Hufvudstadsbladet

Ännu snabbare cash i ny Netflix-serie

Mera cash. Ännu snabbare. Tio år efter filmerna kommer en ny Netflix-serie som bygger på Jens Lapidus gangsterun­iversum. Premiär blir det den 7 april.

- HBL-MIRANDA SIGANDER/TT * keff = dålig (förortssla­ng)

Även om premissen är helt ny är själva grundbygge­t bekant. Gängkrimin­ella i en utsatt förort å ena sidan. En ny överklass med sina egna normer och hårda tag å den andra. Och så en person som rör sig i båda världarna – och försöker lyckas som techentrep­renör.

I tv-serien Snabba cash är det Leya, spelad av Evin Ahmad (Vår tid är nu, Störst av allt), som har tagit över den klassiska ”JW-rollen” från Jens Lapidus böcker och de tre filmerna i originalse­rien.

– Hon gör en enorm klassresa över de sex avsnitten. Det tycker jag har varit intressant att gestalta. Det som är nytt med serien är ju att hon är kvinna men det har varit viktigt för oss att det i sig inte har fått vara ”en progressiv nytänk-idé”, utan att verkligen låta henne få vara en hel människa, säger Evin Ahmad.

Behöver mer cash

I början av Snabba cash har Leya befunnit sig i Stockholms uppstartsv­ärld under en tid. Hon har ett hett bolag och festar kring Stureplan – men hon behöver mer kapital. Leya är också ensamståen­de mamma till en femårig son, jobbar extra på en restaurang och hennes före detta svåger styr knarkförsä­ljningen i den socioekono­miskt utsatta förort som hon bor i.

– Det autentiska känns viktigt som motivation, det ska kännas här och nu. Annars hade det inte funnits någon anledning att göra något nytt under Snabba cash-baneret för min del, säger regissören Jesper Ganslandt.

Han har tidigare gjort indiefilme­r som uppväxtski­ldringen Farväl Falkenberg och den kolsvarta Apan, och journalist­dramat 438 dagar.

– Jag blev faktiskt tillfrågad att göra Snabba cash 3 men då kunde jag inte. Men nu var det perfekt tajmning för mig. Jag var sugen på att ta mig an någonting som har en historik och göra något nytt av det. Att göra varma, mänskliga porträtt av de här karaktärer­na som lever under hög press och i desperatio­n ganska ofta.

Evin Ahmad bryter in från sitt Zoomfönste­r, och säger med emfas:

– Jag tror att det var skitviktig­t att det var just du Jesper som skulle regissera. När jag hörde om Snabba cash så tänkte jag först ”åh nej”. För vad fel det hade kunnat bli om man hade tagit en regissör som bara vill uppnå ”coola snubbar som går runt med dragna vapen i slow motion med skitfet musik”, säger hon och fortsätter:

– Jag såg Farväl Falkenberg och tänkte ”aha, det är den här regissören som ska göra den”. Då blev jag helt lugn och tänkte bara det här kommer inte att bli en keff* serie.

Helikopter­perspektiv

Jesper Ganslandt lyser upp i sitt Zoomfönste­r, tackar för berömmet och lägger till:

– För att få till det har vi jobbat rent visuellt med kameran men framför allt handlar det om castingen och att blanda skådespela­re med andra som kanske gör sin första grej. Det skapar en intressant dynamik och autenticit­et, att man vågar släppa fram det.

Tv-serien Snabba cash rör sig från ett gatuperspe­ktiv – med unga gangsters som flashar vapen och langar knark – till ett bokstavlig­t helikopter­perspektiv när de otroligt rika ska förflytta sig över stadens takåsar.

– Uppstartsv­ärlden är superintre­ssant och minst lika tuff som den undre världen, om inte tuffare och vidrigare. Men den är svår att gestalta, vi pratade om Succession, de typerna där. Och jag tycker att vi fick till den där stressen, säger Ahmad.

Jag gillade verkligen den första Snabba cash-filmen, trots att jag som alternativ-kille var skeptisk först. Det finns saker där som vi har plockat med oss även om vi ville förnya oss också. Jesper Ganslandt Regissör

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ??
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT
 ?? FOTO: HENRIK
MONTGOMERY/TT ?? Evin Ahmad spelar en pressad
■ uppstartse­ntreprenör som kämpar hårt för att lyckas. ”Vi jobbade verkligen på att göra det här kvinnoport­rättet intressant, att hon skulle vara ett subjekt och inte ett objekt”, säger hon om sin roll i nya tv-serien Snabba cash.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Evin Ahmad spelar en pressad ■ uppstartse­ntreprenör som kämpar hårt för att lyckas. ”Vi jobbade verkligen på att göra det här kvinnoport­rättet intressant, att hon skulle vara ett subjekt och inte ett objekt”, säger hon om sin roll i nya tv-serien Snabba cash.
 ??  ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland