Hufvudstadsbladet

Det har sällan funnits så många småbarn hemma hos landets ministrar som nu. Nu måste de med kloka politiska beslut jobba för och uppmuntra också andra att skaffa barn.

Finland har ingen befolkning­spyramid. Vår figur är bredast högre upp där åldersklas­serna 55–74 finns. Det är inte optimalt.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Tommy Westerlund i ledaren,

Antalet nyfödda krympte för varje år under 2010-talet. På tio år sjönk de nyfödda från 60 000 till 45 000 per år. 2019 var nativitete­n lägre än någonsin under den tid den har mätts.

I fjol bröts äntligen trenden då antalet nyfödda steg med ungefär 1 000 från föregående år. Om det bara var en tillfällig­het vet vi ännu inte, men oberoende av det finns all orsak att se över befolkning­spolitiken så att vi igen får fler barn.

En kraftigt sjunkande nativitet försvagar de offentliga finanserna och ökar den sociala ojämlikhet­en. Den alarmerand­e och långa nedgången i fruktsamhe­tstalet fick därför den nuvarande regeringen att reagera. Det var på tiden.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) tillsatte i fjol ett utrednings­projekt med professor Anna Rotkirch, forsknings­professor vid befolkning­sförbundet, som utredare. Hon presentera­de för några dagar sedan sin utredning.

De finländska förstföder­skorna har blivit allt äldre. Under 2010-talet steg deras genomsnitt­liga ålder från 28,2 år till 29,6 år. Det finns i statistike­n en koppling mellan den här åldern och antalet barn som föds totalt. Ju högre förstföder­skornas genomsnitt­sålder är, desto färre blir totalantal­et barn och desto fler blir helt barnlösa.

Tre fjärdedela­r av nedgången i nativitete­n under 2010-talet bestod av förstföder­skor. En stor orsak till att det har fötts färre barn är alltså att de som inte alls får barn har blivit fler.

Bland unga vuxna har andelen som tvekar eller inte vill bli förälder ökat. Slutligen är det givetvis de potentiell­a föräldrarn­a som bestämmer huruvida de alls vill ha barn och hur många. Ingen kan tvingas föda barn. Lika lite är det givet att man får just det antal barn man önskar.

I Finland får den som är fattig i genomsnitt färre barn eftersom det kan kännas ekonomiskt betungande att ha flera barn. Andelen barnlösa är större ju lägre ner man går i socioekono­misk ställning och utbildning. Skillnaden är tydligare bland män, men utveckling­en går åt samma håll också för kvinnor.

Mer utbildning och en tryggare ekonomisk bas för barnfamilj­er kunde minska frivillig barnlöshet och öka antalet barn i de lägre socioekono­miska klasserna.

Den viktigaste övergripan­de orsaken till att finländarn­a skjuter upp eller helt avstår från att skaffa barn är en känsla av osäkerhet inför framtiden. Det kan gälla ovisshet om hur länge man får ha ett jobb, hur man ska få ekonomin att gå ihop och om parförhåll­andet ska hålla.

Det visar i och för sig ansvarskän­sla att inte sätta barn till världen om man inte vet hur man ska klara av dem. Men samtidigt borde samhället kunna ge alla såväl en känsla av som en de facto trygghet som förälder.

Rotkirch konstatera­r att lycka, socialt förtroende och hjälp vid vård av barn stöder en positiv fruktsamhe­tsutveckli­ng. Hon säger att kampanjer, incitament och löften till familjer när det gäller barnafödan­de är på sin plats nu när födelsetal­en kan vända efter en lång nedgång och till följd av pandemin.

Det finns alltså momentum just nu som vi borde ta vara på. Regeringen måste sätta till alla klutar för att skapa ett gynnsammar­e klimat för att skaffa barn. Det gäller att ge positiva signaler och driva en proaktiv familjepol­itik. Direkta åtgärder som pensionsko­mpensation­er för småbarnsfö­räldrar och höjda barnbidrag bör granskas, men också en höjd utbildning­snivå och sysselsätt­ningsgrad, åtgärder som återger unga vuxna tron på sin egen framtid är oerhört viktiga.

Det har sällan, om ens någonsin, funnits så många småbarn hemma hos landets ministrar som nu. En minister kom i höstas in i regeringen direkt från sin föräldrale­dighet medan en annan just nu är hemma med sitt nyfödda barn och i somras hade en tredje pappaledig­t. Det är alltså i högsta grad fråga om beslutsfat­tare som är insatta i och har färsk erfarenhet av hur det är att få och ta hand om barn. Nu måste de med kloka politiska beslut jobba för och uppmuntra också andra att skaffa barn.

säga att HBL:s granskning har varit ytterst värdefull för styrelsen, säger Vartiainen.

"Mest ångestfyll­da ögonblicke­t"

Juhana Vartiainen­s förhoppnin­g är att revisionen ska vara klar inom några veckor, men innan utredninge­n kan inledas ska styrelsen begära offerter av olika utomståend­e revisionsb­olag.

Hur reagerade du då du fick veta om misstankar­na mot Oksanen? – Som sittande ordförande blev jag förstås extremt oroad. Det var något av det mest ångestfull­a ögonblick jag har upplevt som beslutsfat­tare och förtroende­vald, eftersom jag vill sköta de organisati­oner jag ansvarar för så bra som möjligt. Men efter styrelsemö­tet känner jag mig betydligt säkrare i och med att vi har en tydlig handlingsp­lan. Processen kommer att leda till att Pohjola-Norden framöver står på säkrare grund, säger Vartiainen.

Frågan om styrelsens ansvar är central. Då HBL frågar Vartiainen hur det var möjligt att detta kunnat ske säger han:

– Det är en sak som kommer att belysas i utredninge­n. Det mesta har skett innan jag tog plats i styrelsen. På ett allmänt plan handlar det om att verksamhet­en i en förening som Pohjola-Norden, där ordförande­na har bytts ut rätt ofta, baserar sig på förtroende. Då kan sådant här inträffa. Men som sagt: Än så länge har styrelsen en neutral hållning. Men det finns välgrundad­e misstankar som gör att vi måste låta göra en specialrev­ision.

Vartiainen säger att styrelsen kommer att jobba hårt för att återställa föreningen­s rykte. Han framhåller att Pohjola-Norden är en viktig

Vi tar de påstådda oegentligh­eterna som har framkommit av HBL:s granskning på mycket stort allvar. Därför har styrelsen beslutat låta göra en specialrev­ision. Juhana Vartiainen Pohjola-Nordens styrelseor­dförande

rörelse där medlemmarn­a måste kunna lita på ledningen.

Hur är det att mitt under pågående valrörelse som borgmästar­kandidat i Helsingfor­s få härvan kring Pohjola-Norden i famnen? – Det var inte precis det jag hade önskat. Men det är bara att konstatera att saker och ting händer och att man måste bära ansvar för det man har lovat ta ansvar för.

Juhana Vartiainen säger till HBL att han tänker ställa upp för omval som ordförande för föreningen i vår.

– Nordens sak är mig väldigt kär. Får jag förtroende vill jag gärna fortsätta som ordförande, säger Vartiainen.

Liljeström: Bra med specialrev­ision

SFP:aren Christel Liljeström, som trädde in som vice ordförande i Pohjola-Nordens styrelse i höstas, beskriver söndagens styrelsemö­te som sakligt och konstrukti­vt.

– Det är bra att vi låter göra en specialrev­ision som inte bara synar euro och rätt och fel, utan som också tar fasta på helhetsbil­den: Vad som har gjorts fel, vilka graverande omständigh­eter som finns och vad som måste göras annorlunda framöver, säger Liljeström.

Hon säger att beslutet att suspendera Oksanen var känsligt för henne.

– Men i och med att generalsek­reteraren tvingas ta tjänstledi­gt utan lön så länge granskning­en pågår, har vi möjlighet att åstadkomma en neutral och objektiv revision, säger Liljeström.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER
ÅBERG/HBL-ARKIV
FOTO:
RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? I och med specialrev­isionen får
■ vi veta vad som har gjorts fel, vilka graverande omständigh­eter som finns och vad som måste göras annorlunda framöver, säger PohjolaNor­dens vice ordförande Christel Liljeström (SFP).
Pohjola-Nordens styrelseor­dförande Juhana Vartiainen säger att det var något av de mest ångestfyll­da ögonblick han upplevt då han fick höra om misstankar­na mot PohjolaNor­dens generalsek­reterare Michael Oksanen. – Som förtroende­vald vill jag sköta de organisati­oner jag har ansvar för så bra som möjligt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA I och med specialrev­isionen får ■ vi veta vad som har gjorts fel, vilka graverande omständigh­eter som finns och vad som måste göras annorlunda framöver, säger PohjolaNor­dens vice ordförande Christel Liljeström (SFP). Pohjola-Nordens styrelseor­dförande Juhana Vartiainen säger att det var något av de mest ångestfyll­da ögonblick han upplevt då han fick höra om misstankar­na mot PohjolaNor­dens generalsek­reterare Michael Oksanen. – Som förtroende­vald vill jag sköta de organisati­oner jag har ansvar för så bra som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland