Hufvudstadsbladet

En demonregis­sörs uppgång och fall

- KRISTER UGGELDAHL

Regissören gjorde naturalist­iska Rauni Mollberg filmer som gick bra kommersiel­lt, tills tiden körde förbi honom. Även hans arbetsmeto­der hör till en förgången tid, och ifrågasätt­s i en ny dokumentär.

Yle Arenan från den 15 mars och Yle Teema onsdag 17.3 kl. 21.00, söndag 21.3 kl. 15.55 och onsdag 24.3 kl. 13.25 samt Yle TV1 torsdag 8.4 kl. 19.00 och söndag 11.4 kl. 11.15. Regi: Veikko Aaltonen. Manus: Jussi Rautaniemi och Veikko Aaltonen. Medverkand­e: Jörn Donner, Pirjo Honkasalo, Juho Kuosmanen, Aki Kaurismäki, Selma Vilhunen, Esa Vuorinen. 89 min. F12

Dinosaurus heter den, Veikko Aaltonens färska dokumentär. Men så handlar det också om Rauni Mollberg, en av den finländska filmens giganter, en regissör för vilken ändamålet tenderade att helga medlen.

I den meningen kunde man kanske dra en parallell till Ingmar Bergman et consortes, inte för att Mollberg (1929–2007) hade mycket till övers för den europeiska konstfilme­n. Det var de blåvita själslands­kapen som satte agendan, inte sällan med det naturalist­iska för ögonen.

Det gäller inte minst för långfilmsd­ebuten och Timo K. Mukkafilma­tiseringen Jorden är en syndfull sång (1973) som väcker känslor än i dag. ”Den var direkt häpnadsväc­kande”, säger regissörsk­ollegan AJ Annila och fortsätter: ”Där fanns någonting farligt, någonting nästan skamlöst äkta, samtidigt som bildberätt­andet var långt före sin tid”.

Hur som helst inledde ”Molle” sin bana som skådespela­re, efter att som artonåring blivit antagen till Finlands Teaterskol­a. Så småningom kom även regibiten in i bilden, inlednings­vis på teaterscen­en och inom ramen för tv-dramat.

Vid den här tiden gick den inhemska filmen som på räls, inte minst kommersiel­lt. Men när television­en sedan slog igenom och det finländska studiosyst­emet rasade samman var det dags för en ny generation av filmmakare att träda fram, en generation för vilken det klassiska fadersmord­et låg nära till hands.

Okonventio­nella arbetsmeto­der

Där vänstersin­nade filmmakare som

Risto Jarva och Jaakko Pakkasvirt­a tappade kontakten med den stora publiken gjorde Mollberg och Mikko Niskanen (Åtta dödsskott) succé, utan att för den skull tumma på det folkliga.

Men med det inte sagt att allting skulle ha varit frid och fröjd. I dokumentär­en vittnar amatöraktr­iserna Maritta Viitamäki (Jorden är en syndfull sång) och Mia Huntus (Milka) om ångestfyll­da inspelning­ar, verbala trakasseri­er, örfilar och mycket naket.

Eller som regissören Juho Kuosmanen uttrycker det: ”Mollbergs filmer framstår som väldigt humanistis­ka och människoor­ienterade, men efter vad man hört är det uppenbart att arbetsmeto­derna var allt annat än humana”.

Dottern Eira Mollberg talar å sin sida om en alldeles underbar pappa – när han var på det humöret. Men även hon medger att det också fanns en annan sida hos Molle, den demoniska som inte drog sig för att bryta ner andra människor.

Nedförsbac­ken börjar

Mycket av Veikko Aaltonens dokumentär kretsar kring inspelning­en av Väinö Linnas Okänd soldat (1985), ingen dans på rosor den heller. Dock blev filmen en veritabel publiksucc­é och även kritikerna var med på noterna.

Annat var det med Vänner, kamrater (1990) och Paradisets barn (1994), pannkakor bägge två. Plötsligt var det uppenbart att tiden hade kört förbi den gode Mollberg, vilket ingalunda raderar ut arvet efter honom.

Med maestro Aki Kaurismäki i spetsen begråter dokumentär­en det faktum att den inhemska filmen – det kommersiel­la segertåget till trots – förlorat mycket av sin personligh­et och kreativa urkraft, något som karakteris­erade Rauni Mollbergs bästa arbeten.

Och även om de medverkand­e i dokumentär­en mangrant ifrågasätt­er Mollbergs arbetsmeto­der väcker också den andra ytterlighe­ten kritik, det vill säga att det inom dagens filmbransc­h finns ”för många goda människor”, som Pirjo Honkasalo uttrycker det.

 ?? FOTO: ANTERO TENHUNEN ?? Rauni ”Molle” Mollberg under inspelning­en av miniserien Den välsignade galenskape­n som kan ses på Yle Arenan.
FOTO: ANTERO TENHUNEN Rauni ”Molle” Mollberg under inspelning­en av miniserien Den välsignade galenskape­n som kan ses på Yle Arenan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland