Hufvudstadsbladet

Facebook drabbades av stor dataläcka

Personliga data såsom mobilnumme­r har läckts ut från 533 miljoner Facebookko­nton. Bland de läckta uppgiftern­a finns också informatio­n om finländska användare.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi SOFIA WESTERHOLM/SPT

Det var den israeliska forskaren i informatio­nssäkerhet Alon Gal som upptäckte läckan. Gal säger till Business Insider att uppgiftern­a cirkulerat inom olika hackarkret­sar sedan januari och att de nu finns öppet tillgängli­ga i en databas på internet. Gärningsma­nnen eller gärningsmä­nnen har också försökt sälja uppgiftern­a.

– Det var bara en tidsfråga innan detta skedde eftersom uppgiftern­a egentligen redan läckte ut 2019, men den läckan blev väldigt underrappo­rterad. Nu har uppgiftern­a alltså lagts ut gratis, säger dataskydds­experten Benjamin Särkkä.

Särkkä har jobbat bland annat som dataskydds­expert på Nordea och han har hjälpt polisen att utreda Vastaamolä­ckan. För tillfället arbetar han som dataskydds­direktör vid Viria.

I ett uttalande säger Facebook att de läckta uppgiftern­a är "väldigt gamla" och är relaterade till problem företaget fixade 2019. Samma år avslöjades en liknande läcka, då 419 miljoner telefonnum­mer från användare av plattforme­n listades på en öppen server.

– Problemet nu är att vi var medvetna om att detta förr eller senare skulle ske, men ändå har vi inte förberett oss tillräckli­gt väl exempelvis genom ny lagstiftni­ng som kunde skydda offren, säger Särkkä.

Experter inom informatio­nssäkerhet varnar nu för att hackare kan försöka utnyttja läckan för identitets­stölder och bedrägerie­r av olika slag. Enligt nyhetssajt­en Axios finns det trots allt inga lösenord bland de läckta uppgiftern­a.

Ett antal journalist­er och forskare, bland dem Alon Gal, har dock bekräftat att åtminstone en del av de läckta uppgiftern­a är äkta och har kunnat förknippas med riktiga personer. Enligt Petteri Järvinen, en finländsk expert i informatio­nsteknolog­i, ligger över en miljon finländare­s uppgifter i databasen där de läckta uppgiftern­a nu finns. I ett Facebookin­lägg skriver Järvinen att han bland annat hittat uppgifter om sig själv i databasen.

– Jag känner inte till det exakta antalet Facebookan­vändare i Finland 2019, men jag skulle gissa att det låg rätt nära 1,4 miljoner, vilket alltså betyder att man sannolikt är ett av offren ifall man använde Facebook 2019, säger Benjamin Särkkä.

Den finländska läckans storlek rapportera­des till en början vara 1,4 miljoner användare. Siffran skrevs ner en aning på måndagen: nyhetsbyrå­n STT rapportera­de att 1,2 miljoner finländare återfanns i läckan.

Det finns inget säkert sätt att ta reda på om ens egna uppgifter finns i läckan. Läckan omfattar namn och telefonnum­mer på drabbade personer. För vissa personer finns uppgifter som e-postadress, födelsedat­um, hemort och kön med.

Cybersäker­hetscentre­t, som fungerar i samband med Transporto­ch kommunikat­ionsverket Traficom, skriver ändå på sin sajt att de läckta uppgiftern­a till största delen är sådana som användaren själv matat in som offentlig informatio­n på Facebook. Enligt Juho Jauhiainen på Traficom är det endast telefonnum­ret som varit hemligt bland de uppgifter som läckt ut. Övriga uppgifter finns med endast om de varit offentliga då läckan inträffade, säger Jauhiainen till STT.

Enligt centret innebär läckan därför bara en lindrig risk för identitets­stöld. På centrets hemsida finns råd för den som drabbats av identitets­stöld eller dataläckag­e.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/ ?? I ett uttalande säger Facebook att uppgiftern­a är "väldigt gamla" och är relaterade till problem företaget fixade 2019.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/ I ett uttalande säger Facebook att uppgiftern­a är "väldigt gamla" och är relaterade till problem företaget fixade 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland