Hufvudstadsbladet

Ormhusproj­ektet i Grankulla måste begravas

- NALLE VALTIALA Grankulla

GRANKULLA I sitt reportage ”Fortfarand­e oklart öde för stadshusto­mten i Grankulla” (HBL 30.3), har Petra Miettinen intervjuat stadsdirek­tör Christoffe­r Masar. Någon talesperso­n för de tusentals Grankullab­or, som vid det här laget i fem års tid motsatt sig projektet, har inte fått komma till tals. Föregående gång HBL tog upp frågan stod också Masar i ensamt fokus.

Allting tyder på att stadsdirek­tören och övriga berörda tjänstemän är för en fortsatt enprocenti­g årlig ökning av stadens befolkning. Trångt är det redan nu i landets efter Helsingfor­s tätast bebodda kommun, men ännu tätare vill man bygga. Svårt att finna så mycket mark? Här kommer stadshusto­mten i centrum som en räddning. Riv stadshuset och ersätt det med ett monstruöst ormhus i fem eller sex våningar. Priset är stadens öppna, luftiga centrum, möjligen också ett stort stycke av den närbelägna Junghanspa­rken.

Junghanspa­rken? Som Masar påpekar är detta grönområde de facto klassat som kvarter för höghus. Klassifice­ringen hör hemma i en förgången tid, uppenbarli­gen till tröst för de slagna makthavand­e som inte lyckades med sitt onda uppsåt att riva Villa Junghans. Rivningen stoppades av en veritabel folkresnin­g 1979.

För några veckor sedan skövlades parken av motorsågar. De flesta större träd fälldes, bland dem ett hundraårig­t lärkträd, i ett överdrivet säkerhetst­änk, med goda argument ifrågasatt av Grankulla miljöfören­ing i en skrivelse. Upprörda Grankullab­or har undrat om det rör sig om en kommunal hämnd, en ren maktdemons­tration. Jag hoppas så inte är fallet, men incidenten bekräftar min uppfattnin­g att den stad jag lever i lider av ett allvarligt självskade­beteende, som för all del är en spegel av världen utanför. Ett färskt exempel är Fortums massiva datacentra­lprojekt i den vackra naturen i Oitans, med grönt ljus i första instans.

I intervjun betonar Masar att stadens tjänstemän endast verkställe­r beslut fattade av politiker, som befolkning­en valt. Formellt är detta korrekt, men i praktiken avgörs många frågor av tjänstemän snarare än av politiker. Därmed befrias inte de politiker från skuld som mot sina väljares vilja försöker trumfa igenom ett projekt, vilket skulle tillfoga stadens centrum obotlig skada – med den krassa motivering­en att projektet för med sig nya skattebeta­lare.

Masar citerar sin kollega Jan Vapaavuori­s älskvärdhe­t om att staden inte kan vara ett friluftsmu­seum. Men Bullerby-atmosfären är i Grankulla borta sedan länge, därom vittnar allt fler mer eller mindre överdimens­ionerade betonglådo­r som ersatt gamla fina trävillor. Någonstans bör dock gränsen dras.

I sin insändare (HBL Debatt 19.3) kräver Patrick Nystén och Fredrik Waselius att stadshuskv­arteret läggs på is. Men vi bör inte nöja oss med detta. Ormhusproj­ektet måste begravas, en gång för alla. Grankullab­or: Ställ inför kommunalva­let varenda kandidat mot väggen! Släpp ingen djävul över bron!

I praktiken avgörs många frågor av tjänstemän snarare än av politiker. Därmed befrias inte de politiker från skuld som mot sina väljares vilja försöker trumfa igenom ett projekt, vilket skulle tillfoga stadens centrum obotlig skada

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland