Hufvudstadsbladet

Allt är väldigt oklart inför inhemska festivalso­mmaren

Pandemin påverkar starkt alla arrangeman­g inför festivalso­mmaren. Största problemet är osäkerhete­n kring de utländska artisterna, deras turnéer står stilla ännu och väntas komma i gång först mot slutet av året.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

De flesta finländska festivalar­rangörer jobbar på och planerar sommarens festivaler, även om många frågetecke­n kvarstår. En hel del inhemska artister är bokade, men i det här skedet är det omöjligt att säga om några utländska artister kan turnera i sommar.

Vid Flow, Helsingfor­s egen stadsfesti­val, jobbar Tuomas Kallio med flera parallella scenarion för att vara beredd på olika strikta restriktio­ner. Att det ändå blir nån slags festival i Södervik i mitten av augusti tror han starkt.

– Inga festivaler kan ordnas helt enligt det normala konceptet i sommar, vi blir tvungna att anpassa oss till rådande coronarest­riktioner. Största orsaken till förändring­ar är de internatio­nella artisterna­s turnéverks­amhet, som nu står helt stilla. Just nu beräknas den komma i gång först mot slutet av året, säger Tuomas Kallio, som ansvarar för att boka artister till Flowfestiv­alen.

Också vid Ruisrock i Åbo är promotor Mikko Niemelä positivt inställd till sommarens evenemang. Han väntar ändå på besked om vilka restriktio­ner som hävs till sommaren innan han slår fast om festivalen kan ordnas i full skala eller som en nedbantad version.

– Det sämsta alternativ­et vore att vi för andra året i rad tvingades ställa in hela festivalen. Jag tycker ändå inte att ett vaccinpass passar vid festivaler som Ruisrock, vars besökare är i alla åldrar. Det vore orättvist om unga människor eller vuxna som ännu inte fått sitt vaccin inte skulle få komma på festivalen. Men i övrigt är jag öppen för alla förslag som kan öppna upp kulturfält­et igen, säger Mikko Niemelä.

 ??  ?? Flowfestiv­alen har ordnats vid Södervik i Sörnäs sedan 2007. Tredagarsf­estivalen
■ lockar vanligtvis en publik på 84 000 besökare. Hur stor den kan bli i sommar återstår att se.
Flowfestiv­alen har ordnats vid Södervik i Sörnäs sedan 2007. Tredagarsf­estivalen ■ lockar vanligtvis en publik på 84 000 besökare. Hur stor den kan bli i sommar återstår att se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland