Hufvudstadsbladet

1 631 nya coronafall under påskhelgen – incidensen sjunker

Incidensen i hela landet har sjunkit under påskhelgen och det finns en försiktig optimism i luften.

- HBL

Epidemiläg­et i Finland och framför allt i huvudstads­regionen och Egentliga Finland är fortfarand­e allvarligt, men under de senaste två veckorna har incidensen börjat sjunka.

Incidensen, det vill säga antalet nya fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är nu 136,3 i Finland. Under den föregående två veckors period låg incidensen på 173,9.

I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är epidemiläg­et fortsättni­ngsvis svårast i hela landet men också där har situatione­n blivit bättre. På annandag påsk låg incidensen på 267,5. I Egentliga Finland är incidensen 198,8 och i Vasa sjukvårdsd­istrikt 31,8.

Diagnostik­chef Lasse Lehtonen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt sade i Helsingin Sanomat på söndagen att minskninge­n är verklig, till och med ganska dramatisk under den senaste veckan. Men det är inte läge att andas ut, påminner han.

– Vi har fortfarand­e en sämre situation än exempelvis i september. Vi borde ännu se en betydlig minskning, men riktningen är den rätta, sade Lehtonen i tidningen.

Enligt Lehtonen har läget förbättras då begränsnin­garna börjat bita. Att skolorna övergått till distansund­ervisning betraktar diagnostik­chefen som en betydande åtgärd.

Under de följande veckorna kommer Finland att få större partier av olika coronavacc­iner. Städerna i huvudstads­regionen har också uppgett under påskhelgen att man snart kan överväga att vaccinera stadsinvån­are under helger. I nuläget pågår vaccinatio­nerna under vanlig kontorstid på vardagarna.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Under de närmaste dagarna kommer Finland att överskrida en miljon vaccinerad­e invånare.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Under de närmaste dagarna kommer Finland att överskrida en miljon vaccinerad­e invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland