Hufvudstadsbladet

VACCINPASS ÖPPNAR INTE FESTIVALPO­RTAR.

Förväntnin­garna inför festivalso­mmaren är höga bland både arrangörer och besökare, men ännu är det för tidigt att säga om och på vilket sätt olika festivaler kan ordnas. Ett osäkerhets­moment är de internatio­nella artisterna och hur de kan turnera runtom i

- REBECKA SKOGBERG

I februari meddelade Danmarks finansmini­ster Morten Bødskov (S) att regeringen håller på att utveckla ett digitalt vaccinpass. Nu finns ett coronapass klart som en del av de åtgärder som ska garantera en stegvis öppning av Danmark. Men exakt hur det ska gå till är oklart.

– Planen är att alla ska vara vaccinerad­e i juni, men det är svårt att säga om tidsplanen håller, säger Christina Dahm, forskare i virologi vid Århus universite­t.

– Just nu utförs ett mindre antal vaccinatio­ner än planerat. Jag vet inte om infrastruk­turen kan kompensera för det senare, eller om tidsplanen blir uppskjuten.

Den största festivalen i Danmark är Roskilde Festival, som lockar över 100 000 gäster varje år. Det är något av en höjdpunkt på året för många unga, också för en hel del finländare. Sommaren 2020 ställdes festivalen in på grund av corona. I år hoppas Roskilde Festival kunna öppna dörrarna för dem som kan bevisa att de inte har coronasmit­ta.

– Just nu ser vi helt klart för oss, att vi håller en festival i sommar, säger Morten Therkildse­n till Kulturmoni­tor.

Han ser coronapass­et som det nödvändiga verktyget.

Också direktören för Roskilde Festival, Signe Lopdrup, har uttalat sig till flera danska medier:

– Vår försiktiga optimism har aldrig varit baserad på enbart vacciner. Därför har vi föreslagit ett coronapass, som kombinerat med test kan ge grönt ljus för att man kan få delta i live-arrangeman­g. Vi har hela tiden varit medvetna om att saker och ting kan ändra mycket snabbt. Vi hoppas så klart på en snabb och effektiv vaccinatio­nsprocess, men den försenade vaccinplan­en ändrar för ögonblicke­t inte på något i vår planering.

Tillsamman­s med vänner

Det pågår en intensiv debatt kring de här frågorna. HBL har träffat två ungdomar för att höra hur de ser på saken. Emil Daniel Nielsen från Köpenhamn är en av de många som hade köpte biljetter till förra årets festival. Elsa Lindewald från Helsingfor­s, nu bosatt i Köpenhamn, har aldrig varit på festivalen men skulle gärna åka.

Vi möts på den Røde Plads i stadsdelen Nørrebro, där byggnadern­a är fulla av graffiti. Trots corona samlas många ungdomar här.

– Roskilde Festival är en känsla för mig – det är en vecka där man kan slå sig lös. Jag och mina vänner hade planerat att åka dit tillsamman­s, så jag har behållit biljetten i förhoppnin­g om att den blir av, säger Emil Daniel Nielsen.

Elsa Lindewald är nyfiken på festivalen.

– Jag har hört att de har bra artister, och självklart skulle det vara roligt att själv kunna uppleva något som alla berättar om.

Hon tycker att ett pass är en bra idé, men befarar att vaccinerin­gen inte hinner bli gjord.

– Men jag har svårt att tro på att målgruppen för Roskildefe­stivalen hinner bli vaccinerad i tid. Men om en tillräckli­gt stor del skulle bli vaccinerad­e, så

är ett pass en superbra idé, säger Elsa glatt.

Nielsen håller inte med, eftersom han är rädd för att det kan leda till en indelning i A- och B-lag, vilket han tycker är orättvist.

– Rent egoistiskt är jag emot det. Om alla inte har fått vaccinet, kan det lätt bli en slags skiljelinj­e mellan dem som har blivit vaccinerad­e och dem som inte blivit det. Om jag är den enda av mina vänner som råkar få vaccinet skulle jag inte gå på festivalen, säger Emil Nielsen.

En vindpust blåser förbi och Elsa Lindewald stänger sin jacka.

– Jag undrar om det är en bra idé ekonomiskt sett. Om en stor del av gästerna inte blir vaccinerad­e förlorar Roskilde stort på det, kommentera­r hon.

– Det borde finnas en gräns. När ett visst antal har blivit vaccinerad­e kan vi börja använda vaccinpass­et för live-arrangeman­g. Jag förstår konceptet när det gäller internatio­nella resor, det är ju som att ha ett vanligt pass. Men när det gäller fritidsnöj­en finns det en risk för att någon blir utanför. Det är det inte värt, säger han och iakttar några unga som går förbi.

Snabbtest vid porten?

Eftersom vaccinerin­gsplanen troligen blir försenad har den danska regeringen nu gått in för ett lättare coronapass. Det är ett digitalt intyg över negativa resultat på coronatest, som också kan innehålla bevis på att man blivit vaccinerad. Det kan användas tills alla blivit vaccinerad­e och fungerar som bevis på att man inte är smittad.

– Jag är mycket mer för ett coronapass. Då har alla samma chans att vara med. Ett snabbtest tar bara 20 minuter, det överlever man, säger Emil Nielsen.

Elsa Lindewald håller inte riktigt med:

– Jag tycker att ett coronapass är för riskabelt, det skulle jag inte gå med på. De flesta unga blir ju inte så sjuka, men jag skulle vara rädd för att något går snett. Om coronaviru­set skulle spridas under Roskilde blir det en katastrof.

Arrangörer­na för Roskildefe­stivalen har meddelat att tält för snabbtest kunde sättas upp vid ingången till festivalen.

– Jag har svårt att se hur snabbtest utanför festivalen skulle fungera. Det är för svårt att få en så stor mängd människor att stå i kö och att hålla avstånd. Om någon har corona på väg till snabbteste­t så är det en stor risk att många hinner bli smittade i köerna. Jag tycker inte att det är realistisk­t, påpekar Elsa Lindewald.

Solen har nästan gått ner nu, och gatorna börjar bli tomma.

– Om Roskildefe­stivalens enda hopp hänger på vaccinpass borde vi vänta ett år till. Om alla inte kan vara med försvinner gemenskaps­känslan som är så speciell med Roskilde, säger Emil Nielsen.

❞ Roskilde Festival är en känsla för mig – det är en vecka där man kan slå sig lös. Jag och mina vänner hade planerat att åka dit tillsamman­s, så jag har behållit biljetten i förhoppnin­g om att den blir av.

Emil Daniel Nielsent

 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ??
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE ?? Elsa Lindewald och Emil Daniel
■ Nielsen väntar på besked om Roskildefe­stivalen blir av i år eller inte.
FOTO: CHARLOTTE DE LA FUENTE Elsa Lindewald och Emil Daniel ■ Nielsen väntar på besked om Roskildefe­stivalen blir av i år eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland