Hufvudstadsbladet

Att inkludera fler kan höja sysselsätt­ningen

Samtidigt som den nya diskrimine­ringsombud­smannen inledde sitt arbete gick Finland in i en väldigt speciell situation. Det fanns plötsligt helt nya områden att ta ställning till.

- CATARIINA SALO/SPT

Det har varit en exceptione­ll tid för Kristina Stenman att axla mandatet som diskrimine­ringsombud. När hon steg in på byrån i Böle i Helsingfor­s för att börja jobba var det augusti och läget såg hoppfullt ut. Strax därpå visade coronaviru­set sin styrka och den andra vågen tog fart.

– Nu jobbar jag i huvudsak på distans, men jag hann träffa kollegorna helt kort i slutet av sommaren. Men visst har vardagen haft ovanliga inslag för oss alla, säger Kristina Stenman när vi träffas virtuellt för en intervju.

Coronapand­emin syns inte bara i hur det nya jobbet praktiskt utförs utan även i jobbets innehåll. Som diskrimine­ringsombud har Stenman blivit kontaktad av många personer kring besök i serviceboe­ndet för äldre.

– I våras var det ganska schablonmä­ssigt så att personer över 70 inte fick ta emot besök. Vi har också blivit kontaktade i frågor som gäller distansund­ervisning för barn som har en anhörig som hör till en riskgrupp.

Diskrimine­ringsombud­et tog även i våras ställning till att vissa grupper av personer med funktionsn­edsättning inte ska tvingas bära munskydd.

– Det blir också aktuellt nu om det nya munskyddst­vången träder i kraft. Hur ska man då bevisa att man inte kan använda munskydd?

Bekanta områden

Stenman tog över jobbet som diskrimine­ringsombud efter sin post som stadsdirek­tör i Jakobstad. Tidigare har hon jobbat med flyktingfr­ågor och integratio­n av invandrare.

– På så sätt är det lite som att återgå till sådant jag jobbat med tidigare.

Stenman anser att hennes viktigaste uppgift som diskrimine­ringsombud är att granska hur de mänskliga rättighete­rna och grundrätti­gheterna faller ut för grupper som ofta inte syns i allmänhete­n. Men hon vill inte lyfta upp en fråga som viktigare än en annan.

– Vårt samhälle har fina universell­a tjänster som rådgivning för barn och familjer, grundlägga­nde undervisni­ng och ett barnskydd. Men hur ser dessa ut för minoritete­r och vilka diskrimine­rande strukturer finns där? Det är dimensione­r som nu blivit tydligare för mig.

Hon säger att likabehand­lingsfrågo­rna också synats i hennes jobb inom den kommunala sektorn. Stenman betonar ansvaret som människoha­ndelsrappo­rtör som också hör till diskrimine­ringsombud­ets byrå.

– Det finns inskrivet i regeringsp­rogrammet att ärenden som gäller hjälp till människoha­ndelsoffer ska flyttas från Inrikesmin­isteriets förvaltnin­gsområde till Social- och hälsominis­teriet. Det är viktigt för att stärka kunskapen och förbättra tjänsterna i kommunerna, det finns ju även människor där som är finländare och utsatta för människoha­ndel.

Service efter pandemin

I veckan diskuterad­es huruvida turordning­en i vaccinerin­gen mot coronaviru­set ska ändras och diskrimine­ringsombud­et tog också ställning till saken ur sin synvinkel. Om en prioriteri­ng av vissa regioner i vaccinerin­gen gör att man bättre kan skydda befolkning­ens liv och hälsa är åtgärden enligt byrån motiverad och jämlik.

Personer med olika slags funktionsn­edsättning­ar är också en grupp människor som riskerar att bli förfördela­de. Stenman påpekar att det inte bara är viktigt att se till att likabehand­lingen fungerar under pandemin men att resurser och service också ska finnas efter pandemin.

– Det är viktigt att kommunerna och välfärdsom­rådena stöder olika minoritete­r. Speciellt på funktionsv­ariationss­idan är det tufft med nedskärnin­gar, man ska inte behöva kriga sig till varje timme med assistent. Tyvärr finns den risken.

Utmaningar på arbetsmark­naden

Arbets- och näringsmin­isteriet publicerad­e nyligen ett åtgärdspro­gram för att öka mångfalden på arbetsmark­naden. En av strategier­na för att uppnå målet är positiv särbehandl­ing genom att minska på språkkrave­n. Det har vädrats en oro för att svenskan kan försvagas om språkkrave­n luckras upp. Stenman håller inte med om oron.

– Överlag är det viktigt att vi sänker trösklarna när det gäller språkkrave­n i Finland. Vi har väldigt höga krav för vilket som helst jobb i Finland.

Hon jämför med den engelskspr­åkiga världen där det finns en högre tolerans för olika accenter och man ändå förstår varandra bra.

– Många invandrare får undantag från det andra inhemska i grundskola­n och i studierna och sedan när de stiger in i arbetslive­t är kraven väldigt annorlunda.

Det finns redan försök till att anpassa språkkrave­n enligt arbetets natur inom till exempel den kommunala sektorn. Stenman påminner om att de statliga myndighete­rna har en långtgåend­e skyldighet att ge service på de båda inhemska språken.

– Men det betyder inte att varje individ behöver kunna båda språken utan man måste kunna bygga upp scheman så att språklagen uppfylls.

Hjälp till sysselsätt­ningen

När det gäller arbetsmark­naden ser Stenman att det fortfarand­e finns mycket kvar att göra i Finland. Arbetsoch näringsmin­isteriet har redan strategier för att röja undan hinder för att personer med funktionsn­edsättning ska komma in på arbetsmark­naden. I Finland finns cirka 120 000 personer som klassas som sjukpensio­närer, många på grund av en funktionsn­edsättning.

– Om vi tänker på regeringen­s mål att höja sysselsätt­ningen borde målsättnin­gen vara den att man

ska komma ut på arbetsmark­naden trots att man använder rullstol.

Hon poängterar att vi också har många högutbilda­de personer som hör till en etnisk minoritet eller har en funktionsn­edsättning och att trösklarna till arbetsmark­naden är väldigt höga för dessa personer.

– En viktig reform just nu är delreforme­n av diskrimine­ringslagen som är på gång.

Diskrimine­ringsombud­smannens byrå har inte mandat att påverka diskrimine­ring inom arbetslive­t, där är det arbetarsky­ddet som är ansvariga. Stenman hoppas ändå att det skulle ske en ändring så att ombudsmann­ens mandat skulle breddas till arbetslive­t, och diskrimine­ringsnämnd­en kunde behandla diskrimine­ringsfall på arbetsmark­naden och bevilja gottgörels­e för dem.

– Nu måste allt drivas i en skild process i tingsrätte­n. Dessutom är preskriber­ingstidern­a korta och utrednings­tiderna långa. Det är en helhet i lagstiftni­ngen som skulle vara viktig att få fram.

Finland är ett av två länder inom EU som där ett självständ­igt likabehand­lingsorgan inte behandlar arbetsfråg­or.

Rasism och kvinnohat hand i hand

Trots att det finns många saker som kräver förbättrin­g i fråga om likabehand­ling och jämlikhet i Finland så lyfter Stenman fram att det också finns saker som vi är otroligt bra på.

– Vi har stora grundlägga­nde strukturer som är väldigt heltäckand­e, som rådgivning, social- och hälsovård och en utbildning som i praktiken är gratis för alla. Vi har också en stark och progressiv grundlag, fast den lite setts som en fotboja nu när det krävts snabba beslut.

Hon säger också att de starka medborgarr­örelser och folkrörels­er för likabehand­ling som finns ger en väldigt bra grund att stå på.

– Men det är klart att det finns fenomen som är bekymmersa­mma, bland annat rasismen. I en studie som kom ut i somras kom det fram att rasismen präglar många svarta och bruna personers liv ganska totalt, genom hela livet. Där har vi vuxna ett stort ansvar, för det är ju nog så att på dagis och i skolor pratar man så som man lär sig prata hemma.

Med det menar Stenman att det är alla vuxna som finns runt barnet, föräldrar och pedagoger, handledare och andra, som bär ett ansvar för att ta tag i både rasism och mobbning. Det leder till en miljö som blir diskrimine­rande och det är de vuxna som bär ansvaret.

Stenman drar också parallelle­r mellan rasismen och ett kvinnohat.

– Dessa problem går tyvärr ofta hand i hand.

Det är viktigt att vi sänker trösklarna när det gäller språkkrave­n i Finland. Vi har väldigt höga krav för vilket som helst jobb i Finland.

Kristina Stenman

diskrimine­ringsombud­sman

 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU LEMPINEN/SPT ?? Diskrimine­ringsombud­smannen Kristina Stenman säger att de rasistiska strukturer­na kommer fram redan i småbarnsål­dern och att det är de vuxnas ansvar att motarbeta dem.
FOTO: MARKKU LEMPINEN/SPT Diskrimine­ringsombud­smannen Kristina Stenman säger att de rasistiska strukturer­na kommer fram redan i småbarnsål­dern och att det är de vuxnas ansvar att motarbeta dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland