Hufvudstadsbladet

Uppföljare till Reindeersp­otting och porträtt av Alvar Aalto

Båda inhemska fjolårsdok­umentärern­a Lost boys och Aalto har tv-premiär på Yles dokumentär­festival på Arenan den 15 mars och visas på tv senare under veckan.

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL

Lost boys

(Finland 2020) Reindeersp­otting – flykten från jullandet hette den, Joonas Neuvonens och Sadri Cetinkayas fräcka pundarskil­dring från 2010. Det handlade om Jani och hans polare som gick på subutex och som kort efter premiären drog till Phnom Penh i Kambodja. Där följer fest och fyrverkeri men medan Joonas, en av filmens regissörer, så småningom återvänder till Finland står Jani och bluesbrode­rn Antti sitt kast. Sedan är det bara en tidsfråga innan det går käpprätt åt helsike. Det är upptakten till Lost boys, en svärtad själamässa där Neuvonen återbesöke­r Phnom Penh och dess mean streets. Borta är originalfi­lmens glädjerus men det som sänker betyget är det risiga bildmateri­alet samt den lätt tjatiga voiceovern (vilket inte är berättaren Pekka Strangs fel).

Yle TV2 tisdag 16.3 kl. 21.15–22.45 och onsdag 17.3 kl. 23.15–00.45

Jorden är en syndfull sång

(Maa on syntinen laulu, Finland 1973) ”Aldrig har människan i norr skildrats med sådan kraft!”, skrev Bengt Pihlström i Nya Pressen, medan Greta Brotherus (HBL) var mera reserverad med hänvisning till filmens rapsodiska form. Det handlar om Rauni Mollbergs magnum opus, denna utomordent­ligt naturalist­iska Timo K. Mukka-filmatiser­ing om människorn­a i en lappländsk by kort efter kriget. Här super man så röven hänger, gökar, horar och slår ihjäl varandra, när man inte ger djurskydde­t en match. Liknar ingenting tidigare skådat men nog har Brotherus en poäng; filmen är tämligen lös i köttet och trots det autentiska och äckelreali­stiska helhetsint­rycket är filmens amatörskåd­espelare inte alltid på kartan. Och visst är Lapplandsb­ilden problemati­sk.

Yle Teema tisdag 16.3 kl. 21.55–23.40 och torsdag 18.3 kl. 23.40–01.25

Aalto

(Finland 2020) Med tanke på Alvar Aaltos ställning inom den finländska arkitektur­en hade brösttoner legat nära till hands. Men Virpi Suutari tecknar ett levande och högst personligt porträtt av den finländska modernisme­ns fixstjärna, mannen som förvisso petades ner från tronen på sextio–sjuttiotal­et. Fram träder bilden av en renässansm­änniska som tar ut svängarna även i sitt privatliv, med hustrun och arbetskamr­aten Ainos goda minne.

I Suutaris dokumentär varvas de arkitekton­iska pärlorna med en störtflod av fotografie­r och smalfilmer samt en korrespond­ens som levandegör­s av skådespela­re som Martti Suosalo och Pirkko Hämäläinen. Och se, för en gångs skulle slipper man de talande huvudena.

Yle Teema torsdag 18.3 kl. 21.00– 22.40, lördag 20.3 kl. 13.40–15.20, torsdag 25.3 kl. 13.30–15.10 och Yle TV1 måndag 5.4 kl. 20.50

Inside Llewyn Davis

(USA 2013) En av de mera okända bröderna Coen-filmerna, en skamlöst underskatt­ad sådan. Oscar Isaac alias Llewyn Davis är den aspirerand­e folksångar­en som försöker sig på en solokarriä­r i sextiotale­ts Greenwich Village. Det går så där och till på köpet har musikerkol­legan och ex-flamman Jean (Carey Mulligan) den dåliga smaken att bli gravid. Till det kommer ett kattskräll­e, en MacGuffin, som sätter sprätt på filmens handling.

Dramatiskt sett är Inside Llewyn Davis en av firma Coens mest nyktra, minst snurriga, filmer. Det oaktat är det en dyrgrip som för tankarna till såväl Bob Dylan (som inte går obemärkt förbi) som beatgenera­tionens rastlösa sökare. Man får leta efter en finare tidsskildr­ing, det är både vemodigt och tragikomis­kt. Hero söndag 21.3 kl. 10.00–11.45 och söndag 28.3 kl. 13.45–15.30

Destroyer

(USA 2018) Kan män kan också kvinnor, det vill säga gestalta usliga poliser utan mycket till personlig moral. Det gäller åtminstone för Erin Bell (en rejält bombad Nicole Kidman), den mindre nogräknade Los Angeles-kriminalar­en som kommer några gamla plågoandar på spåret. Som ung polis infiltrera­de Erin en bankrånarl­iga, i en operation som gick åt helsike. Nu gäller det att klämma åt ligaledare­n (Toby Kebbell) som återigen verkar vara i farten. Regissören Karyn Kusama kan sin James Ellroy (som i det här fallet är oskyldig) och Nicole Kidman är en syn för gudarna, lika risig som korrumpera­d. Men filmen i sig är så utstuderat sunkig att det till slut nästan blir ofrivillig­t komiskt.

Yle TV2 söndag 21.3 kl. 21.00–22.55

 ?? FOTO: ISA ANDRENIUS, ALVAR AALTO SÄÄTIÖ ?? ■ Alvar Aalto i Aalto.
FOTO: ISA ANDRENIUS, ALVAR AALTO SÄÄTIÖ ■ Alvar Aalto i Aalto.
 ?? FOTO: HELSINKI-FILMI ?? Jani och Joonas Neuvonen i Lost boys.
FOTO: HELSINKI-FILMI Jani och Joonas Neuvonen i Lost boys.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland