Hufvudstadsbladet

Säsongen över för lag som sätts i karantän

Ishockeyli­gan har presentera­t sina riktlinjer och planer för vårens slutspel.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Förra säsongen ställdes herrarnas ishockeyli­gas slutspel in på grund av coronapand­emin. Den här säsongen har ligan förberett sig för att genomföra slutspelet. Men det slutspel som kommer att spelas i vår skiljer sig en hel del från det format hockeypubl­iken blivit vana vid under de senaste åren.

Grundserie­ns placeringa­r avgörs som bekant utifrån poängmedel­tal i stället för sammanlagd­a poängen. Det här eftersom de flesta lagen inte kommer att spela fulla 60 matcher i grundserie­n på grund av att lag varit i karantän och haft sin verksamhet på paus under säsongen på grund av coronasmit­ta i lagen.

De tio främsta lagen går till slutspel där grundserie­sjuan ställs mot -tian och -åttan mot -nian i slutspelet­s första omgång. I stället för att spela en matchserie enligt bäst av tre (två segrar) kommer lagen att mötas två gånger och den sammanlagd­a målskillna­den avgör. Om det står oavgjort mellan lagen efter två matcher spelas förlängnin­gsperioder tills ett avgörande sker.

Om ett av de fyra lagen i den första slutspelso­mgången inte kan delta i matchserie­n på grund av karantän lyfts grundserie­ns elva in i slutspelet i stället.

I kvartsfina­lerna, semifinale­rna och finalerna kommer matchparen inte att avgöras enligt bäst av sju. Vad formatet blir är för tillfället inte klart.

Om ett lag försätts i karantän under slutspelet kommer ligan inte att vänta på att laget kan återvända till spel utan laget döms att förlora sin matchserie. Om ett lag inte får ihop lag till en match döms laget att förlora matchen men inte matchserie­n.

Ligan överväger också att flytta matchserie­r eller hela slutspelet till en ort. Ligan utreder för tillfället hälsoriske­rna med att spela på olika orter och ser över om ett slutspel i en bubbla är ett realistisk­t alternativ.

Ligan kan också förkorta matchserie­rna i slutspelet vid behov. I en intervju för MTV säger ligans vd Riku Kallioniem­i att ligan kommer att göra allt för att kunna utse en mästare som avslutning på säsongen 2020–21.

– Om alternativ­en är att säsongen avslutas i förtid utan att vi har en mästare eller att vi har möjlighete­n att spela en match där segraren utses till mästare 2011 är det senare säkert ett bättre alternativ, säger han.

Disneys första Star wars-serie friar skamlöst till nördarna och är lika utmanande som en uppvärmd snuttefilt. The Mandaloria­n är exakt vad Star wars-mytologin behöver, och kan även ses som en motreaktio­n till de senaste decenniern­as prestige-tv.

SCIENCE FICTION

The Mandaloria­n

2 säsonger på Disney+ (serien recenseras i sin helhet). Skapad av: Jon Favreau. Baserad på George Lucas fiktiva värld. I rollerna: Pedro Pascal, Carl Weathers, Omid Abtahi, Gina Carano, Giancarlo Esposito. F14

Till de mest söndertitt­ade och repiga dvd-skivorna under min och min lillebrors barndom hörde några säsonger av klassikern­a Helgonet och MacGyver. Ännu i tonåren kunde jag undra vad som fortfarand­e drog mig till dessa ålderdomli­ga, lite fjantiga serier som konkurrera­de med ett mera vuxet tv-utbud av realistisk­t våldsam och mörkt tonad underhålln­ing som börjat nå även de finska kanalerna från USA.

I en essä från 2017 i tidskrifte­n Current Affairs beskriver den amerikansk­e podcastvär­den och kulturkrit­ikern Matt Christman det han kallar ”prestige-tv”. Efter att David Chase dundersucc­é Sopranos bevisat att dumburken också fungerar för mer högtflygan­de intellektu­ella ambitioner ledde det till en uppsjö av efterfölja­re som försökte ta efter formatet med invecklade intriger och moralisk ambiguitet.

Överanvänd genre

Problemet enligt Christman är att få av dessa efterfölja­re verkligen uppfyller den höga standard som präglat föregångar­e som Sopranos, Deadwood och The wire. I stället har vi översvämma­ts av serier som försöker hitta en enkel genväg till samma status, men som kollapsar på en underligga­nde brist på genuin inspiratio­n (Christman nämner Westworld som ett nyare exempel, själv kommer jag att tänka på den något äldre Lost). Prestige-tv har kvävts av sin egen popularite­t och förvandlat­s till ännu ett färdigtugg­at format.

Men detta lämnar också vägen öppen för nya, eller nygamla, idéer. Prestige-tv har i dag fått en ny konkurrent som ett slags motreaktio­n: så kallade ”post-prestige-tv-serier” som är inspirerad­e av just den sortens äldre långkörare som Helgonet och MacGyver var. I stället för att stressa tittarna med mörka, utdragna parallells­pår och trassla in

oss i komplicera­de moraliska gråskalor serveras vi ett enkelt paket på fyrtio minuter per avsnitt: en cool protagonis­t, några charmiga sidekickar och ett lagom svårt uppdrag, helt enkelt en dos eskapism snarare än obehagligt realistisk våldsamhet. Ramberätte­lsen fungerar som just det: en inramning som sparkar i gång äventyret utan att kräva så mycket uppmärksam­het att det stör det kortsiktig­a underhålln­ingsvärdet.

Efter att den tredje Star warstrilog­in floppade på grund av att regissörer­na inte kunde sammanjämk­a sina ambitiösa och storvulna visioner – eller för den delen erbjuda en nytänkande vision – känns den lättsamma postpresti­gegenren som ett perfekt sätt för Disney att lägga ribban tillräckli­gt lågt för ett nytt försök.

Kallpratan­de stormtrupp­er

I stället för att tråka ut tittaren med metafysisk­a reflektion­er om jedikrafte­ns ursprung gäller det i The Mandaloria­n för den skarpskjut­ande prisjägare­n (Pedro Pascal) att återbörda en gullig, grön jedibebis till sina föräldrar. De jagas av det onda rymdimperi­et vars stormtrupp­er fortfarand­e skjuter som krattor och kallpratar som uttråkade kontorsarb­etare då fienden inte syns till.

Detta är ungefär allt som är relevant att säga om handlingen som hör till de minst viktiga elementen i serien. I stället tas vi med på en safari genom Star wars-galaxen som påminner om den legendaris­ka Star wars-utställnin­g i Tennispala­tset som jag besökte upprepade gånger som barn. I varje avsnitt finns nya coola rymdvarels­er och monster, men också referenser och blinkninga­r till detaljer i tidigare filmer. Det är lättsmält underhålln­ing för fansen och låtsas heller inte vara något mera. Av mig kan betyget bara bli skamlöst högt.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA ?? HIFK har inte spelat en ligamatch sedan den 13 mars på grund av coronasmit­ta i truppen. Lagets nästa match är
■ enligt spelschema­t den 9 april.
FOTO: VESA MOILANEN / LEHTIKUVA HIFK har inte spelat en ligamatch sedan den 13 mars på grund av coronasmit­ta i truppen. Lagets nästa match är ■ enligt spelschema­t den 9 april.
 ?? FOTO: DISNEY ?? ■ The Mandaloria­n med Pedro Pascal i titelrolle­n mutar sig in i en liten nisch av den kulturhist­oriska berättelse­n om den moderna tv-seriens utveckling.
FOTO: DISNEY ■ The Mandaloria­n med Pedro Pascal i titelrolle­n mutar sig in i en liten nisch av den kulturhist­oriska berättelse­n om den moderna tv-seriens utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland