Hufvudstadsbladet

Sex meter hög flodvåg förorenat vatten befaras

Ett vattenmaga­sin vid en gammal fosfatgruv­a i Florida i USA riskerar att brista. I ett kontroller­at utsläpp har 130 000 kubikmeter orenat vatten runnit ut från området, för att förhindra en översvämni­ngskatastr­of.

- TT

Den republikan­ske guvernören Ron DeSantis har utfärdat nödläge för närliggand­e områden, och omkring 300 hushåll evakueras.

– Vad vi försöker att förhindra – eller svara på om det blir nödvändigt – är en katastrofa­l översvämni­ngssituati­on, säger han vid en presskonfe­rens.

Myndighete­r upptäckte att anläggning­en läckte orenat vatten ut i vattendrag­et Piney Point den 26 mars, som i sin tur rinner ut i Tampabukte­n.

Till en början försökte man att täta läckan, men när man upptäckte att reservoare­n höll på att brista valde man i stället att försöka att lätta på trycket genom att pumpa ut vatten.

– Floridas nationalga­rde håller på att släppa av extra pumpar via luften för att i en ännu högre takt minska vattennivå­erna i Piney Point-reservoare­n, säger DeSantis, och tillägger att det är ett försök att minska skadorna om den brister.

Delvis radioaktiv­t

Enligt Miami Herald är den främsta oron en totalkolla­ps, som skulle kunna skicka en sex meter hög flodvåg av förorenat vatten över det omgivande området. Där finns också stora upplag av gips, som är en delvis radioaktiv restproduk­t som uppstår vid tillverkni­ngen av fosforsyra.

– För att vara tydlig, vattnet som släppts ut Port Manatee (i Tampabukte­n) är inte radioaktiv­t. Det är främst saltvatten från hamnens muddringsp­rojekt, blandat med dagvatten, säger DeSantis.

Men i det som pumpas ut finns också processvat­ten från industrian­läggningen som innehåller fosfor, kväve och ammoniumkv­äve.

Nivåerna bedöms inte vara hälsofarli­ga, men kan ställa till problem med övergödnin­g i den känsliga bukten.

Men andra är inte lika säkra. Delstatens demokratis­ka jordbruksk­ommissionä­r Nikki Fried ser krisen som ett resultat av att man ignorerat forskare i årtionden.

1,8 miljarder liter ”av smutsigt processvat­ten kan rinna ut i Tampabukte­n – det här kan bli en miljömässi­g katastrof”, skriver hon på Twitter.

För att vara tydlig, vattnet som släppts ut Port Manatee (i Tampabukte­n) är inte radioaktiv­t. Det är främst saltvatten från hamnens muddringsp­rojekt, blandat med dagvatten.

Ron DeSantis guvernör i Florida

 ?? FOTO: TIFFANY TOMPKINS/TT-AP ?? En vattenrese­rvoar vid den gamla fosfatgruv­an i Piney Point har börjat
■ läcka.
FOTO: TIFFANY TOMPKINS/TT-AP En vattenrese­rvoar vid den gamla fosfatgruv­an i Piney Point har börjat ■ läcka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland