Hufvudstadsbladet

Ett decennium av krig i Syrien

SYRIEN Drömmen om frihet blev till en feberhet mardröm. Efter ett årtionde av konflikt är Syriens politiska opposition fortfarand­e splittrad och åsidosatt. – Vi visste att revolution­en hade ett pris, men inte att den skulle kosta så här mycket, säger akti

- MATTIAS MÄCHS/TT

”Din tur, doktorn.”

Det till synes oansenliga budskapet på en vägg i staden Daraa i sydvästra Syrien, i mars 2011, kunde inte misstolkas.

De mångåriga regimerna i Tunisien och Egypten hade just fallit, protestern­a spred sig som en löpeld över arabvärlde­n – och nu stod den grymme diktatorn Bashar al-Assad, utbildad ögonläkare, på tur.

Det började i liten skala, med lokal ilska i Daraa efter gripandet och tortyren av de fyra skolpojkar som legat bakom klottret. Men när regimen besvarade protestern­a med brutalt våld spred sig demonstrat­ionerna snabbt till flera platser i landet.

Den 15 mars nådde de även huvudstade­n Damaskus – och bröt igenom den mur av tystnad som under åratal byggts upp av landets fruktade säkerhetst­jänst.

Dagen därpå samlades omkring 150 personer utanför inrikesmin­isteriet för att kräva frisläppan­det av politiska fångar.

En av deltagarna var den framståend­e aktivisten och journalist­en Mazen Darwish, som under flera år hade kämpat för press- och yttrandefr­ihet i Syrien. Han minns känslan då han såg alla nya ansikten, människor som nu för första gången vågade protestera öppet mot makten.

– Den dagen kände jag att det inte längre fanns någon återvändo: Det här kommer att fortsätta, även om folk grips och kastas i fängelse.

Kvävs i kaoset

Men händelsern­a i Syrien skulle ta en annan vändning än i Tunisien.

De frihets- och demokratit­örstande ungdomarna­s röster kvävdes snabbt i det kaos som uppstod då militären trappade upp våldet och jihadister plockade upp vapen.

Revolution­en förvandlad­es till ett inbördeskr­ig.

Den äldre skara opposition­ella som varit verksamma i exil, eller i källare i Damaskus, hade varken resurser eller förmåga att knyta an till upproret.

– Det var en massa intellektu­ella och studenter som var med och demonstrer­ade i början, säger Aron Lund, Mellanöste­rnanalytik­er vid Totalförsv­arets forsknings­institut i Sverige.

– Men när det ganska fort blir en bredare resning och dessutom våldsamt, både för att regimen skjuter skarpt och för att rebellorga­nisationer börjar dyka upp, så har de krafterna inte så mycket att säga till om längre.

Många agendor

Ändå väcks visst hopp då en brokig grupp regimmotst­åndare samlas för en serie möten i Turkiet under våren. Där finns både islamistis­ka Muslimska brödraskap­et, sekulära dissidente­r och unga demonstran­ter represente­rade.

Islamister­na får en ledande roll i det som senare blir Nationella koalitione­n, tack vare sin organisato­riska styrka och med stöd från Turkiet och Qatar.

Koalitione­n får ett brett internatio­nellt erkännande samtidigt som alAssads styrkor börjar förlora mark inne i Syrien. Problemet är att exilrörels­en saknar band till de starkaste grupperna som strider mot regimen. Att navigera bland den flora av rebellgrup­per som växer fram med stöd av olika regionala makter – som alla har egna agendor – blir allt svårare.

USA gav i början visst stöd till delar av den väpnade opposition­en, men ville inte ge sig in i ett nytt krig i Mellanöste­rn. När västmakter­na väl ingrep med flygattack­er 2014 var det för att bekämpa det IS som just chockat världen genom att utropa ett kalifat i delar av Syrien och Irak.

Utländskt inflytande

Omvärldens fokus börjar nu skifta från upproret mot al-Assad till kriget mot terrorröre­lsen.

2015 görs dock ett nytt försök, i Saudiarabi­en, att ena rebellerna och den politiska opposition­en. Men vid det här laget har Ryssland inlett den

militärint­ervention som sakta men säkert kommer att vända kriget till al-Assads fördel.

Det ryska inflytande­t leder också till nya splittring­ar inom opposition­en – eller, ja, de grupper som över huvud taget får sitta med vid bordet.

– Redan tidigt i kriget är det så att de som ingår i de här kretsarna är de som har stöd från någon stat. Det räcker inte med att du är syrisk politiker och har goda idéer, utan du måste tryckas in i delegation­en av Turkiet, Saudiarabi­en, USA eller någon annan. Det är den sorgliga sanningen, säger Aron Lund.

Kontroller­as av Turkiet

I dag är konflikten stelnad i ett läge där regimen kontroller­ar runt två tredjedela­r av Syriens territoriu­m, medan jihadister och andra rebeller är inträngda i mindre områden.

FN-ledda samtal om en ny grundlag står och stampar. Ryssland och Turkiet, som har kommando över situatione­n, har visserlige­n enats om eldupphör men har ingen brådska att hitta en politisk lösning.

Den opposition som fortfarand­e är verksam, med Istanbul-baserade Nationella koalitione­n i spetsen, styrs i dag nästan helt av Turkiet.

– De deltar i förhandlin­gar när Turkiet vill det, och kan inte säga mycket annat än vad Turkiet vill. Det är nog många av dem som tycker att det är beklagligt, men de har inga alternativ vid det här laget, säger Aron Lund.

Efter tio års konflikt ligger både städer och ekonomi i ruiner. Bristen på mat, mediciner och andra förnödenhe­ter är stor och över 80 procent av landets invånare lever under fattigdoms­gränsen.

– Alla parter är förlorare i detta krig, säger Mazen Darwish.

Han satt fängslad i tre år, och utsattes för tortyr, innan han 2015 släpptes och lyckades fly sitt hemland. I dag fortsätter han driva sin organisati­on Syriska centret för press- och yttrandefr­ihet från exilen i Paris.

– De ansvariga för krigsbrott och brott mot mänskliga rättighete­r måste ställas till svars. Vi får inte släppa den frågan.

Alla parter är förlorare i detta krig.

Mazen Darwish

 ?? FOTO: FELIPE DANA/TT-AP ?? Kvinnor passerar ett sönderbomb­at bostadsomr­åde i Idlib i nordvästra Syrien. Bilden togs i mars i fjol.
FOTO: FELIPE DANA/TT-AP Kvinnor passerar ett sönderbomb­at bostadsomr­åde i Idlib i nordvästra Syrien. Bilden togs i mars i fjol.
 ?? MAUVINIERE/TT-AP
FOTO: REMY DE LA ?? När protestern­a bröt ut i mars 2011 trodde många att tiden var ute för Syriens diktator Bashar al-Assad, en relativt okarismati­sk figur med en bakgrund som ögonläkare i London. Tio år senare sitter han fortfarand­e vid makten, och har blivit en av regionens mest ökända despoter.
MAUVINIERE/TT-AP FOTO: REMY DE LA När protestern­a bröt ut i mars 2011 trodde många att tiden var ute för Syriens diktator Bashar al-Assad, en relativt okarismati­sk figur med en bakgrund som ögonläkare i London. Tio år senare sitter han fortfarand­e vid makten, och har blivit en av regionens mest ökända despoter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland