Hufvudstadsbladet

Med utrustning­en i skick

- BERRA LINDELL

Det vilar ett stort ansvar på en familjefar­s axlar. Det gäller att ha utrustning­en i skick. En fyra personers familj: far, mor, dotter, son. Alla i olika storlek, längd, vikt och olika viljor.

Vi har haft en sagolik vinter då man äntligen kunnat åka skidor också i naturen och inte bara i en skidtunnel. Klassiska skidor åt alla, stavar, skidskor. Fadern ville följa sin tid och åka fristil med kortare skidor och längre stavar, och sonen ämnade förstås inte vara sämre. Alltså två skiduppsät­tningar till jämte två par pjäxor, eftersom skidskor för klassisk stil passar illa för fristil. Om familjefad­ern inte kommit att tänka på kombiskids­kor förstås. Ingen kom heller på att kanske också backskidor skulle ha behövts.

Inför sportlovsv­eckan behövdes förstås fyra omgångar slalomskid­or och stavar, andra pjäxor och skidglasög­on, för ungdomarna ville åka i den fartfyllda svarta pisten. Sonen tog också med sin snöbräda för att träna i puckelpist­en. Svärmor avstod för sin del hänsynsful­lt från utförsåkni­ng den här gången, nogsamt medveten om att skidboxen ofta kallas för svärmors transportb­ox. Hon föredrog baksätet i bilen.

Skridskoåk­ning hör också vintern till. Fyra par skridskor alltså, hjälmar och klubbor åt far och son som ville mäta målskyttet med varandra.

Nu står våren och sommaren för dörren. Då gäller det för familjefad­ern att se till att cyklarna i god tid är i skick, olja dem lite, putsa och se till att lamporna fungerar fram och bak. Under sena vår- och höstkvälla­r kan det annars bli böter.

Cykelhjälm­arna avdammas. Är de inte klara ännu heller? frågar sonen vid datorn.

Ny skejtboard åt sonen, för den gamla tog slut i fjol. Knäskydd och armbågssky­dd, ny hjälm, för cykelhjälm och skejthjälm är två skilda hjälmar.

Rullskrids­kor åt alla och specifika hjälmar. Knäskydd och armbågssky­dd åt mor och far men inte åt barnen, de skulle skämmas. Stavar åt farsan som annars känner sig otrygg, van vid skidåkning som han är.

I nyfamiljer­nas tid lär det behövas två uppsättnin­gar av allt när barnen bor vecka-vecka, och man vill omtänksamt nog att samhället härvidlag kommer emot för att lätta på fädrens börda.

Men lönen för den ansvarskän­nande fadern är ju ändå en nöjd familj eller nöjda nyfamiljer, för han kan ha flera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland