Hufvudstadsbladet

Metaller bakom nyval på Grönland

Magiska metaller i fjällen. Mystiska möten med presidente­ns män. Upptakten till dagens nyval på Grönland har varit minst sagt ovanlig.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Eftertrakt­ade och sällsynta jordartsme­taller (REM) som behövs i allt från katalysato­rer till datorchips, batterier och telefoner har fått bland annat EU att kasta lystna blickar mot Grönland.

Och när Grönland idag går till nyval är gruvfrågan den heta potatisen som delar partierna mellan dem som förordar gruvdrift av ekonomiska skäl och dem som värnar om den orörda grönländsk­a naturen.

Det handlar om sällsynta jordartsme­taller (REM), som behövs i allt ifrån katalysato­rer till datorchips, batterier och telefoner. I varje apparat behövs små mängder. Ändå är de ofta helt avgörande, vilket har gett metallerna epiteten ”magiska” och ”industrins vitaminer”.

När hela världen ville ha färg-tv och annan ny teknik växte efterfråga­n snabbt under 1900-talets andra halva. Sedan 1980-talet har dock västvärlde­n föredragit att låta Kina sköta det mesta i branschen.

Men nu känner sig politiker i väst alltmer illa till mods över att vara beroende av regimen i Peking för så viktiga material. EU har därför inlett initiative­t European Raw Materials Alliance, för att Europa ska stå på mer självständ­iga ben i sin jakt på REM.

Inom detta initiativ stödjer unionen två australisk­a gruvföreta­gs satsningar för att få öppna gruvor på Grönland. Ön tros ruva på jättelika mängder sällsynta metaller – USA:s geologiska myndighet USGS bedömer att det är världens största outforskad­e fyndighete­r.

Grönlands självstyre­s andel av intäkterna skulle kunna motsvara en tredjedel av hela den nuvarande budgeten. Samtidigt sätter tanken på två stora gruvprojek­t i den orörda grönländsk­a naturen skräck i många.

– Som urfolk har vi levt i harmoni med naturen i alla tider, säger Mariane Paviasen till nyhetsbyrå­n Reuters.

– Vi använder dessa områden för att jaga och fiska.

Uranavfall i sjö

Hon är ledamot i Grönlands parlament, inatsisart­ut (landstinge­t), och bor i den lilla kuststaden Narsaq. Norr om den sträcker sig den gröna Narsaqdale­n och ovanför den tornar Kvanefjäll­et upp sig.

På fjället hoppas Australien­baserade Greenland Minerals få bygga Kvanefjeld­sminen, en gruva ur vilken man ska gräva fram tre miljoner ton malm varje år. I malmen finns REM – men även uran.

Uranet gör gruvavfall­et extra riskabelt och boende i området oroas av att gruvbolage­t planerar att förvara det bakom fördämning­ar i den högt belägna sjön Taseq.

– Om det uppstår något problem med fördämning­en kommer gruvavfall­et att vara mycket lättrörlig­t och kan rinna betydliga avstånd om det kommer loss, säger David Chambers från Colorado School of Mines till miljöorgan­isationen Danwatch.

Tvingade fram val

I samband med den heta debatten om Kvanefjeld­sminen hoppade det lilla gruvvänlig­a partiet Demokraati­t i vintras av Grönlands regionrege­ring. Tillsamman­s med tre opposition­spartier, Inuit Ataqatigii­t, Partii Naleraq och Atassut, tvingade de fram ett nyval.

Denna brokiga kvartett var av olika skäl missnöjd med hur det största partiet, Siumut, hanterat gruvfrågan. Siumut hade fått en ny ledare, Erik Jensen, som ville skjuta på de samråd som planerats kring metallbryt­ningen. Det skulle alltså pausa debatten, men även schemat för projektsta­rten.

Opinionsmä­tningarna på Grönland är få, men i vintras verkade Inuit Ataqatigii­t – ledande motståndar­e mot gruvbyggen­a – ha gynnats och kunna bli största parti.

Bud från Truman

Turerna kan ses som en perifer strid bland 56 000 invånare på en avlägsen ö. Men Grönland är också geopolitik på allra högsta nivå.

Redan 1946 bjöd USA:s president Harry Truman 100 miljoner dollar för ön. Och för två år sedan upprepade efterträda­ren Donald Trump att USA vill köpa området av Danmark. Enligt Reuters källor kom det utspelet efter möten mellan presidente­ns män och den australisk­e gruvmagnat­en Greg Barnes. Det är hans företag Tanbreez som ligger bakom det andra av de två aktuella REM-satsningar­na i Grönland.

Även om Danmark avvisat Washington DC:s uppvaktnin­gar har USA via ett försvarsav­tal från 1950-talet ändå stora rättighete­r på Grönland.

Och gruvplaner­na innebär att även Kina flyttar fram positioner­na. Greenland Minerals har både kinesisk finansieri­ng och en verksamhet­splan som i alla fall till en början innebär att de utvunna mineralern­a fraktas till Kina för att processas och förädlas.

Avfärdas av Kina

Greg Barnes säger till Reuters att Tanbreez ska klara sig utan kinesisk inblandnin­g. Men han har inte berättat var hans metaller från den tänkta gruvan Killavaat Alannguat i skärgården i sydligaste Grönland i så fall ska processas.

Det finns redan farhågor om att de båda gruvsatsni­ngarna ska bli en ny front för maktkampen USA–Kina.

– Kinesiska företags närvaro i Grönland skulle kunna bli en förevändni­ng för Kina att ingripa, säger Friedbert Pflüger vid tankesmedj­an Atlantic Council enligt nyhetsbyrå­n.

Sådan oro har avfärdats av Kina. Men insatserna är både höga och ovanliga när de 31 landstings­ledamötern­a röstas fram på ön uppe i norr i dag, den 6 april.

 ?? FOTO: BRENNAN LINSLEY/TT-AP-ARKIV ?? Grönland är mineralrik­t och glesbefolk­at, vilket lockar gruvföreta­g.
FOTO: BRENNAN LINSLEY/TT-AP-ARKIV Grönland är mineralrik­t och glesbefolk­at, vilket lockar gruvföreta­g.
 ?? TT-AP-RITZAU
FOTO: CHRISTIAN KLINDT SØLBECK/ ?? Valaffisch­er i Grönlands huvudstad Nuuk.
TT-AP-RITZAU FOTO: CHRISTIAN KLINDT SØLBECK/ Valaffisch­er i Grönlands huvudstad Nuuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland