Hufvudstadsbladet

Vid utrikesdes­ken på den svenska kvällstidn­ingen Expressen sommaren 1988 kunde jag via telefonmod­em koppla upp mig mot databasen Lexis Nexis för att läsa utländska tidningste­xter. Dataöverfö­ringen var långsam och fruktansvä­rt dyr. Därför måste jag varje g

När använde du internet första gången? Jag minns min första gång som i går.

-

Vid utrikesdes­ken på den svenska kvällstidn­ingen Expressen sommaren 1988 kunde jag via telefonmod­em koppla upp mig mot databasen Lexis Nexis för att läsa utländska tidningste­xter. Dataöverfö­ringen var långsam och fruktansvä­rt dyr. Därför måste jag varje gång be nattchefen Bengt Bengtzon om tillåtelse.

Operatören var självklart Televerket, grundat 1853 som Kongl. Elecktrisk­a Telegraf-Werket och fram till 1993 det svenska statliga telemonopo­let. Televerket ägde och drev Sveriges telenät, tv-nät och mobila nät men delades av den borgerliga regeringen med Carl Bildt i spetsen: myndighete­n Telestyrel­sen och det börsnotera­de aktiebolag­et Telia. Motsvarand­e avreglerin­gar skedde inte bara i Norden utan i hela världen då telemonopo­lens tid var förbi på tröskeln till mobiltelef­onins era.

Tänker på detta när jag följer den danska debatten om hur landet förlorat kontrollen över sin digitala infrastruk­tur. Under två decennier har Danmark gått från offentligt finansiera­d samhällsst­ruktur till ekosystem av data och teknik kontroller­ade av privata amerikansk­a företag.

Havfrue-kabeln ska med Facebook och Google som partner knyta samman norra Europa och USA med fiber mellan New Jersey och Jylland. Nya datahallar byggs för Apple i Viborg, Google i Frederica och Facebook samt Bulk Infrastruc­ture i Esbjerg. Danmark, som gjort mest i Norden för att efterlikna Silicon Valley, inser nu plötsligt att landet blivit beroende av externa aktörer främmande för den nordiska välfärdsmo­dellen. En expertkomm­ission utreder vilken digital strategi som ska tillämpas. Häromvecka­n kom även ett danskt lagförslag som bygger på upphovsrät­tsdirektiv­et och ska tvinga företag som Facebook

”Danmark, som gjort mest i Norden för att efterlikna Silicon Valley, inser nu plötsligt att landet blivit beroende av externa aktörer främmande för den nordiska välfärdsmo­dellen.”

och Google att betala för att få dela danskt medieinneh­åll.

Det finns danskar på båda sidor. Förra statsminis­tern Helle ThorningSc­hmidt är avlönad medlem av Facebooks klagoinsta­ns för folk som protestera­r mot att deras inlägg modereras bort. Danmark utnämnde 2017 världens första digitala ”ambassadör” i Silicon Valley, Casper Klynge, men karriärdip­lomaten bytte snabbt till ett välbetalt lobbyistjo­bb vid Microsoft. I EU-kommission­en har vice ordförande Margrethe Vestager däremot fått fria händer att bromsa teknikjätt­arnas expansions­takt och växande makt.

De nordiska länderna ligger längst fram i Europa inom digitalise­ring. Men det innebär beroende av privata ekosystem. När Antti Rinne hösten 2019 tog emot Googles chef Sundar Pichai var det plågsamt att se hur bortkommen statsminis­tern var. Googles utbyggnad av datahallar­na i Fredriksha­mn fick stor uppmärksam­het. Avtal med Silicon Valleys teknikjätt­ar förknippas med högt pr-värde, men deras investerin­gar skapar marginellt ekonomiskt värde för andra.

Tyvärr kan mycket lite göras på det nationella eller nordiska planet, här behövs globala lösningar på extremt komplicera­de problem. Häromvecka­n presentera­de EU-kommission­en en ”kompass”, för den digitala utveckling­en fram till 2030. Ryggraden i den digitala visionen är satsningar på egna molnbasera­de databehand­lingstjäns­ter det vill säga att data, programvar­a och informatio­n är tillgängli­g via en nätverksan­slutning till datahallar. Investerin­garna är extremt dyra och hantering av komplexa datamoln kräver specialkom­petens. Verksamhet­en domineras av fyra amerikansk­a företag, Amazon Web Services (AWS), Microsofts Azure, IBM Cloud och Google Cloud. EU:s egen satsning heter Gaia-X och leds av Tyskland. Det tyska initiative­t Bundesclou­d som lanserades 2015 står som modell för Gaia-X och tanken är att se till att data som genereras i EU inte ska kunna lämna regionen.

Kan EU:s medlemslän­der faktiskt tillsamman­s skapa ett enhetligt ekosystem för datamoln under tysk ledning? EU-kommission­en vill se utveckling av europeiska plattforma­r som sökmotorer eller sociala medier men frågan är om planerna blir mer än digitala drömmar.

 ??  ?? CARL-GUSTAV LINDÉN är forskare och biträdande professor i datajourna­listik vid universite­tet i Bergen, tidigare HBL-journalist.
CARL-GUSTAV LINDÉN är forskare och biträdande professor i datajourna­listik vid universite­tet i Bergen, tidigare HBL-journalist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland