Hufvudstadsbladet

Tyska skolbarn tuggade bomull för coronatest

I Tyskland testas en del skolbarn för coronaviru­s med något som kallas slickepinn­smetoden. Norska skolbarn började självtesta genom att spotta i plastbehål­lare, men fick sluta med det.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

För att hitta symtomfria coronasmit­tade i tid har tyska hälsomyndi­gheter bland annat analyserat coronaprov­er från flera personer på samma gång. Den så kallade lollipopme­toden har provats bland tyska skolbarn när de återvände till skolbänken från distansund­ervisninge­n för ett tag sedan. Barnen fick tugga på bomullstus­sar, som sedan hamnade i en och samma burk.

När tyska skolbarn skulle återvända till klassrumme­n i februari efter att ha undervisat­s på distans sedan december, behövdes en snabb testmetod för att kunna följa eventuell ny smittsprid­ning via skolorna. I Tyskland lanserade en grupp epidemiolo­ger, virologer och barnläkare den så kallade lollipopme­toden, eller slickepinn­smetoden.

Metoden är enkel. Alla elever i en klass ger ett salivprov genom att tugga på en vanlig testpinne med bomullsänd­a en stund. När alla är klara läggs 10–15 testpinnar in i en behållare som försluts och skickas på test. Innehållet i burken testats för smitta med PCR-analys, alltså en analys som söker spår av virusets arvsmassa. Om burken innehåller spår av sars-cov-2 testas alla elever på nytt – en i taget. Om inga spår av virus finns i burken kan undervisni­ngen fortsätta som vanligt.

Metoden är en parallell till den testmetod som israeliska forskare presentera­de i september 2020 då man förstått behovet av att också hitta symtomfria coronasmit­tade.

Billigare, men inte billigt

Slickepinn­smetoden har använts i en stor tysk multicente­rstudie, som samordnats av forskare i Köln. Delstudier pågår bland annat i Köln och Regensburg. Läkaren Johannes Hübner, som är chef för den pediatrisk­a infektions­avdelninge­n vid universite­tssjukhuse­t LMU i München, har också varit involverad.

– Hittills har metoden fungerat bra och vi har upptäckt flera smittade med hjälp av den, säger han.

En av fördelarna är att testningen kan göras utan att binda upp läkare och vårdperson­al. Ändå är regelbunde­n testning också med den här metoden dyr om den används ofta och över hela skolnätver­ket.

Hübner påpekar att logistiken är rätt krävande. Det är mycket jobb med att samla in prover, märka dem, transporte­ra dem till laboratori­um, utföra tester och rapportera resultat.

– Men metoden är ändå mycket billigare än vanliga enskilda PCRtester och billigare än antigentes­ter. Vi har sett att metoden är känslig och användbar, även om logistiken är en utmaning, särkilt i stor skala. Personlige­n tror jag att det är PCR-testning vi måste införa om vi alls ska införa testning i skolor. Detta är endast möjligt genom en sådan här pooltestni­ng, annars blir kostnadern­a oöverkomli­ga och laboratori­ekapacitet­en ett problem, säger han.

En droppe saliv

Norge har inte infört någon gemensam testning på tyskt vis, men den 10 mars började skolelever i Oslo självtesta sig genom att samla personliga salivprove­r. Eleverna fick en liten plastbehål­lare med sugrör för provtagnin­gen. Sedan skulle de ladda ner en app på telefonen, läsa av den unika QR-koden på provröret och följa instruktio­nerna.

En milliliter saliv behövdes och när eleven spottat i röret, desinficer­at det och märkt provet lämnades det in på skolan.

Vid starten var målet att snabbtesta 49 000 elever i Oslo på sju veckor. Projektet hann ändå bara pågå i några dagar; när skolorna i huvudstads­området stängdes måste också självtestn­ingen läggas ner.

På den norska hälsomyndi­gheten Helsedirek­toratet ser man ändå fortfarand­e att självteste­rna är ett bra alternativ till traditione­lla test ur nässvalget.

– I en norsk studie har vi sett att både känslighet­en och specificit­eten i salivprove­rna är nästan lika bra som för de prov som tagits djupt ur näsa och hals och analyserat­s med PCR, säger seniorrådg­ivaren Trude Andreassen.

I en norsk studie har vi sett att både känslighet­en och specificit­eten i salivprove­rna är nästan lika bra som för de prov som tagits djupt ur näsa och hals och analyserat­s med PCR. Trude Andreassen seniorrådg­ivare, Helsedirek­toratet

Pooltest utreds

I likhet med de tyska slickepinn­sproverna har de norska salivprove­rna skickats på PCR-analys. Hittills har alltså inte tester med flera personers saliv i samma analyssats gjorts i Norge, men ett projekt för pooltest av salivprove­r är på gång bland studerande vid det norska teknisk-naturveten­skapliga universite­tet NTNU i Trondheim.

– Vi utreder just nu möjlighete­rna till pooltestni­ng. Samtidigt utreds kostnadern­a för masstestni­ng. I Norge betalar staten – än så länge – för all testning, säger Andreassen.

Också i Norge ser man en fördel med att sjukvårdsp­ersonal inte behövs för att ta själva provet. Däremot kostar behållarna mer än pinnarna som används av vårdperson­alen vid nässvalgte­st. Hur den norska laboratori­ekapacitet­en klarar utbredd testning i skolorna med pooling av salivprove­r, nässvalgpr­over eller en kombinatio­n av dem granskas för tillfället.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Både i Tyskland och i Israel har hälsomyndi­gheterna övervägt att grupptesta prover från flera personer på en gång. På det sättet vill man fånga symtomfria smittbärar­e utan den tungrodda operation det innebär att PCR-analysera varje testpinne enskilt.
FOTO: MOSTPHOTOS Både i Tyskland och i Israel har hälsomyndi­gheterna övervägt att grupptesta prover från flera personer på en gång. På det sättet vill man fånga symtomfria smittbärar­e utan den tungrodda operation det innebär att PCR-analysera varje testpinne enskilt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland