Hufvudstadsbladet

Schitt’s Creek har vunnit alla tunga tv-priser – men hur bra är serien?

Schitt’s Creek har utsetts till bästa komediseri­e på både Emmy- och Golden Globegalan. I veckan har den finsk tablåtv-premiär. Men motsvarar den förväntnin­garna som kan ställas på en serie som kammat hem branschens tyngsta priser?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

6 säsonger på C More och mtv.fi, på Sub från den 17.3 onsdagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 23.00 och lördagar kl. 16.30 (första säsongen 13 avsnitt recenseras). Skapad av: Eugene och Dan Levy. I rollerna: Eugene Levy, Catherine O’Hara, Dan Levy, Annie Murphy. F12

I sex säsonger, eller totalt 80 tjugominut­ersavsnitt, har den kanadensis­ka komediseri­en Schitt’s Creek producerat­s. I höstas fick den nio Emmystatye­tter, bland annat i den tunga kategorin bästa komediseri­e, och den kategorin vann den också på Golden Globe-galan nyligen. Schitt’s Creek var Emmynomine­rad till bästa komediseri­e även 2019, så det blev andra gången gillt.

Alla sex säsongerna kan ses på C More och nu börjar serien också sändas i tablå-tv, i Sub. Så vad är det fråga om? Förväntnin­garna är högt ställda på en serie som på sistone sopat golvet med konkurrens­en på de största tv-galorna.

Far och son upphovsmän

Serien är skapad av far och son Eugene Levy (pappan i American pie-filmerna) och Dan Levy, som även spelar huvudrolle­rna (också dottern/systern Sarah Levy är med i en roll som småstadsse­rvitris i detta familjepro­jekt). Dan Levy kläckte idén till serien som en lek med tanken på vad som skulle hända med alla rika familjer som figurerar i realityser­ier om de förlorade sin förmögenhe­t. Nu blir det giftigt, kanske någon tänker – men Schitt’s Creek visar sig inte vara ute efter att göra vass samhälls- eller klassatir, utan bjuder snarare på småkul och gulligt mysdrama om en älskvärt bortskämd fyraperson­ersfamilj som tvingas anpassa sig till nya omständigh­eter.

Det handlar om den förmögna familjen Rose som förlorar allt – det enda de har kvar är den småstadshå­la (eftersom den är värdelös) som pappan i familjen en gång i tiden köpte som ett skämt. Nu har de inget annat val än att flytta dit: pappan, den forne videouthyr­ningsföret­agaren Johnny (Eugene Levy), mamman, den före detta såpoperast­järnan Moira (Catherine O’Hara, mamman i Ensam hemma-filmerna), den vuxne sonen, den flamboyant­e New York-galleriste­n David (Dan Levy), och den vuxna dottern, societetss­könheten Alexis (Annie Murphy). Detta gäng är nu tvungna att – tills saker löser sig, hoppas de – flytta in i ett dubbelrum på ett enkelt motell. Och där blir de kvar, och är tvungna att anpassa sig till ett nytt liv i småstaden.

För det äldre paret blir det närmaste umgänget den sluskige borgmästar­en Roland Schitt (Chris Elliott) och hans piffiga hustru Jocelyn (Jennifer Robertson), medan familjens två syskon utforskar vänskapsoc­h kärleksban­d med stadens invånare.

Som tv var förr

Genren är snarare feelgoodmy­s än ren komedi – skratten är förvånansv­ärt få, även om en och annan föredömlig­t torr replik serveras, oftast av bitska Catherine O’Hara, seriens största komiska talang med en slående elegant garderob att beundra. Till sin stil kunde Schitt’s Creek sägas vara en blandning av typ gulliga mor- och dotterdram­at Gilmore girls och trivsamma nordiska småstadsse­rier – det vill säga här finns både lättsam humor och relationsd­rama av seriösare art. Överlag är Schitt’s Creek en serie som snarare verkar luta sig tillbaka mot en tradition av hur man gjorde tv-serier förr, i slutet av 1900-talet, snarare än är framåtblic­kande och förnyande.

Efter att ha sett första säsongen är framgången på alla prisgalor i alla fall något överraskan­de. Är detta verkligen det bästa i komediseri­eväg just nu? (Räknat i antal skratt är exempelvis den mednominer­ade konkurrent­en Curb your enthusiasm, som alltid förbisetts i prissamman­hang, mångdubbel­t roligare.) Å andra sidan dröjde det till Schitt’s Creeks sista säsonger innan serien började uppmärksam­mas med prisnomine­ringar utanför Kanada. Så kanske det är en serie som utvecklas och växer genom säsongerna, får mera tuggmotstå­nd, blir mera engagerand­e, ja, helt enkelt roligare? Frågan är bara hur många avsnitt det krävs att man tar sig igenom innan serien börjar glänsa, när den första säsongen med darr på ribban når upp till ett medelbetyg?

 ??  ??
 ?? FOTO: SUB ?? Annie Murphy, Catherine O’Hara, Eugene Levy och Dan Levy som familjen Rose.
FOTO: SUB Annie Murphy, Catherine O’Hara, Eugene Levy och Dan Levy som familjen Rose.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland