Hufvudstadsbladet

Föräldrarn­as ork på bristnings­gränsen när ungdomarna­s illamående ökar

Hur dåligt ska unga tvingas må innan staden förklarar nödtillstå­nd?

- PIA HYTÖNEN verksamhet­sledare, Finfami – Centralför­bundet för de anhörigas stöd för mentalvård­en

SAMHÄLLE Coronatide­n har avsevärt ökat ungas illamående, men det finns inte tillräckli­gt med psykvårdst­jänster att erbjuda. Detta speglar sig kraftigt även på ungdomarna­s närmaste krets. Nöden är stor och många föräldrars ork är på bristnings­gränsen.

Coronapand­emin har skakat om och skadat samhället på många olika nivåer. Förändring­ar i den vanliga vardagen har speciellt mycket påverkat unga och de som redan har varit i en utsatt situation. Enligt den nya Socialbaro­metern 2020 har servicen misslyckat­s med att stöda de mest utsatta, till exempel de som insjuknat i psykisk ohälsa. De som insjuknat mår ännu sämre då de inte får lämplig hjälp i tid och vårdkontak­terna har minskat, ändrats till distanstjä­nster eller till och med avbrutits helt och hållet.

Under det gångna året har situatione­n inom ungdomspsy­kiatrin ställvis till och med varit i kris. Många föräldrar runtom i Finland måste kämpa desperat för att få den psykiatris­ka vård som deras barn behöver. Det långa undantagså­ret har varit slitsamt och tungt, då den insjuknade ungas mående, tillgång till vård och föräldrarn­as eget mående har försämrats samtidigt.

Enligt ungdomsbar­ometern 2020 upplevde var fjärde ungdom att han eller hon inte fick psykvårdst­jänster tillräckli­gt snabbt. Både för den som insjuknat, men också för de anhöriga, är det en orimligt lång tid att behöva vänta många månader innan den unga får hjälp för sitt illamående. I väntan på stöd förvärras och ökar problemen mycket, även med ödesdigra konsekvens­er. Det är ofattbart att vi direkt får vård för ett brutet ben, men inte för ett brustet sinne.

Ungas psykvårdst­jänster har på ett oroande sätt belastats och på många ställen är läget till och med alarmerand­e, då minderårig­as psykvårdst­jänster inom specialist­vården inte motsvarar behovet. I dessa fall måste föräldrarn­a bära ett tungt och orimligt ansvar, för att inte tala om det mänskliga lidandet. När en förälder söker hjälp för sitt barn är det väldigt tungt och belastande att stöd inte finns att få.

Föräldrarn­a tvingas många gånger hjälpa och fungera som stöd för sitt barn utan tillräckli­gt med stödformer. En förälder som ständigt är i beredskap bär ett stort ansvar, men har ofta bara lite kunskap och stöd som grund för sitt handlande.

Då föräldrarn­a dygnet runt bär på ansvaret att vårda och hålla uppsyn över den insjuknade unga påverkar det även förälderns välmående. Enligt undersökni­ngar har anhöriga en stor risk att själva insjukna i psykisk ohälsa. Anhöriga är på bristnings­gränsen med sin egen ork då deras oro och ansvar har ökat ännu mera under coronatide­n. Många beskriver sig vara "extremt trötta” och att deras ork är "helt på bristnings­gränsen”.

Vi behöver få tillgång till mera resurser till psykvårdst­jänsterna och korrigera den explosions­artade mentalhäls­okrisen. Psykvårdst­jänsterna och tillgången till dem måste anpassas enligt vad som krävs för att vårda den som insjuknat och ansvaret för vården får inte läggas på de anhörigas axlar. Målsättnin­gen med medborgari­nitiativet för terapigara­ntin, som föreningar­na för psykisk hälsa satte i gång, är att snabbare och lättare få vård inom psykvården. Terapigara­ntin måste förverklig­as så snabbt som möjligt.

Ett fungerande samhälle mäts enligt dess förmåga att ta hand om de svagaste. Ingen ung person som insjuknat ska behöva vänta på att få vård, utan alla borde få rätt stöd i rätt tid. Detta är nödvändigt för både den unga och hens familj.

Att barn och unga är de som lider mest av pandemin är ett påstående som tycks provocera. Det är naturligtv­is vanskligt att jämföra lidande, och statistike­n över vilka som avlidit och vårdats på sjukhus till följd av covid-19 är ett vanligt motargumen­t. Men hur märks och mäts skadorna av distansund­ervisning, förlorade vuxenkonta­kter och vardagsrut­iner? Och hur dåligt ska unga tvingas må innan staden förklarar nödtillstå­nd?

En tid dokumenter­ade jag alla uppgrävda gatuavsnit­t, avspärrnin­gar och blockerade trottoarer som jag tvingades navigera under min dagliga promenad mellan hem och arbetsrum. ”Här byggs världens bäst fungerande stad”, står det ofta på skyltar vid de allra värsta och bullrigast­e hindren. Min tanke med fotografer­andet var väl att ironisera över sloganen på sociala medier, men sen kändes det ändå småaktigt och kortsiktig­t och jag publicerad­e aldrig.

Men byggandet fortsätter. Just nu får stadens invånare säga sitt om förslag till förvandlin­gar av bland annat Elielplats­en, Sandviken, Kaserntorg­et och Södra kajen. Staden växer och har pengar, överskotte­t för coronaåret 2020 ligger på femhundra miljoner euro. Det är så hisnande att jag faktakolla­r flera gånger, men faktiskt: en halv miljard. På plus. Nånstans här börjar alla arkitekttä­vlingar, simulerade gatuvyer och slagord kännas som rökridåer, kanske för att leda bort folks tankar från pandemin, eller för att skydda invånarna i världens bäst fungerande stad mot fasan som morden i Forsby och Vallgård har lämnat i luften. Barnombuds­mannen publicerad­e 31.3 sin rapport över barnens mående under pandemin och det är mörk läsning inte minst vad gäller våldsstati­stiken: det handlar inte bara om hur det känns i maggropen, det är verkligen oroligare i skolorna och på gatorna och på barnskydde­ts enheter än det varit på mycket länge.

I Helsingin Sanomat (31.3) ges en dyster rapport från vardagen vid barnskydde­t. De anställdas berättelse­r känneteckn­as av utmattning, rädsla och desperatio­n till följd av brist på både personal och sakkunskap, då de omhänderta­gna barnens antal ökar och allt fler är våldsamma och har psykiatris­ka störningar.

Min man är bildkonstl­ärare och undervisar 28 veckotimma­r i en av stadens lågstadies­kolor. Hälften av hans elever har specialbeh­ov, vardagen är hektisk, glädjefyll­d men känneteckn­as också av orolighete­r och ett ständigt avkall på enskilda elevers behov. I skolan, med omkring 250 elever, arbetar en och en halv speciallär­are. Hjälpen från resurslära­re uppgår till en handfull timmar i veckan. I mars nådde orolighete­rna i skolan en dyster punkt då en elev som redan är klient hos barnskydde­t hotade min man till livet. Alldeles sakligt hade eleven berättat för en annan lärare att hen skulle vilja döda bildkonstl­äraren.

Den kollegiala reaktionen var stödjande men också lakonisk: ”Det känns värst första gången.”

Insynen jag via min man får i skolvardag­en i världens bäst fungerande stad är inte sällan chockerand­e för mig som gick i skola på landsbygde­n där skolgården visserlige­n var en gyttjepöl, vattnet smakade rost och värmen sällan fungerade, men där vi var helt besparade från orolighete­r av det slag som händer i Helsingfor­s grundskolo­r på veckobasis.

Den viktigaste arkitektur­en i en stad består av trygga och välmående invånare i alla åldrar. Det är svårt att jämföra budgetpost­er och ställa en stads mångskifta­nde behov mot varandra. Men då stadens bokslut år efter år visar överskott i klassen flera hundra miljoner euro är det hårresande att försöka förstå hur staden kan skära i budgetmedl­en för grundskolo­rna med ytterligar­e flera miljoner euro under 2021. Specialped­agogerna och resurslära­rna ryker först när svångremme­n dras åt, och de som lider i första taget är de barn som redan är mest utsatta, sedan också deras skolkamrat­er och lärare. Vi andra får hålla andan och förfasa oss över Forsbymord­ets detaljer och hoppas att hotbildern­a vi ser nu inte realiseras och att det nuvarande läget inte är den nya normala vardag staden aktivt hyvlar åt sig själv alldeles i onödan.

Nånstans här börjar alla arkitekttä­vlingar, simulerade gatuvyer och slagord kännas som rökridåer, kanske för att leda bort folks tankar från pandemin, eller för att skydda invånarna i världens bäst fungerande stad mot fasan som morden i Forsby och Vallgård har lämnat i luften.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland