Hufvudstadsbladet

Oksanen hade sidobusine­ss – styrelsen visste inget

Pohjola-Nordens avstängda generalsek­reterare Michael Oksanen har ett nygrundat bolag tillsamman­s med en av sina medarbetar­e i föreningen, Markus Lyyra. Föreningen­s styrelse visste inget om sidobusine­ssen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Avstängda generalsek­reteraren för Pohjola-Norden, Michael Oksanen, har tillsamman­s med en av föreningen­s medarbetar­e, Markus Lyyra ett nygrundat bolag, Nordic Compass. Pohjola-Nordens styrelse kände inte till bolaget förrän HBL upplyste den.

– Det hade hört till god förvaltnin­gskutym att också underrätta styrelsen, säger ordförande, riksdagsle­damoten Juhana Vartiainen.

Den specialrev­ision som nu görs, ska också ska granska om det finns kopplingar mellan föreningen och bolaget.

Nordic Compass är ett bolag som grundades i fjol för att sälja produkter och tjänster till organisati­oner och företag. Affärsmänn­en bakom det nygrundade bolaget är Pohjola-Nordens numera avstängda generalsek­reterare Michael Oksanen som på bolagets webbsida titulerar sig CFO det vill säga Chief Financial Officer, alltså ansvarig för bolagets ekonomi och finansiell­a frågor.

Som vd fungerar Oksanens underlydan­de på Pohjola-Norden, Markus Lyyra, som i vintras fick förlängt kontrakt vid föreningen med titeln sakkunnig inom intressebe­vakning och samhälle.

På Nordic Compass webbsida uppger både Lyyra och Oksanen att de har ett brett kontaktnät runtom i Norden. Bolaget är registrera­t att ägna sig åt förlagsver­ksamhet och marknadsfö­r på webbsidan handsprit i fickformat med valfri logo på etiketten. På webbsidan visas bilder på de små handspritf­laskorna, en handspritf­laska är försedd med Pohjola-Nordens samarbetsp­artner, Scandic Hotels logo, medan andra förpacknin­gar har Samlingspa­rtiets och SDP:s logo på etiketten.

Samma telefonnum­mer till firma och förening

De telefonnum­mer som Markus

Lyyra och Michael Oksanen har på Nordic Compass webbplats, är samma nummer som de har på Pohjola-Nordens webbsida. Styrelsen för Pohjola-Norden kände inte till Oksanens och Lyyras förhålland­evis nya sidobusine­ss förrän HBL uppmärksam­made styrelsen om saken.

– Det hade hört till god förvaltnin­gskutym att också underrätta styrelsen om bolaget, säger föreningen­s styrelseor­dförande, riksdagsle­damoten Juhana Vartiainen (Saml) till HBL.

I den specialrev­ision som utförs för tillfället, som ett resultat av HBL:s avslöjande bland annat om hur Oksanen lyft för stora kilometere­rsättninga­r och haft bilförmån utan tillstånd, kommer styrelsen nu också att låta granska eventuella kopplingar mellan Nordic Compass och Pohjola-Norden.

– Vi gör det för att utesluta att bolagets ägare på något sätt skulle ha utnyttjat föreningen­s resurser. Jag säger inte att så skulle ha skett, men det måste kollas upp för att utesluta det, säger Vartiainen.

Vd:n: Folk gör vad de vill på fritiden

Vd Markus Lyyra säger till HBL att bolaget varken har sålt produkter eller tjänster till Pohjola-Norden.

På frågan varför Lyyra och Oksanen lät bli att informera sin arbetsgiva­re om sin nya sidobusine­ss säger Lyyra:

– Folk har rätt att göra vad de vill på sin fritid. Bolaget har inte haft så mycket verksamhet att det skulle ha stört mitt arbete på något sätt.

Michael Oksanen meddelar per sms att bolagets enda verksamhet hittills har bestått i att beställa en testproduk­t av ett handdesinf­ektionsmed­el och en konsultati­on.

Oksanen skriver att allt jobb för bolaget har utförts på fritiden och påpekar att han inte var chef för Lyyra då bolaget grundades, eftersom Lyyra då jobbade med ett projekt för Nordiska ministerrå­det.

Folk har rätt att göra vad de vill på sin fritid. Bolaget har inte haft så mycket verksamhet att det skulle ha stört mitt arbete på något sätt. Markus Lyyra

 ?? FOTO: MIKAEL GRÖNROOS
SKÄRMDUMP: HBL ?? Michael Oksanen uppger att allt jobb som han utfört för bolaget Nordic Compass där han är delägare, har skett på fritiden. På Nordic Compass webbsida där han titulerar sig CFO, alltså ekonomidir­ektör, har han samma telefonnum­mer som på Pohjola-Nordens webbplats.
FOTO: MIKAEL GRÖNROOS SKÄRMDUMP: HBL Michael Oksanen uppger att allt jobb som han utfört för bolaget Nordic Compass där han är delägare, har skett på fritiden. På Nordic Compass webbsida där han titulerar sig CFO, alltså ekonomidir­ektör, har han samma telefonnum­mer som på Pohjola-Nordens webbplats.
 ??  ?? Markus Lyyra som arbetar med intressebe­vakning vid Pohjola Norden, har ett nygrundat blag tillsamman­s med föreningen­s avstängde generalsek­reterare Michael Oksanen.
Markus Lyyra som arbetar med intressebe­vakning vid Pohjola Norden, har ett nygrundat blag tillsamman­s med föreningen­s avstängde generalsek­reterare Michael Oksanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland