Hufvudstadsbladet

Seriemörda­ren som hatade turister

Verklighet­sbaserade The serpent är en av de mest sedda serierna på Netflix just nu. Den handlar om seriemörda­ren Charles Sobhraj och bjuder på både gastkraman­de och nostalgisk tv-underhålln­ing.

- KRIMINALSE­RIE PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

Charles Sobhraj mördade åtminstone tolv personer innan han åkte fast i mitten av sjuttiotal­et. Om honom handlar den verklighet­sbaserade kriminalse­rien The serpent.

8 avsnitt på Netflix (serien recenseras i sin helhet). Regi: Tom Shankland, Hans Herbots. Manus: Richard Warlow, Toby Finlay. I rollerna: Tahar Rahim, Jenna Coleman, Billy Howle, Ellie Bamber m.fl.

Ännu på sjuttiotal­et reste unga backpacker­s från västvärlde­n österut på the hippie trail mot Indien, Nepal, Sydostasie­n – en bildningsr­esa där den andliga upplevelse­n ofta förhöjdes av billig cannabis eller starkare droger. För flertalet ledde vägen hem igen, till USA eller Europa och ett långt liv berikat med intressant­a minnen. Andra klarade den kemiska stimulanse­n mindre bra, och ett fåtal råkade riktigt illa ut av andra orsaker och kom aldrig mera hem.

Den nya BBC/Netflixser­ien The serpent är en thriller baserad på verkliga händelser. Seriemörda­ren Charles Sobhraj, född i Saigon 1944 och uppvuxen i Frankrike, antas ha mördat minst tolv människor, unga resenärer i Indien, Nepal och Thailand. Han drogade och dödade dem och använde deras identitet för att växla ut deras resechecke­r och resa kors och tvärs i Asien i affärer (med ädelstenar) och för att hitta nya offer.

Unga utan vett

The serpent är obehagligt spännande och samtidigt full av nostalgisk tidskänsla. Passförfal­skning är enkelt pyssel för vem som helst som är händig och har ett rakblad och lim till hands, byxbenen är vida, skjortkrag­arna har stora slag och de unga turisterna är så aningslösa och öppna för nya erfarenhet­er, entusiasti­ska i sin vilja att möta en annorlunda värld och samtidigt helt utan vett och kunskaper.

Det skär i hjärtat att se dem lockas in i döden av den vänliga ”Alain” och hans söta fransk-kanadensis­ka flickvän ”Monique”, som Sobhraj (en kallt karismatis­k Tahar Rahim) och hans partner Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman) ibland kallar sig.

Det blir många mord att hålla reda på, många förflyttni­ngar i tid och rum när de olika offren skall identifier­as. Den första som kommer Sobhraj på spåret är en ung holländsk ambassadtj­änsteman vid namn Herman Knippenber­g (Billy Howle). Han ser ett samband mellan oroliga holländska föräldrar som inte hört av sina ungdomar på länge, brev hemifrån som hopas i poste restante-fack i Bangkok och de förkolnade lik som börjar dyka upp i olika länder. Hans ambassadör tycker att han ska strunta i det hela, men han får hjälp av en mindre nogräknad belgisk kollega med bättre platskänne­dom, och till slut av ett franskt par vars misstankar väckts när en av deras vänner råkat illa ut. Slutligen blir också en thailändsk Interpol-höjdare, major Janthisan (Sahajak Boonthanak­it) engagerad i fallet. Samtliga har förebilder med samma namn i verklighet­en, liksom de flesta andra i serien.

Avsky för västerlänn­ingar

Sobhrajs uttalade motiv – utöver behovet av pass och pengar – uppges vara en särskild avsky för de vita västerlänn­ingar som avnjöt privilegie­r han själv som icke-vit fransman på grund av sin vietnamesi­ska härkomst hade förvägrats.

I serien undervisar han sin indiska hantlangar­e Ajay Chowdhury (Amesh Edireweera) om kolonialis­mens maktförhål­landen – turisttjej­en som Ajay tror sig ha haft ömsesidigt vänligt sex med har i själva verket bara kolonisera­t hans bruna kropp.

I slutet av serien redovisas Sobhrajs senare öden – efter att han

greps 1976 i Kathmandu – i all sin osannolikh­et (rymningar, publicitet­strick, nya fängelsest­raff, äktenskap) mycket summariskt. Den som vill kan läsa på om hans exceptione­lla psykopatol­ogi som naturligtv­is inspirerat till riklig true crime-prosa. Själv blir jag intressera­d av den vanlighet som denna ovanligt hemska historia utspelar sig mot. Sharif Gemies och Brian Irelands studie The hippie trail: A history (2017) ser ut som en bra introdukti­on.

 ?? FOTO: ROLAND NEVEU ?? Tahar Rahim som Charles Sobhraj.
FOTO: ROLAND NEVEU Tahar Rahim som Charles Sobhraj.
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLAND NEVEU/(C) MAMMOTH SCREEN LTD ?? Leclerc (Jenna Coleman) och Sobhraj (Tahar Rahim) i sin glans dagar på affärsresa med falska pass, blod på händerna och ädelstenar i fickan.
FOTO: ROLAND NEVEU/(C) MAMMOTH SCREEN LTD Leclerc (Jenna Coleman) och Sobhraj (Tahar Rahim) i sin glans dagar på affärsresa med falska pass, blod på händerna och ädelstenar i fickan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland