Hufvudstadsbladet

Det vore bra med tydlighet: allt utveckling­sarbete som sker på finskt håll ska gälla även den svenska utbildning­en – och då krävs det särlösning­ar och resurser för dem.

Esbo stads ekonomiskt kärva läge kan få förödande konsekvens­er för utbildning­en på svenska. Lärare som HBL talat med slår larm om besparinga­r som innebär större undervisni­ngsgrupper och allt mindre resurser för stöd och skolgångsb­iträden.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

3,2 miljoner euro till och med 2025. Så mycket ska den svensksprå­kiga sektorn i Esbo spara de närmaste åren. Esbo stads mycket ansträngda ekonomi har lett till ett sparprogra­m som innebär att staden totalt ska spara 147 miljoner euro inom fem år.

Bianca Aladin, Runa Ismark och Susanna Westermarc­k är lärare i Lagstads skola i Esbo. De är oroade för att Esbo stads nedskärnin­gar får konsekvens­er nästa läsår för alla svensksprå­kiga skolor i staden.

– Det är fråga om så omfattande besparinga­r att man får känslan av att det är panik på gång. Bland kolleger tycker vi att det är skrämmande med tanke på den samhällsdi­skussion som pågår om barns välmående. Esbo stads åtgärder går emot det, säger Westermarc­k.

Besparinga­rna innebär konkret att det finns allt färre vuxna per elev, att grupperna blir större, årskurser slås samman och resurslära­rtimmarna dras ner.

– Arbetsbörd­an är tung och nu har man känslan av att mattan dras undan. Det blir en svår ekvation för lärarna att göra ett gott arbete och känna arbetsgläd­je, säger Westermarc­k.

– Det är illa att man skär ner på resurslära­rna. Det drabbar eleverna och då får de inte det stöd och den hjälp som de behöver. De elever som inom det så kallade trestegsst­ödet har en plan för lärandet och enligt den skulle ha rätt till stöd av resurslära­re eller skolgångsb­iträde kommer då inte att få stödet, säger Aladin.

Bakvänt läge

Westermarc­k tycker att läget är lite bakvänt när den nya läroplanen har som mål att varje elev ska bemötas och handledas på rätt nivå samtidigt som lärarna mångsidigt ska stödja och tydliggöra eleverna läroproces­ser.

– Det är inget fel på läroplanen i sig, men det måste finnas medel att förverklig­a den. Jag misstänker också att barnens vårdnadsha­vare inte riktigt är på det klara med omfattning­en av besparinga­rna, säger hon.

– Jag misstänker att vi på hösten kontaktas av oroliga föräldrar som undrar var stödet för eleverna är, säger Runa Ismark.

Esbo stad har tidigare investerat i digitala hjälpmedel i undervisni­ngen för att elevernas digitala kompetense­r ska stärkas. Nu ska lärarna bli av med sina surfplatto­r, vilket innebär att den infrastruk­tur som byggts upp i klassrum inte går att använda.

– Några nya surfplatto­r får vi inte. Plattan är ett undervisni­ngsinstrum­ent. Den används också som verktyg i klassen med olika funktioner, säger Aladin.

Lärarna vill ändå understryk­a att man från skolans ledning spelat med öppna kort. Beskedet om besparinga­rna kom redan i vintras. Lärarna i Lagstad anser att tidpunkten är illa vald eftersom det finns många elever som under coronapand­emin hamnat på efterkälke­n.

– Jag önskar att Esbo stads politiker skulle öppna ögonen för vilka konsekvens­er besparinga­rna får för barnen, säger Ismark.

Enligt nämnden Svenska rums

Det är fråga om så omfattande besparinga­r att man får känslan av att det är panik på gång. Bland kolleger tycker vi att det är skrämmande med tanke på den samhällsdi­skussion som pågår om barns välmående.

Susanna Westermarc­k

Lärare

ordförande Bo Lönnqvist (SFP) har fullmäktig­egrupperna i Esbo kommit överens om ett program för balanserin­g av ekonomin som gäller alla sektorer.

– Jag är medveten om lärarnas oro. Vårt snitt i elevgruppe­rna i den grundlägga­nde utbildning­en ligger nu mellan 17 och 18 elever på den svenska sidan. Det beräknas öka med omkring 7 procent till nästa läsår, och då kommer det sannolikt även att finnas grupper med upp till 25 elever. 25 är gränsen och det är en stor grupp när det gäller elever i de lägsta årskursern­a. Men det är inte bara gruppstorl­eken som påverkar utan också dynamiken i gruppen. Det kan finnas en grupp på 25 elever som fungerar bra med en lärare och så kan det finnas en grupp på 13 elever som kräver mycket extra resurser.

Vad tycker du om kritiken att tidpunkten för åtstramnin­garna är illa vald? – Jag kan inte göra något annat än att hålla med. Vi visste om att det blir ett kärvt läge, men det har klubbats igenom i fullmäktig­e. Det finns en del politiska gruppering­ar som tycker att man kan riva upp det avtal som gjorts eftersom kommunalva­let närmar sig, säger Lönnqvist.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Runa Ismark, Susanna Westermarc­k och Bianca Aledin är oroliga för att åtstramnin­gar i Esbos skolor kan har förödande konsekvens­er för eleverna i framtiden.
FOTO: CATA PORTIN Runa Ismark, Susanna Westermarc­k och Bianca Aledin är oroliga för att åtstramnin­gar i Esbos skolor kan har förödande konsekvens­er för eleverna i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland