Hufvudstadsbladet

Den sanna godheten – kärna eller fernissa?

Boken är ingen godtrogen hyllning till människans obegränsad­e godhet. Bregman vill helt enkelt att vi blir medvetna om och tränar våra goda sidor.

-

FACKLITTER­ATUR

Bregman, Rutger: I grunden god – En optimistis­k historia om människans natur Natur & Kultur, 2020

Historiker­n Rutger Bregmans nya bok har vissa likheter med Hans Roslings Factfulnes­s (Natur & Kultur, 2018): Båda vill skaka om våra ingrodda föreställn­ingar om världen och människorn­a i syfte att frigöra energi för förändring. För Rosling gällde det världen som helhet, för Bregman synen på godheten som en viktig del av människans grundkarak­tär.

Bokens titel är I grunden god, men i början av den meddelar han lite förvånande: ”I den här boken kommer jag inte att hävda att vi är goda av naturen. Människor är inga änglar. Vi har ett gott och ett dåligt ben att stå på, frågan är bara vilket vi tränar.” Boken är alltså ingen godtrogen hyllning till människans obegränsad­e godhet. Han vill helt enkelt att vi blir medvetna om och tränar det goda benet.

Han vill förändra synen att människan drivs av en självisk gen, något som döljs under flagnande fernissa av civilisati­on. Han kritiserar tänkare som Augustinus, Machiavell­i, Luther, Calvin, Nietzsche och Freud samt USA:s grundlagsf­äder för att de har slutit sig till denna mörka syn.

Han ställer Thomas Hobbes (1588–1679) i ena ringhörnan och

Jacques Rousseau (1712–1778) i den andra. Hobbes utgick från att ”livet är ensamt, fattigt, smutsigt, hårt och kort” samt att människan manas fram av en omättlig makthunger. Rousseau betraktade människan som god av naturen och ansåg att allting gick snett när civilisati­onen uppstod och vi blev bofasta. ”Jag börjar sakteligen få det intrycket”, skriver Bregman.

Tvåvägstak­tik

Han använder sig av en tvåvägstak­tik för att få fram sitt budskap. Det ena sättet går ut på att påvisa hur mycket de konstrukti­va krafterna ändå styr oss. Den andra handlar om att slå hål på historiska och psykologis­ka myter, som till synes bevisar människans mörka sidor.

I det första fallet uppmärksam­mar Bregman spädbarns altruism och jägar-samlargrup­pernas mångtusenå­riga, fridfulla liv. Han berättar om hur stridande parter 1914 ställde sig upp på skyttegrav­arna och tillsamman­s sjöng julsånger. Han redogör för hur bra Londonborn­a klarade av Blitzen trots att det regnade 80 000 bomber och Dresdenbor­na bevarade sin mänsklighe­t under de stora bombningar­na. Han noterar att danskarna med gemensamma krafter lyckades rädda 7 000 judar – nästan 99 procent av dem – undan tyskarna. På liknande sätt visade amerikaner­na osjälviskh­et i samband med 9.11.2001.

I det andra fallet krossas rätt många myter om människans inneboende destruktiv­itet. Glöm de visioner Williams Golding manar fram i boken Flugornas herre om hur vi är oförmögna att samarbeta på en öde ö. Bregman kan berätta om hur föredömlig­t samarbetet inom en grupp i en Robinsonmi­ljö också kan fungera.

Han riktar allvarliga anklagelse­r mot tre kända forskare i socialpsyk­ologi och underbygge­r sin kritik på ett trovärdigt sätt. Han anklagar Philip Zimbardos (Stanford Prison-experiment­et), Mustafa Sherif (Robbers Cave-experiment­et) och Stanley Milgrams klassiska experiment (elstötar som gavs åt försöksper­soner) för allvarliga metodfel och manipulati­on.

Alla dessa experiment har traditione­llt tolkats som indikation­er på den tunna fernissa som skiljer personerna från deras destruktiv­a sida.

Bred bok

Bregmans bok är både oerhört bred och stimuleran­de. I likhet med den förra boken fäster man sig speciellt vid hans förmåga att se nya, försummade dimensione­r och dessutom kunna uttrycka dem på ett ledigt, nästan lite slängigt språk. Boken lämpar sig speciellt som inspireran­de läsebok för grupper som vill diskutera moraliska, filosofisk­a, teologiska och psykologis­ka frågor.

Är det något som saknas i boken? En tanke kunde inte släppa mig: Kan man skriva om godheten utan att analysera ondskan? I Bregmans fall hade en analys varit på sin plats. Han nämner kort om Eichmann och Förintelse­n, men svaren blir rätt tunna. En närmare genomgång av de som i psykologin kallas mörka triaden hade varit på sin plats. Det är ett samlingsna­mn för machiavell­ism, narcissism och psykopati.

I boken diskuterar han Machiavell­is bok Fursten, i vilken den unge fursten får råd för hur han ska handla med cynisk makt och manipulati­on. Bregman kunde ha byggt ut machiavell­ismen betydligt mer, särskilt som det finns utmärkta exempel på dess moderna bruk. En analys av narcissist­ens storslagna självbild och psykopaten­s emotionell­a kyla hade också varit på sin plats eftersom dessa så ofta punkterar godheten och skapar både social och samhälleli­g olycka.

Bregman förklarade i början av boken att det är viktigt att vi bildlikt talat använder oss av det goda benet för att mota det onda. Om människans skugga hade fått mera utrymme i hans bok hade det kanske lett till att hon går ännu stadigare på båda benen. Det är dessutom mera förenligt med principen att det inte är möjligt att utbreda ljuset om man inte belyser mörkret.

STURE ENBERG

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Rutger Bregman vill förändra synen att människan drivs av en självisk gen, något som döljs under flagnande fernissa av civilisati­on.
FOTO: MOSTPHOTOS Rutger Bregman vill förändra synen att människan drivs av en självisk gen, något som döljs under flagnande fernissa av civilisati­on.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland