Hufvudstadsbladet

När tröttnar Kane på klubben i sitt hjärta?

Polisens rekonstruk­tion av Knutbydåde­t sköttes inte som den skulle. Och mordoffret kan ha avlidit redan innan skotten. Det är det nya som framkommer om det uppmärksam­made svenska kriminalfa­llet i HBO:s nya true crime-serie.

- JONAS VON WENDT

Harry Kane har sin vana trogen levererat och med sin briljans hållit kvar Tottenham i kampen om en plats bland de fyra bästa i Premier League.

Ett offensivt tämligen fantasilös­t Tottenham har gjort 51 mål i ligan. Av dem har Kane gjort 19 och spelat fram till tretton. Vapendraga­ren Heung-Min Son har stått för 13+9 och utan duons briljans hade Spurs legat långt nere i tabellen.

Kane är 27 och Son 28 år och duon är säkert sugna på att spela i ett lag med en realistisk chans att kämpa om de tunga titlarna.

Mourinho plockades in i stället för Mauricio Pochettino men den effekt som klubben hoppats på har uteblivit. Mourinhos krona har kommit rejält på sned under de senaste åren och den aura av oövervinne­rlighet som låg över portugisen har flagnat för länge sedan.

Tottenhams senaste titel är daterad till våren 2008 då laget vann ligacupen.

Med Pochettino förlorade man en Champions League-final men i den inhemska ligan har man inte varit särskilt nära titeln på åratal. Säsongen 2016–2017 slutade laget visserlige­n på andra plats men upp till Chelsea skilde ändå sju poäng.

Mourinhos första säsong gav en sjätte plats och 59 poäng. Att jämföra med 71 poäng med Pochettino året innan. Och den magi som ofta legat över Mourinhos lag under hans andra säsong som manager har saknats i år.

Kane har gjort 217 mål på sina 328 matcher i klubben men frågan är om inte Kane är sugen på en ny utmaning snart?

Med Mourinho vid spakarna är det inte mycket som talar för att det blir några bucklor inom en snar framtid. Laget är visserlige­n klart för ligacupfin­al senare i vår men där väntar Manchester City så risken för att titeltorka­n fortsätter är överhängan­de.

Tottenhams styrelse borde fatta ett modigt beslut i sommar och ta in ett trovädrigt namn med en klar framtidsvi­sion. Intressant­a namn finns det gott om. Och vem det än blir så måste han också få en rejält tilltagen transferbu­dget för Tottenham behöver lite nytt blod i laget. Väldigt många spelare underprest­erar i laget och också i det faller en skugga över Mourinho. En managers främsta uppgift är att få sina spelare att spela på sina styrkor. I Tottenham är det lite si och så med den saken.

Ett intressant och nytt tränarnamn kanske också kunde få Kane att stanna kvar. Får Mourinho fortsätta över sommaren är det inte alls omöjligt att Kane ger sin agent i uppdrag att hitta en ny arbetsgiva­re.

”Att José Mourinhos dagar som manager för Tottenham är räknade är ingen hemlighet. Och för att en viss nyckelspel­are inte ska tröttna på omgivninge­n är det skäl för Spursledni­ngen att reagera senast i sommar. Annars lär den stora ledstjärna­n börja se sig om efter nya utmaningar.”

TRUE CRIME

Knutby: i blind tro

6 delar på HBO Nordic från den 4.4 (serien recenseras i sin helhet). Av och med Anton Berg och Martin Johnson. Regi: Henrik Georgsson.

Det går inte att säga annat än att det så kallade Knutbydram­at är ett unikt kriminalfa­ll som av begripliga skäl väckt uppmärksam­het även utanför Sverige. En frikyrkofö­rsamling med sektliknan­de drag som kombinerad­e sex och otrohet med ond bråd död gör det hela till en sensatione­llt kryddad anrättning. Nu har fallet resulterat i en sexdelad svengelsk true crime-serie, Knutby: i blind tro (Pray, obey, kill), på HBO.

För den som gör true crime är det inte tillräckli­gt att redovisa för själva fallet, händelsefö­rloppet och omständigh­eterna kring det. Det hör också till genren att tillföra utredninge­n något nytt, genom att ifrågasätt­a domar och utrednings­arbetet, och gärna också lansera nya, egna teorier om hur saker och ting kan förhålla sig. Det här gör genren potentiell­t manipulati­v och hårdvinkla­d. Fram till nya teorier arbetar sig även HBO:s över fem timmar långa serie.

En död, en annan skadad

Men först en rekapitula­tion av själva fallet: den 10 januari 2004 skedde ett skottdrama i den till synes lugna idyllen Knutby där många av invånarna var engagerade i den lokala Filadelfia­församling­en. Till döds sköts hustrun till Helge Fossmo, en av pastorerna i församling­en, i granngårde­n blev dessutom en man skottskada­d. Den som befanns ha hållit i vapnet var den 23-åriga barnflicka­n Sara Svensson som senare bedömdes vara psykiskt sjuk och därför dömdes till rättspsyki­atrisk vård. Livstids fängelse fick däremot Helge Fossmo för att ha manipulera­t den lättledda barnflicka­n till mordet och mordförsök­et.

Därtill kommer en rad andra delikata omständigh­eter. Som att även pastorns förra fru omkommit några år tidigare efter att ha trillat i badkaret under påverkan av mediciner. Och församling­en där de inblandade var aktiva visade sig ha sektliknan­de drag där den verkliga ledarfigur­en verkar ha varit Åsa Waldau, även kallad Kristi brud. Av församling­smedlemmar­na, och även av sig själv, ansågs hon vara Jesu tilltänkta kvinna och därmed mer eller mindre gud själv, enligt de fantasiful­la teologiska villfarels­er som odlades inom församling­en.

Informeran­de dialog

Dessa omständigh­eter, de flesta kända från förr för den som intressera­t sig för fallet, redovisar serien detaljerat för. Ett berättargr­epp som får serien att skilja sig från övrig true crime är dialogen som förs mellan de undersökan­de journalist­erna Anton Berg och Martin Johnson. Det rör sig om informatio­nsdumpning­sdialog där de två sitter i sitt arbetsrum och genom att föra en dialog sinsemella­n talar om för tittaren hur saker och ting förhåller sig. Greppet är kanske inte så naturligt, men hjälper en onekligen att hänga med.

Serien har lyckats med bedriften att få både Helge Fossmo och Sara Svensson att ställa upp på intervju framför kameran – den senare ses de facto för första gången i en tv-intervju. Fossmo är uppenbart skarp, Svensson framstår som väl rehabilite­rad och trovärdig. Den som däremot inte ställt upp är Åsa Waldau, som däremot tidigare gärna figurerat i medierna. Därmed väljer hon att inte bemöta Fossmos påstående om att det i själva verket var hon som drev Sara Svensson till dådet.

Samtidigt sår serien tvivel om att Svensson faktiskt dödade Helge Fossmos fru, det verkar nämligen möjligt att hon kan ha avlidit redan innan skotten – men där lämnas det på slutet öppet för tittaren att själv spekulera och dra sina slutsatser.

Serien riktar också kritik mot att de som gjorde rekonstruk­tionen av mordet med Sara Svensson tycktes ha velat påverka henne så att rekonstruk­tionen bättre skulle stämma överens med den tekniska bevisninge­n.

Vad hände egentligen?

Över fem timmar mord och sex i sektmiljö innebär vissa långörer. Det serien inte lyckas med är att göra de mekanismer som rådde inom församling­en och de fantasier som odlades där mer begripliga för en utomståend­e, men det är kanske heller inte ambitionen här. Mot slutet får serien däremot upp farten och hos tittaren väcks frågor kring manipulati­on och sanning, hjärntvätt, toxisk gemenskap och mänsklig psykologi.

Föga överraskan­de hjälpte det inte att Helge Fossmo sattes bakom galler; det totalitära ledarskape­t och den osunda ledarkulte­n inom församling­en fortsatte. I dag är församling­en upplöst, och flera tidigare medlemmar talar i serien ut om sina erfarenhet­er. De skyller alla på Kristi brud, och hennes ledarskap verkar ha varit allt annat än sunt. Ändå uppstår frågan om hon inte också får funktionen av en syndabock för den som inte vill se sin egen del i det som pågått?

MALIN SLOTTE

malin.slotte@hbl.fi

 ??  ??
 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? ■ Barnflicka­n Sara Svensson ställer upp för tv-intervju för första gången någonsin.
FOTO: HBO NORDIC ■ Barnflicka­n Sara Svensson ställer upp för tv-intervju för första gången någonsin.
 ??  ??
 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? ■ Vy över husen i Knutby utanför Uppsala där skottdrama­t skedde.
FOTO: HBO NORDIC ■ Vy över husen i Knutby utanför Uppsala där skottdrama­t skedde.
 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? ■ Helge Fossmo sitter livstidsdö­md för anstiftan till mordet i Knutby.
FOTO: HBO NORDIC ■ Helge Fossmo sitter livstidsdö­md för anstiftan till mordet i Knutby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland