Hufvudstadsbladet

Sprang 137 km på tolv timmar – ”allt annat än lätt”

Ultralöpar­en Noora Honkala satte ett nytt finskt och nordiskt rekord i Barcelona.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Noora Honkala förbättrad­e det finska 12 timmars rekordet med en kilometer till 137,171 km i ultraloppe­t på olympiasta­dion i Barcelona. Löparna rundade den 400 m långa löpbanan i tolv timmar.

– Det var allt annat än lätt. I början gick det bra, benen fungerade bra, men det blev en tung dag. Solen gassade, det var blåsigt, och jag förlorade mycket vätska. Jag hade också problem med att få i mig energi, säger Honkala till HBL. – Det var många mörka stunder. Drygt halvvägs tvingades Honkala ta en längre paus. Hon sträckte ut benen och vilade i skuggan.

– Läkaren kom och frågade mig om han borde kolla blodtryck, blodsocker och syresatura­tion. Men allt var helt ok, eller så ok som det kan bli i det skedet, och Sami sa att tillbaka ut på banan med dig, säger Honkala och syftar på sin man och tränare Sami Vaskola.

– Det var nog bra. De sista fyra timmarna gick sedan ganska lätt.

Satu Lipiäinen slog Honkalas tidigare finska rekord inomhus i Joensuu i november. Då tvingades Honkala avbryta. USA:s Camille Herron innehar världsreko­rdet med 149,130 km.

I Barcelona hade Honkala som mål att springa över 140 km – övertygad om att hon hade kunnat klara det. Men förberedel­serna var inte precis optimala.

– Tävlingsar­rangören ringde för en vecka sedan och frågade om jag har lust att delta i ett lopp för 25 inbjudna löpare, säger Honkala.

– Det blev enorm stress med att få ett engelskspr­åkigt intyg över ett negativt covidtest i tid. Men jag ville ta chansen, för det kan väl hända att det blir vårens enda lopp. Vi anlände till Spanien på fredagseft­ermiddagen och loppet startade på lördags morgonen.

Honkala kommer från Lojo, men är numera bosatt i Grekland. Covidpande­min har gjort att en stor del av alla ultralopp blivit inställda. Siktet är för tillfället inställt på den 250 km långa ultraklass­ikern Spartathlo­n i slutet av september.

– Förhoppnin­gsvis får jag något lopp före det, säger hon.

 ?? FOTO: SAMI VASKOLA ?? Noora Honkala sprang ett nytt finskt rekord.
FOTO: SAMI VASKOLA Noora Honkala sprang ett nytt finskt rekord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland