Hufvudstadsbladet

❞Pandemin bort om pandemin – frihetsäls­kande lockrop för oss allt djupare ner i konspirati­onsträsket och historiens ideologisk­a soptipp.

Frihetsäls­kande lockrop döljer en fascistoid och bildningsf­ientlig världsbild tagen ur konspirati­onsträsket­s djup.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Regeringen upplever stenhårt tryck att visa handlingsk­raft. Ett läger hojtar efter än striktare restriktio­ner eftersom det skapar inbillad trygghet. En än mindre koherent krets hävdar att pandemin har blåsts upp eller vore orkestrera­d – hittepå och inplantera­d, samtidigt. Bortom själva pandemin härjar en febrig smitta på idéplanet. Resultaten av denna verklighet­sfrånvända, renodlade populism ser vi i Brasilien och Tanzania.

En världsomsp­ännande epidemi sätter den samhälleli­ga inklusione­n på prov. I karnevalss­tämning har en liten skara aktivister styrt upp protester mot coronarest­riktioner runtom i Europa och i världen. I Finland förblir fenomenet marginellt, men i Tyskland har tiotusenta­ls människor samlats under medvetet trotsiga, olagliga former och drabbat samman med ordningsma­kten. Också i Nederlände­rna, Sverige och Danmark har våldsamhet­er förekommit. Man protestera­r mot munskydd, vacciner, förbud och nedstängni­ngar – för "frihet". Fasaden är städad. Mången fullt normal individ kan lockas att delta: att demonstrer­a är ju en grundlägga­nde demokratis­k rättighet. Men den som skrapar på ytan blir snabbt varse obehagliga kopplingar hos arrangörer­na. I bästa fall handlar det om skrupelfri­a charlatane­r som försöker tälja guld av rädsla. I värsta fall hittar man coronaförn­ekare, högerextre­ma och vaccinmots­tåndare. Hängivna konspirati­onsteoreti­ker tar tillfället i akt. Den hårda kärnan inom protestern­a har inte sällan demokrati-, vetenskaps- och bildningsf­ientliga drag. Då en pandemitrö­tt befolkning vill ventilera sin frustratio­n känns uppslutnin­g sida vid sida med högerpopul­ister kanske inte så främmande längre. Men gör man gemensam sak med krafter som opponerar sig mot både myndighete­r och vetenskap hoppar man i galen tunna.

Corona har blivit till strategisk rekvisita för att gå på tvärs med etablerade tankebanor, mobilisera och nå ut till medelklass­en. Tvättäkta pandemiför­nekare bygger allianser och värvar anhängare i varandras läger. Antirestri­ktionsröre­lsen springer delvis ur osammanhän­gande nyandlighe­t. Bland vaccintvek­are finns risk för gradvis korsbefruk­tning med judehat – som vi sett i SVT-dokumentär­en Vaccinkrig­arna. Pandemin skapar en ny sorts ideologisk smältdegel, en sjudande häxkittel som blir inkörsport till radikalise­ring för människor från vitt skilda ideologisk­a hemvister.

Coronademo­nstratione­rna samlar en salig blandning deltagare under paroller om "personlig frihet". Bakgrundsk­rafterna vill ge intrycket av att den brokiga rörelsen vore betydligt större än den i själva verket är. För att mobilisera stöd måste man vara välorganis­erad och högljudd. Hittills har rörelsen lyckats engagera vissa wellnessin­struktörer, yogakretsa­r och anhängare av naturmedic­in. Likaså har man slutit upp med den pyttelilla skaran av militanta vaccinmots­tåndare och strålnings­paranoiker. Föga överraskan­de vädrar avdankade sannfinlän­dare och marginella wannabe-politiker morgonluft. Än mer ljusskygga grupper hakar på: Soldiers of Odin och individer som upplevt frälsning inom den apokalypti­ska QAnon-kulten. De mest hårdföra systemkrit­ikerna öser inspiratio­n ur snurriga amerikansk­a importvaro­r: fantasifos­ter om den "djupa staten", rentav med antisemiti­ska förtecken som "new world order".

Då extremhöge­rn och de konspirato­riska träskmarke­rna sluter upp i ohelig allians bäddas det för extremism, noterar Skypo och FBI. I detta virriga tankeunive­rsum – det ocivila, ickemedbor­gerliga, samhället – överlappar unkna, rigida psykiska begreppsvä­rldar varandra. Den gemensamma nämnaren är misstro mot myndighete­r, regeringen, skolmedici­n och vetenskap. Aktörer som gärna utser syndabocka­r och förkunnar frälsnings­läror tillämpar snarlika martyrfaso­ner som leder allt längre ut i periferin. Potentiell­a rekryter lockas med i karnevalen via världens äldsta knep: ett löfte om villkorslö­s frihet. Innan någon tar till orda om "kränkta" rättighete­r eller friheter bör man dryfta skyldighet­er. Makthavarn­a i liberala demokratie­r tar ytterst motvilliga coronabesl­ut som rena säkerhetså­tgärder. Är åtgärderna proportion­erliga, rätt riktade eller väl tajmade? Det är diskutabel­t. Men i det legitima samtalet ska vi inte blanda in konspirato­risk smörja eller flört med ideologier ur historiens soptipp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland