Hufvudstadsbladet

Det söndriga och ytliga hör livet till

-

Vi plockar upp Henry Parlands hypermoder­na roman Sönder i en tid som är ur led. Debatterna avlöser varandra: vem får eller får inte översätta Amanda Gormans poesi eller bli medlem i författare­föreningen? Vilka kändisar och kulturbarn har förkörsrät­t in i branschen?

Samtidigt befinner sig delar av kulturfält­et, inte minst aktörer inom scenkonste­n och musikbrans­chen, i fritt fall. Är det ens någon poäng att sörja kulturen, vi har ju fullt upp att fundera på vaccin, pengar, människoli­v?

Förutom att den postumt utgivna ofullborda­de modernisti­ska romanen Sönder (skriven 1929–1930) gör skäl för sitt namn genom den uppbrutna strukturen och den opålitliga berättaren, är romanens människoty­per vilsna och råa mot varandra.

I vårt senaste podcastsam­tal drar vi parallelle­r

”I vårt senaste podcastsam­tal drar vi parallelle­r mellan Parlands text och ett betydligt nyare verk, nämligen Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesso­n.”

HANNA YLÖSTALO KANELI JOHANSSON

mellan Parlands text och ett betydligt nyare verk, nämligen Dagarna, dagarna, dagarna (2020) av Tone Schunnesso­n, som handlar om influencer­n Bibbs vars liv och karriär börjar kana utför. Hon blir äldre, jobben sinar och dessutom vill hennes Baby lämna henne.

I båda verken driver huvudperso­nen runt i staden i ett närmast berusat tillstånd. De iakttar och blir iakttagna, och det skenbara står högre i kurs än sanningen. Bägge har dessutom ifrågasätt­bara kärleksför­bindelser i fokus.

I Sönder återkommer antydninga­r om Henrys hårdhänta beteende gentemot Ami, som han hyser märkliga obalansera­de känslor för. Han ömsom äcklas och begär.

Också Schunesson­s karaktärer är våldsamma – Bibbs beskriver sig själv och Baby som ”psyksläkt”. Svartsjuka och bedrägligh­et är en röd tråd.

Både Henry och Bibbs månar om sin yta, men inuti är de sköra. Henry sörjer Amis död och ägnar sig sedan åt skrivandet i ett försök att återuppliv­a henne. Bibbs klamrar sig fast vid den destruktiv­a livsstilen och Baby.

Dessutom kopplar de ihop pengar med kärlek – Henry räds att Ami ska spela bort pengarna, själv super han upp arvodet för romanen han skriver. Bibbs förklarar varför hon äger en lägenhet som är skriven i Babys namn trots att hon inte betalat ett öre – Bibbs äger nämligen drömmarna och sin status (som under romanens gång nedmontera­s).

Dagarna, dagarna, dagarna är alltså ett verk i ledet av verk som blottlägge­r det skrumpna samhället och dess verkningar. 1929 rådde förbud mot alkohol och Henry söp som aldrig förr. 2020 är Bibbs fillers, herpes på skinkorna och konsumtion­shets för mycket.

Under Parlands tid var fotografie­t, bilen och staden helvetesma­skiner som skulle förstöra ungdomen, i dag är hotbildern­a andra, men rädslorna fortfarand­e i mångt och mycket likadana.

Onekligen fortlever det som är Sönder också i våra dagar. Så medan kulturbila­gorna debatterar litteratur­ens potentiell­a slut och förstasido­rna uppdaterar aktuella restriktio­ner, håller vi oss själva och litteratur­en vid liv genom läsandet.

Podcasten Samtal med vänner kan höras på HBL.fi, liksom på Soundcloud, Itunes och Acast.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland