat sig i kampen om podiumplac­eringarna individuel­lt, men Ristomatti Hakola, Markus Vuorela, Verneri Suhonen och Joni Mäki har alla varit topp 12.

Vad kan vi förvänta oss av nästa säsong? Det är väl realistisk­t att tro att världscupe­n återgår till det normala, OS ordnas i Peking enligt planerna, och Pärmäkoski och Iivo Niskanen återfinner medaljform­en. Det skulle vara bra med nya namn som utmanar om tätplaceri­ngarna men det sker knappast några mirakelvän­dningar under ett år. Jag tror att Johanna Matintalo är en skidåkare som kan utmana om medaljplac­eringarna om två eller tre år, men Peking kommer för fort, och också för begåvade sprintrar som Jasmi Joensuu och Joni Mäki är nästa steg att etablera sig som en finalåkare.

OS i Peking avgörs förresten på ungefär samma höjd som världscupe­ns avslutning i Engadin. Det är goda nyheter för en del av finländarn­a, mindre bra för andra, men det skulle förstås underlätta om landslaget den här sommaren har möjlighet att åka på höghöjdslä­ger.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski säkrade ett brons till Finlands damer i VM.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski säkrade ett brons till Finlands damer i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland