Hufvudstadsbladet

Ensamhet inte åldersrela­terat problem

-

Äldre känner sig oftare ensamma än vad andra åldersgrup­per gör. Såväl i medier som i finländska forsknings­rapporter lyfts den här bilden av äldre personer fram och man talar generalise­rande om "de ensamma äldre" och gör därmed ensamhet till ett åldersrela­terat problem. Man funderar kring hur ensamhet kunde motverkas "bland de äldre" – och inte sällan innefattar åtgärdsför­slagen någon form av samlande gruppaktiv­itet för en grupp med förmodade likartade behov och intressen. Vi ska akta oss för att låta stereotypa bilder styra in oss på felsatsnin­gar i hälsoarbet­et.

Ofrivillig ensamhet och utanförska­p är ett angeläget ämne som bör prioritera­s på alla nivåer och inom olika grupper och verksamhet­er i vårt samhälle. Och ser man till ämnesområd­et åldrande och sociala omständigh­eter har just ensamhet fått mycket fokus och resurser inom både forskning och utveckling­sarbetet. På samma sätt som det investeras mest resurser i forskning och utveckling kopplade till ohälsa och sjukdom inom det breda arbetsfält­et åldrande och hälsa. Också i medierna ges mer utrymme åt de negativa hälsoaspek­terna av åldrande, medan narrativ berättade av pensionäre­r som upplever god hälsa, hög livskvalit­et eller social gemenskap med andra är få i nyhetsflöd­et.

Men enligt nationell statistik från Institutet för hälsa och välfärd (THL) upplever färre än 10 procent (7 procent av personer över 65 år, 9 procent av personer över 75 år) av de som hör till det äldre befolkning­ssegmentet sig som ensamma. Bland pensionäre­r över 80 år ser vi en ökning av upplevd ensamhet, särskilt bland serviceboe­nde personer. Men, ser man till den stora bilden är det ungefär var tionde pensionär i åldern 65 till 85 år som kontinuerl­igt upplever ofrivillig ensamhet i sin vardag. Däremot upplever majoritete­n av personer över 65 år att de har en hög livskvalit­et och en god allmän hälsostatu­s. Om vi för att jämföra ser till ungdomar i grundutbil­dningen (THL:s data från 2019) är det också i dessa grupper ungefär 10 procent som upplever kontinuerl­ig ensamhet, samtidigt som majoritete­n uppger att de är nöjda med livet för närvarande.

Det är alltså felaktigt att se ensamhet eller sviktande livskvalit­et som åldersrela­terade problem.

Nu i rådande pandemi väntar vi på befolkning­sbaserade data för att se pandemins sociala effekter i olika grupper. Också här är det viktigt att föra nyanserade diskussion­er kring vilka grupper som drabbats hårt och som därmed behöver riktade stödåtgärd­er. Otvivelakt­igt är vissa äldre grupper hårt drabbade av såväl de direkta som de indirekta effekterna av pandemin och relaterade restriktio­ner.

Det är viktigt att personer med varierande bakgrund, livssituat­ion, sociala omständigh­eter och hälsostatu­s inom den breda gruppen pensionäre­r kommer till tals i både medier, forskning och olika verksamhet­er. Att vi inte ser på pensionäre­r som en likformad grupp med likartade behov och intressen, lika lite som vi ser på ungdomar eller unga vuxna som homogena grupper. Att vi ser till varierande behov inom den breda gruppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland