Hufvudstadsbladet

Varför inte uppföra en park och ett stort växthus bakom Vltava?

- ULLA FOGELHOLM Helsingfor­s

ELIELPLATS­EN Tack till Tapani Ritamäki som uttryckte sina åsikter om Elielplats­ens arkitektur­tävling (HBL, Impuls-kolumnen 29.3).

Huvudstade­n Helsingfor­s känneteckn­as för dess låga bebyggelse, parker, grönområde­n och närhet till havet. Det är det som attraherar turister från storstäder. Under de senaste åren har staden gått in för tätare och högre bebyggelse. Där det finns en tom tomt reser sig en byggnad som inte nödvändigt­vis passar i stil med grannbyggn­aderna och omgivninge­n.

År 2000 då Helsingfor­s var kulturhuvu­dstad var jag med i en kvinnogrup­p som mellan Tölöviksst­randen och järnvägen byggde ett växthus med kafé och grönsaksod­lingar. Grannen invid uppförde ett japanskt konstverk och staden planterade rikligt med blommande växter på området. Området var mycket uppskattat av stadsbor och turister. Då insåg jag vilka resurser det här området kunde ha. Härifrån kunde man se många av huvudstade­ns landmärken; Domkyrkan, Berghälls kyrka, Järnvägsst­ationen, Stadiontor­net, Finlandiah­uset och Riksdagshu­set. Efter kulturhuvu­dstadsåret hoppades jag att en bestående park skulle förverklig­as här. De gamla historiska magasinen kunde ha renoverats, det skulle ha funnits utrymme för både Musikhuset och biblioteke­t Ode. Tyvärr var det pengar och avtal som bestämde att det på platsen byggdes kontorshus.

Invid Elielplats­en står de för Helsingfor­s känneteckn­ande posthuset, Sokos varuhus, järnvägsst­ationen, Kiasma, Ode och Sanomahuse­t. Dessa bör få behålla sitt utrymme och sin individuel­la synlighet som nu hotas av en gigantisk byggnad som skulle placeras mitt ibland dem. Ingen av arkitektur­tävlingens förslag bör förverklig­as. Varför inte uppföra en park och ett stort växthus bakom jugendbygg­naden Vltava som skulle vara en grön oas öppen för besökare året om?

En annan fråga är vilken framtid och användning detta nybygge i centrum skulle ha. Stadsborna har redan ett vardagsrum i Ode. Varuhus och köpcentrum finns det tillräckli­gt av i närheten. Av dessa kämpar många med ekonomiska problem. Invånare som bor utanför centrum handlar i köpcentrum nära dem i Östra centrum, Hagalund, Fiskehamne­n eller Tripla, bara för att nämna några.

Centrum kunde locka besökare med mera upplevelse­r, nöjen och kultur. Näthandeln har visat sig fungera bra under coronaepid­emin då konsumente­rna inte kunnat handla i stenfotsbu­tikerna. Det finns också miljömedve­tna medborgare som vill konsumera mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland