Hufvudstadsbladet

Invånare protestera­r.

För Angi Mauranen har distansjob­bandet gjort att Djurbergsp­arken i Haga blivit en av hans favoritpla­tser. Han känner sig sorgsen och bekymrad över Helsingfor­s stads planer på att bygga bostäder för tusentals personer i parken. – Det är lättare att förvand

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Vårvintern visar sig från sin bästa sida i Djurbergsp­arken i Haga. Solen värmer redan ansiktet, någon millimeter nysnö har lagt sig och småfåglarn­a piper i trädkronor­na.

Valma Värtö, 6, visar stolt upp den teckning som hon och ett annat förskoleba­rn gjort. Luontoa ei saa tuhota (man får inte förstöra naturen), står det. Den hänger på var och varannan lyktstolpe i Djurbergsp­arken.

– Vi vill rädda skogen. Vi vill inte att vår natur förstörs, för den är så viktig för oss. Här finns många ställen att leka på. En del gårdar får man kanske inte gå in på. Vi har en butik här där vi säljer allt möjligt, som käppar, säger Värtö.

Hennes förskolegr­upp vid Päiväkoti Haaga tillbringa­r alla förmiddaga­r ute i det fria.

– Det här är vår lärmiljö, men den kommer att krympa. Vi gör samma saker här i skogen som vi gör inomhus, säger Heli Ahola, som är lärare inom småbarnspe­dagogik på daghemmet.

Hon berättar att idén om att hänga upp lappar kom från barnen själva.

– Det här är stadens hjärta. I den här skogen trivs väldigt många människor. Sommartid solbadar folk på klipporna och ordnar picknickar. Vintertid går ett skidspår här. På friluftsle­derna tar du dig nästan ända fram till Dal.

Ahola är tydlig med att hennes åsikter inte är daghemmets officiella åsikt, utan hennes egen i egenskap av lärare och boende i området.

Tusentals kan flytta till skogen

Helsingfor­s stad har planer på att bygga bostadshus för 2 500–3 000 nya invånare i Djurbergsp­arken.

– Det räcker inte att de nya byggnadern­a har gröntak. Inte kan du gå på utflykt på dem. Jag upplever att man våldför sig på naturen. Det som återstår av parken blir så smalt att man inte kan tala om något friluftsom­råde längre, säger Heli Ahola.

Även stadsdelsf­öreningen Pro Haga motsätter sig delar av de massiva byggplaner­na, som enligt dem skulle innebära att strax över en tredjedel av parken försvinner.

– De försöker förklara att det planteras träd längs gatorna och så får man gröntak ... det här är gröntvätt, säger Lauri Nordberg från föreningen.

Han konstatera­r att det inte blir mycket kvar av skogen i framtiden.

– Det här är ett viktigt område för småbarn. Här finns tre fyra daghem. De använder det dagligen. Det är naturligtv­is viktigt för småbarn att bekanta sig med naturen. Skolorna har miljö- och biologiund­ervisning här.

Både Lärkan, Helsingin Suomalaine­n Yhteiskoul­u och Haagan peruskoulu ligger i närheten. Det finns också planer på att den engelskspr­åkiga skolan The English School skulle flytta in bredvid Djurbergsp­arken, ungefär mitt emot Lärkan. I dag verkar skolan på olika adresser. De lägre klasserna i grundskola­n finns på Tallvägen i Mejlans. De högre klasserna och gymnasiet verkar på Gjuteriväg­en i Sockenback­a.

Pro Haga har inget emot bygget av de nya skolbyggna­derna.

”Kommer inte alls att vara snabb”

På Pro Haga tycker man att byggandet borde koncentrer­as till ett mycket smalare område i parken än tänkt. Staden kommer oavsett att ta bort de luftlednin­gar som nu hänger i den delen av parken som vetter mot Vichtisväg­en. Den här zonen saknar redan nu träd, och passar som byggplats, men längre in än så får man inte gå, tycker man på föreningen.

Vid parken planeras två snabbspårv­ägar. På Eliel Saarinens väg har bygget av Spårjokern redan startat. Den motsätter sig föreningen inte.

Mera tvivlande ställer sig Lauri Nordberg till den snabbspårv­äg som ska dras längs med Vichtisväg­en.

– Den kommer inte alls att vara snabb. Den går via Munksnäs vilket gör att mycket få människor kommer att ta den. Det finns snabbare medel att komma till centrum.

Han kallar snabbspårv­ägen för en fix idé av De gröna och av biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki.

– Den ska ha trädplante­ringar på båda sidorna och det tar ganska stort utrymme. Om man slopar snabbspårv­ägen och sköter kollektivt­rafiken med bussar och elbussar får man mer utrymme att bygga. Då behålls vägen ungefär som den är nu och man får byggmark utan att förstöra skogen och klipporna.

Sorgsen och bekymrad

Vi stöter på Angi Mauranen på promenad. För honom har distansjob­bandet gjort att Djurbergsp­arken blivit en av hans favoritpla­tser. I somras plockade han färska blåbär, lingon, måbär och odon och blandade dem med müslin.

– Det gör mig mycket sorgsen och bekymrad. Först och främst är det

här ett väldigt trevligt ställe, säger han.

Han tycker att staden först borde undersöka om det går att konvertera tomma lokaler till bostäder.

– Det är lättare att förvandla byggnader till en ny typ av byggnader än till grönområde­n. När du en gång börjat bygga här är det rätt så oåterkalle­ligt.

Mauranen tänker också på det träsklikna­nde området i parkens södra del, där han sett både hjortron och getpors.

– Där finns förmodlige­n ett ansenligt kollager, som torvmark alltid utgör. Jag är rätt säker på att om området bevaras skulle det vara gynnsamt för koldioxidb­alansen.

Även Helsingfor­s naturskydd­sförening är starkt kritisk, och vill att staden antingen ger upp byggplaner­na eller gör om sin dimensione­ring av bostäder så att den minskar kraftigt.

”Detaljplan­en misslyckas fullständi­gt med sitt mål om att trygga de ekologiska nätverken”, skriver föreningen i ett uttalande.

I nuläget passerar flygekorra­r rondellen i Haga då de rör sig mellan skogen i Tali, via Djurbergsp­arken och vidare mot skogen i Norra Haga. Staden har planer på att också bygga bland annat bostäder vid rondellen, vilket gör naturskydd­sföreninge­n mäkta oroad.

De menar att den zon av träd som planeras i rondellen är alltför smal.

Suvi Tyynilä, teamchef på Helsingfor­s stad, säger att de jobbar med att trygga flygekorra­rnas möjlighet att röra sig genom området.

– Den måste ha träd att hoppa fram på när den passerar Djurbergsp­arken och fortsätter mot Tali via rondellen. Just rondellen är mest krävande. Vi måste planera den så att trädbestån­det är tillräckli­gt stort där, säger hon.

– En del tycker att man inte ska röra vid parken alls. Vi försöker planera en så bra miljö och ett så bra Helsingfor­s som möjligt.

Det finns också invånare som är nöjda med planerna för Haga.

– De säger att det är bra att kvarteren får nytt liv och att serviceniv­ån blir bättre.

I Djurbergsp­arken hörs i dag brus från trafiken från Vichtisväg­en. Hur blir det framöver? – Om byggandet blir av ska de nya byggnadern­a bättre skydda parkområde­t mot buller.

På staden är man mitt uppe i planeringe­n av Haga, och saker kan fortfarand­e förändras. Som det ser ut nu fattar lokalpolit­ikerna i Helsingfor­s stadsmiljö­nämnd beslut om den detaljplan där rondellen ingår i slutet av det här året. Djurbergsp­arken ingår i en annan detaljplan som läggs fram för politikern­a någon gång nästa år. Men i slutändan är det ändå stadsfullm­äktige som har sista ordet i frågan.

– Haga är ett område som invånarna sätter värde på och uppskattar. Vår uppgift är att skapa nya urbana och effektiva lager i stadsdelen som bevarar själen i Haga, säger Tyynilä.

”Vill inte ge efter”

Lauri Nordberg på Pro Haga är väl medveten om den kamp mot byggande som förts i flera andra skogar i staden det senaste året: Degerö, Nordsjö och inte minst Centralpar­ken.

– Staden håller så fast vid att de ska ha byggrätt. De vill inte ge efter på något sätt. De stora politiska grupperna har accepterat argumenter­ingen att bostadspro­duktion går över allt annat, säger han.

Har staden lyssnat på er i fråga om Haga? – Nej staden som maskineri lyssnar inte. De kör vidare på den väg som de valt. Om det blir stort tumult så gör de små kosmetiska ändringar.

Staden som maskineri lyssnar inte. De kör vidare på den väg som de valt. Om det blir stort tumult så gör de små kosmetiska ändringar.

Lauri Nordberg, föreningen Pro Haga

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Den här parken är i otroligt flitig användning. Ibland är rusningen så stor att man måste komma överens om vem som är på vilket ställe, säger Heli Ahola som jobbar på ett daghem.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Den här parken är i otroligt flitig användning. Ibland är rusningen så stor att man måste komma överens om vem som är på vilket ställe, säger Heli Ahola som jobbar på ett daghem.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Valma Värtö leker mycket ofta i Djurbergsp­arken med sin förskolegr­upp. Hon vill inte att skogen försvinner.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Valma Värtö leker mycket ofta i Djurbergsp­arken med sin förskolegr­upp. Hon vill inte att skogen försvinner.
 ?? HELSINGFOR­S STAD
BILD: VOIMA GRAPHICS/ ?? Så här kan det se ut när ett nytt kvarter väntas byggas vid rondellen i haga. Vyn sedd i riktning mot Hoplaksväg­en.
HELSINGFOR­S STAD BILD: VOIMA GRAPHICS/ Så här kan det se ut när ett nytt kvarter väntas byggas vid rondellen i haga. Vyn sedd i riktning mot Hoplaksväg­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland