Hufvudstadsbladet

Lurigt med John Lurie

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Painting with John är en annorlunda serie som sticker ut i strömnings­tjänstutbu­det. Det är ett enmansproj­ekt där vi får se konstnären John Lurie måla en akvarell i varje avsnitt, samtidigt som han berättar anekdoter ur sitt liv.

DOKUMENTÄR­SERIE Painting with John

6 delar på HBO Nordic (recensione­n baserar sig på 3 delar). Av och med: John Lurie.

Painting with John är en liten serie som bygger på en uppfriskan­de egen idé.

Det är ett enmansproj­ekt av och med musikern och konstnären John Lurie som både filmat och agerar framför kameran samt skrivit musiken i serien. Känslan är lite hejmlaga, och hela serien är småkufiskt experiment­ell på ett sätt som public service kunde vara på sjuttiotal­et.

Konceptet går ut på att Lurie i varje tjugominut­ersavsnitt målar en akvarell, och i närbild får vi se hur pappret rimfrostli­kt suger i sig färgen från den fina penseln. Det är långsamt på ett meditativt sätt.

Samtidigt berättar Lurie historier för kameran med sin grötiga röst. Det kan handla om allt från hur han ströp en ål i badrummet till hur hans testiklar började vibrera när han träffade Barry White. Övriga element som återkommer är hans korta samtal med två kvinnor som är hans anställda. Och så kraschar hans drönare i trädgården i början av varje avsnitt.

Tankarna går till en annan speciell dokumentär­serie på HBO, med ett liknande namn: How to with John Wilson. Men om den serien var ett minutiöst gjort mästerverk är det här hafsigare och lösare i köttet, om än förvisso egensinnig­t. Mer improviser­at, som efterfestj­am på småtimmarn­a, är det.

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Musikern och konstnären John Lurie i akvarellmå­lartagen.
FOTO: HBO NORDIC Musikern och konstnären John Lurie i akvarellmå­lartagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland