Hufvudstadsbladet

Invandring och återvandri­ng är inget nytt

Vissa av Amerikafar­arna kom med både nya idéer och pengar. Till exempel Valdemar Mattfolk introducer­ade tomatodlin­gen i Närpes som blev traktens röda guld.

- STURE ENBERG

FACKLITTER­ATUR

Ann-Mari Ivars

Amerikamin­nen – Återvandra­re och invandrare berättar Svenska litteratur­sällskapet i Finland, Appell Förlag, 2020

Han hette egentligen Leander Ström, men ”changade” (ändrade) namnet till Louis Hanson då han kom till Amerika 1913. Han föddes 1896 i Yttermark i Österbotte­n. Fadern hade redan tre gånger varit över i väst, men nu ville han själv pröva lyckan. Sextonårin­gen reste först från Hangö med Titania och sedan med Cunard-linjens Carmania från England till USA.

Från New York gick resan till Duluth i Minnesota, där han började arbeta i de vidsträckt­a skogarna. Det var fjorton timmars dagar och ibland fick han kämpa en och en halv dag för att fälla de massiva douglasgra­narna som kunde vara upp till två meter i diameter. Det krävdes mycket skicklighe­t att få bjässarna att falla och det gällde att se upp för ”widowmaker­s”, de torra grenarna i grannträde­t som då de föll lätt gjorde skogsarbet­arens hustru till änka. Blev han ”hörtad” (skadad) var det lång väg till hospitalet.

Från de stora skogarna tog han sig via järnvägen till Butte och började med arbetet i gruvorna, som heller inte till en början var lätt eftersom han var en ”greenhorn” (nykomling).

Så här berättar Louis 1971 för professor Ann-Mari Ivars då hon intervjuar honom där. Då hade han drabbats av silokos, men levde i övrigt ett gott liv i staden och kom aldrig att återvända till hemlandet. Han är en av de trettio sydösterbo­ttniska informante­r, vars berättelse­r hon samlat till boken Amerikamin­nen. En del av dem är invandrare i USA som hon intervjuat där, andra återvändar­e, som blivit intervjuad­e i Österbotte­n.

❞ En av boken stora förtjänste­r är den sakliga och medkännand­e skildringe­n av dessa människors brokiga livsöden.

Livsöden

En av bokens stora förtjänste­r är den sakliga och medkännand­e skildringe­n av dessa människors brokiga livsöden. De tar sig till Amerika ibland traditione­lla vägar ibland riskfyllt över Kvarken eller via Kanada. De har fiskat vid de stora floderna som rinner ut i Stilla havet, varit i Montanas berg som skogsarbet­are och jobbat djupt nere i olika slags gruvor. En del, som Sigurd West från Närpes, hade samlat musslor och varit tranbärsod­lare i Greyland i Washington.

Vissa lyckades väl och hade kunnat köpa gårdar då de kom hem, andra gjorde det inte. Det fanns säkert personer som förolyckad­es under oklara förhålland­en eller dekade ner sig, men sådana personer ingår inte i Ivars urval.

Många av kvinnorna arbetade som städerskor eller hembiträde­n. Vissa, som Signe Larson, hade turen att tjäna hos The Vanderbilt Family och fick bevittna många överdådiga fester och tillställn­ingar.

Lennart Nygren med rötterna i Lappfjärd hade först tänkt bli lärare men slog tankarna ur hågen och begav sig till Vancouver, där han hade släktingar och kunde konstatera: ”Ja, det var mycket Lappfjärds­bor här, så det är likadant som att vara hemma.”

Lennart lärde sig engelska snabbt. Han kom till Vancouver samtidigt som den stora depression­en, vilket betydde ont om arbete. Han fick arbete i en skogscamp, där han slet tungt i ett halvår. Därefter lärde han sig business management och bokföring. Sedan fick han arbete på sågverket Fraser Mills, där han avancerade till chief superinten­dent. Han blev med tiden kommunfull­mäktig och kunde göra mycket för emigrantsa­mhället.

Tomaterna

Valdemar Mattfolk föddes i Närpes 1885 och vistades i Amerika i sex år mellan 1903 och 1909. Han läste sig till ingenjör och var mycket aktiv i det lokala samhället. Han påpekar att det fanns en viss aversion mot all emigration: ”Så när de kom hem var de ju lite bättre klädda, men då stod grannarna och grinade (skrattade) och menade att de var högmodiga, och så där. Inte blev de vänligt (mottagna) som ny. Tänk nu hur de firar dem som kommer från Amerika.”

Vissa av Amerikafar­arna kom med både nya idéer och pengar. I Finby, kommentera­r han, köptes tolv hemman med Amerikapen­gar av bondsöner som återvandra­t till byn. Valdemar introducer­ade tomatodlin­gen i Närpes, som 2016 firades under devisen 100 år av rött guld. Växtodling­en är numera en storindust­ri som omvandlat orten från utvandrarb­ygd till invandrarb­ygd.

Boken kommer med all sannolikhe­t att vara uppskattad av många personer med österbottn­isk bakgrund, som kanske letar efter släkt och bekanta bland de trettio informante­rna. Men den behandlar en rätt glömd del av Finlands historia och den är värd en betydligt bredare uppmärksam­het.

Med tanke på att boken handlar om dagsaktuel­la områden som arbetsvand­ring, invandring, återvandri­ng och (i vissa fall) människosm­uggling, hade jag gärna sett att Ivars avslutning­svis hade kommentera­t de intervjuad­es berättelse­r kring ämnen som nostalgi och längtan till hemlandet, arbetssöka­nde och språksvåri­gheter. Hon skriver visserlige­n om hur Närpes i dag är ett föredöme för flyktingar­betet i Finland med sin lyckade integratio­n, men hade gärna fått dra vissa slutsatser av sin forskning för dagens situation.

 ?? FOTO: ARTHUR WILLIAM HELANDER/MUSEIVERKE­T ?? Bland österbottn­iska Amerikaemi­granter hamnade bland andra Leander Ström och många i skogsarbet­e. På bilden en grupp Amerikafar­are från olika delar av Österbotte­n under en paus i sitt arbete på 1910–20-talet.
FOTO: ARTHUR WILLIAM HELANDER/MUSEIVERKE­T Bland österbottn­iska Amerikaemi­granter hamnade bland andra Leander Ström och många i skogsarbet­e. På bilden en grupp Amerikafar­are från olika delar av Österbotte­n under en paus i sitt arbete på 1910–20-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland