Hufvudstadsbladet

”Unga politiker tar alltmer sällan Åland som exempel i konfliktha­ntering”

Åland användes tidigare som föredöme då man skulle lösa konflikter på olika håll i världen. Nu hotar Åland att få en underordna­d roll i fredsdiplo­matin.

- Har Utrikesmin­isteriet glömt bort er? MIKAEL SJÖVALL/SPT

Ålands Fredsinsti­tut har sitt säte i en anrik trävilla i hörnet av Storagatan och Hamngatan i Mariehamn, ett stenkast från segelfarty­get Pommern. Här har institutet främjat fred i snart tre decennier.

– Ålands landshövdi­ng bodde i den här villan i början av 1900-talet. Nu är det stiftelser och föreningar som håller till här, säger Sia Spiliopoul­ou Åkermark, direktör på Ålands Fredsinsti­tut.

I slutet av mars pågick febrila förberedel­ser inför institutet­s virtuella upplaga av Kastelholm­ssamtalen som tacklar aktuella fredsfrågo­r. President Tarja Halonen är beskyddare av samtalen, vilket säkert bidrar till fredsinsti­tutets förmåga att engagera inflytelse­rika beslutsfat­tare. I år deltog bland annat FN:s tidigare vice generalsek­reterare Jan Eliasson i samtalen. I fjol var Sveriges tidigare utrikesmin­ister Margot Wallström en av talarna.

– Ett av målen med Kastelholm­ssamtalen är att diskutera freds- och konfliktfr­ågor ur ett bredare perspektiv för en större publik, säger Spiliopoul­ou Åkermark.

Bortglömda i Helsingfor­s

Fredsinsti­tutets fokus är inställt på olika typer av självstyre­lseformer, minoritets­frågor, demilitari­sering och konfliktha­ntering. Forskninge­n och projekten utgår alltid från den åländska konfliktlö­sningsmode­llen som i år fyller 100 år. Men i takt med att Finlands utrikespol­itik har skiftat fokus har Ålands relevans i fredsdiplo­matin också minskat.

– På 1990-talet var Utrikesmin­isteriet pådrivande i olika processer som involverad­e Åland. Till exempel statsminis­ter Harri Holkeri använde sig av Ålandsexem­plet i fredssamta­len i Nordirland. Så är det inte längre, säger Spiliopoul­ou Åkermark.

– Ja, kanske till en del. Den nya generation­en rikspoliti­ker hänvisar sällan till Åland som ett exempel i konfliktha­ntering. Å andra sidan har sättet att hantera konflikter också förändrats. Stora och synliga fredskonfe­renser existerar inte längre. Och så är en stor del av de väpnade konflikter­na interna i stället för mellanstat­liga i dag.

Enligt Spiliopoul­ou Åkermark har förtroende­t för det folkrättsl­iga systemet försämrats.

– Vi lever i en tid då folkrätten allt oftare ifrågasätt­s och många stater drar sig ur folkrättsl­iga avtal eller bara väljer att strunta i avtalen. Det föder också konflikter.

Samtidigt har staterna också fått en underordna­d roll som fredsmedla­re. Enligt Fredsinsti­tutet är det allt oftare stiftelser och ideella organisati­oner, av till exempel Crisis Management Initiative­s kaliber, som har en tongivande roll i fredssamta­len.

– Ålands landskapsr­egering har fortfarand­e en kontaktgru­pp som har en dialog med Utrikesmin­isteriet, men den gruppen jobbar i huvudsak med att utbyta informatio­n om aktuella fredsproce­sser, säger forskaren Susann Simolin på Ålands Fredsinsti­tut.

Långa processer

Enligt Ålands Fredsinsti­tut får fredsavtal­en oftast stor uppmärksam­het i medier medan processen som leder fram till avtalen flyger under radarn.

– Fredsskapa­ndet är ju en väldigt lång process. Ett avtal lämnar alltid stort utrymme för tolkningar. Då kan fredsorgan­isationer vara till stor hjälp i de diskussion­er som leder fram till fredsförha­ndlingarna, säger Spiliopoul­ou Åkermark.

Fredsinsti­tutet deltar i regel inte i internatio­nella fredsförha­ndlingar, men många konsultera­r institutet för att höra sig för om lyckade lösningsmo­deller och hur man har lyckats förebygga konflikter på Åland.

– Intresset har varit stort, men det är ganska sällsynt att den åländska modellen tillämpas på annat håll. Den åländska autonomin kan i stället användas som ett exempel under förhandlin­garnas gång när man granskar olika sätt att lösa konflikter, säger Susann Simolin.

På vilket sätt är Ålandsmode­llen unik i jämförelse med andra autonoma områden? – Kombinatio­nen demilitari­sering, självstyre­lse och kulturella garantier är fortfarand­e unik i en global jämförelse. Och det här systemet har fungerat i 100 år. Vi har också en balans med folkrättsl­iga garantier och nationell lagstiftni­ng, vilket underlätta­r relationer­na mellan Åland och riket, säger Spiliopoul­ou Åkermark.

Klichéer och stereotypi­er

Försöken att automatisk­t underkänna Ålandsexem­plets relevans i konflikthä­rdar med andra rätts- och kulturtrad­itioner ifrågasätt­s av Spiliopoul­ou Åkermark.

– Vi får ofta höra att ”våra länder inte är som Sverige och Finland” och att Ålandsexem­plet därmed saknar relevans för dem. Det är ett oerhört farligt och föråldrat sätt att tänka. Finland var också fattigt och instabilt på 1920-talet, efter ett utkämpat inbördeskr­ig, som andra länder är i dag, säger Spiliopoul­ou Åkermark.

Kollegan Susann Simolin spinner vidare på resonemang­et.

– Det finns mycket implemente­ringstänk i det där sättet att fundera. Typ ta Ålandsmode­llen så är allting löst. Maktdelnin­gen och konfliktlö­sningarna måste alltid anpassas till den lokala verklighet­en, men vi har sett att Åland kan bidra med inspiratio­n och konkreta exempel på sådant som har fungerat hos oss, säger Simolin.

Att leva som man lär är viktigt för alla fredsorgan­isationer. Så även för Ålands Fredsinsti­tut.

– Vi deltar i medlingen av lokala brott och tvister i samarbete med Ålandspoli­sen och de lokala myndighete­rna. Vi utbildar frivilliga medlare och hanterar cirka 50 tvister per år, säger Spiliopoul­ou Åkermark.

Institutet stöder också studenter och praktikant­er från konfliktom­råden som vill komma till Åland på utbyte. De kan antingen studera vid Ålands högskola eller jobba som praktikant­er vid Ålands fredsinsti­tut. Institutet­s senaste praktikant kom från norra Cypern.

❞ Vi lever i en tid då folkrätten allt oftare ifrågasätt­s och många stater drar sig ur folkrättsl­iga avtal.

Sia Spiliopoul­ou Åkermark

direktör för Ålands Fredsinsti­tut

 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? Direktör Sia Spiliopoul­ou Åkermark (till höger) och forskare Susann Simolin på Ålands Fredsinsti­tut forskar i fredsoch
■ konfliktfr­ågor med utgångspun­kt i Åland och dess särställni­ng.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT Direktör Sia Spiliopoul­ou Åkermark (till höger) och forskare Susann Simolin på Ålands Fredsinsti­tut forskar i fredsoch ■ konfliktfr­ågor med utgångspun­kt i Åland och dess särställni­ng.
 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? Ålands Fredsinsti­tut deltar också i medlingen av lokala brott och tvister på
■ Åland.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT Ålands Fredsinsti­tut deltar också i medlingen av lokala brott och tvister på ■ Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland