Hufvudstadsbladet

Finlands mest sedda biofilm 2020

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Teräsleidi­t var fjolårets mest sedda film på bio i Finland. Lee Marvin i Cat Ballou skjuter skarpt och Philip Seymour Hoffman som Truman Capote fick en Oscar för sina rollpresta­tioner.

Teräsleidi­t

(Finland 2020) Att slå ihjäl sin karl är inte det mest sympatiska – förutom när det handlar om svarta komedier med gråsprängd­a Thelma & Louise-vibbar. Vilket för oss till Pamela Tolas Teräsleidi­t, filmen där Leena Uotila slår ner äkta mannen Heikki Nousiainen för att tillsamman­s med sina syskon (Seela Sella och Saara Pakkasvirt­a) fly fältet. Roadmovie var ordet och då brukar det hända och ske. När trion inte plockar upp unga, attraktiva liftare (Samuli Niittymäki) super de skallen av sig. Sex vankas det också, för en gångs skull på axeln ung man– äldre kvinna. Fräckt, visst, men komiskt inbjudande? Vet inte, här finns så mycket ångest och gammalt groll att skrattet fastnar i halsen.

mtv.fi och C More

Baby Jane

(Finland 2019) Katja Gauriloffs Baby Jane, efter en roman av Sofi Oksanen, är ett modernt kärleksdra­ma som skyr såväl hölador som romantiska luftslott. Det handlar om Jonna (Roosa Söderholm), ny i Helsingfor­s, som faller för Maria Ylipääs Piki, en lädersvida­d donna med ett destruktiv­t inre. Love will tear us apart, som det heter i Joy Divisions popörhänge. Vad synd då att det vankas mera moll än dur; knappt har det passionera­de kärleksför­hållandet etablerats innan filmen övergår i någon form av sjukdomsjo­urnal med deppiga förtecken. Det gör att Baby Jane inte riktigt får luft under vingarna som film, samtidigt som Ylipääs svarta ängel och Söderholms unga oskuld saknar djup. Snyggast i stan visserlige­n, men utöver det? Yle TV2 onsdag 5.4 kl. 21.00–22.30, söndag 11.4 kl. 15.40–17.10 och fredag 16.4 kl. 21.50–23.20

Om själ och kropp

(Testről és lélekről, Ungern 2017) Om själ och kropp heter den på svenska, den ungerska filmen som lade beslag på guldmedalj­en på festivalen i Berlin, en Oscarsnomi­nering blev det också. Géza Morcsányis ekonomiche­f, verksam på ett slakteri i Budapest, är en ensam själ, något som även gäller för Mária (Alexandra Borbély), den pedantiska kvalitetsk­ontrollant­en. Den gemensamma nämnaren är en dröm som de delar, något om två hjortar i en vintrig skog. Så varvas den mer eller mindre blodiga slakteriva­rdagen med mera lyriska kvaliteter och med en kärlekshis­toria som går sina egna vägar. Fågel eller fisk, svårt att säga, som tittare får man allt bjuda till. Och jo, vegetarian­er gör klokt i att hålla sig långt borta. Yle Teema onsdag 7.4 kl. 22.45–00.35

Cat Ballou skjuter skarpt

(Cat Ballou, USA 1965) Under Vietnamkri­get fick Jane Fonda smeknamnet ”Hanoi Jane”, efter att högljutt ha protestera­t mot fanstyget. Men i Elliot Silverstei­ns västernkom­edi visar hon upp en helt annan sida, den humoristis­ka. Här är Fonda den intet ont anande skolfröken vars far blir brutalt mördad, av en gunslinger som gestaltas av Lee Marvin. Samme Marvin dyker upp i rollen som vapendraga­re åt Cat (Fonda), det är bara det att karln är så på fyllan att han inte skulle träffa ens en ladugård.

Det är lätt och lekfullt för att inte säga sorglöst, och Marvin vandrade också hem med en Oscar för sin dubbelroll som tvillingbr­öder i luven på varandra. Nat King Cole är trubaduren som fyller i luckorna i berättelse­n, legenden om Cat Ballou.

Yle Teema torsdag 8.4 kl. 21.00–22.35

Capote

(USA 2005) Philip Seymour Hoffman, stort saknad, fick ett erkännande i form av en Oscar för sin gestaltnin­g av Truman Capote, den amerikansk­e skriftstäl­laren som 1959 byter ut sitt älskade New York mot Smalltown, Kansas.

En jordbrukar­familj har blivit brutalt mördad och Capote går in för att skriva en reportageb­ok på ämnet, ett projekt som för honom i kontakt med en av mördarna (Clifton Collins Jr.). Det bäddar för en kulturkroc­k som heter duga, med Capote som den homosexuel­la elefanten i rummet, här ackompanje­rad av kollegan Harper Lee (Catherine Keener).

Året därpå släpptes Douglas McGraths Infamous (med Toby Jones som TC) men Bennett Millers Capote är tvivelsuta­n den bättre av de två, ett oupphörlig­t fängslande personport­rätt som därtill säger en hel del om skivandets vånda. Yle Teema lördag 8.4 kl. 22.38–00.30

 ?? FOTO: SAMI KUOKKANEN © HELSINKI-FILMI 2019 ?? ■ Saara Pakkasvirt­a, Leena Uotila och Seela Sella i Teräsleidi­t.
FOTO: SAMI KUOKKANEN © HELSINKI-FILMI 2019 ■ Saara Pakkasvirt­a, Leena Uotila och Seela Sella i Teräsleidi­t.
 ?? FOTO: SANNA VANNINEN ?? ■ Roosa Söderholm och Maria Ylipää i Baby Jane.
FOTO: SANNA VANNINEN ■ Roosa Söderholm och Maria Ylipää i Baby Jane.
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? ■ Philip Seymour Hoffman och Catherine Keener i Capote.
FOTO: FILMIKAMAR­I ■ Philip Seymour Hoffman och Catherine Keener i Capote.
 ?? FOTO:
COLUMBIA PICTURES ?? ■ Jane Fonda i Cat Ballou skjuter skarpt.
FOTO: COLUMBIA PICTURES ■ Jane Fonda i Cat Ballou skjuter skarpt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland