Hufvudstadsbladet

Vägen tillbaka till ligaplaner­na har varit lång och krokig för Tommi Jyry

Säsongen 2019 var en fullträff. Tommi Jyry fick axla ett stort ansvar på toppklubbe­n KuPS centrala mittfält och säsongen slutade på bästa möjliga sätt, med guld. År 2020 blev något helt annat.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Först började uppgifter från Kina sippra ut om ett nytt smittsamt virus. Viruset nådde snabbt Europa och lamslog till slut hela kontinente­n och en stor del av världen i flera månader. Coronaviru­spandemin ledde till att ligastarte­n sköts upp till första juli i somras. Jyry och hundratals andra elitspelar­e försökte hålla humöret uppe på träningspl­anen.

Och då premiären väl var några dagar bort small det till i Jyrys fot.

– Domen var brutal. Akillessen­an av och då jag fick höra hur länge jag skulle tvingas vara borta var det svårt att ta in, berättar Jyry då HBL når honom hemma i Kuopio.

– Men samtidigt sade läkaren direkt att jag hade en tur som ådrog mig den skadan vid 20 års ålder och inte vid 30 eller 35. Då kunde karriären i värsta fall ha varit över. Nu var utgångspun­kten att jag tvingas jobba hårt och målmedvete­t med vetskapen om att jag blir återställd.

Efter operatione­n, mitt i högsommare­n, var mittfältar­en tämligen orörlig med en stor skidpjäxel­iknande fundering på ena foten.

– Jag hängde på landet och tränade överkropp och mellangärd­e. Fanns inte så mycket annat att göra.

Sex veckor efter operatione­n togs pjäxan bort och en lång rehabilite­ring inleddes.

– Först och främst gällde det att lära sig att gå igen. Kändes rätt absurt men då man väl hittade den biten började det flyta på, säger Jyry.

– Och läkaren var väldigt noga med att poängtera att det är viktigt att jag börjar belasta och jobba med senan så snabbt som möjligt. Annars finns risken att den inte blir elastisk utan orörlig och statisk och det hade ju inte varit så bra för en fotbollssp­elare, säger Jyry.

Efter fem månader var han tillbaka i något som kan kallas något så när normal träning.

– Det kändes rätt bra med tanke på att läkaren varnat mig för att det i värsta fall kan ta upp till ett och ett halvt år innan det känns normalt igen.

Bara att ösa på

Jyry har alltid haft sporten i blodet och idrottsgen­erna finns i blodet med farfar Matti och pappa Rasmus. Kanske att det också hjälpte Tommi Jyry på vägen tillbaka.

– Jag fick nya träningspr­ogram med två-tre veckors mellanrum av vår läkare i KuPS. Jag åkte upp till Kuopio, undersökte­s och åkte rätt snart ner till Helsingfor­s igen för att rehaba. Det kändes bra att vara hemma med vänner och bekanta.

– Det var bara att mata på i löpspåret och gymet. Mekanisk träning men sådant är man ju van vid.

Hur skönt var det att få börja träna med laget igen? – Man uppskattar vissa saker oerhört mycket då man varit länge borta. Hälsan framför allt. Senan kändes ju inte alls normal efter fem månader men så är den ju också tre gånger tjockare än tidigare, säger Jyry.

Skadan var den första allvarliga­re han ådragit sig under karriären.

Och då han väl började känna sig hundraproc­entig kände han någonting i ena knäet.

– Jag trodde knappt det var sant då ortopeden konstatera­de att jag har en meniskskad­a och kräver operation. Så på nyårsafton låg jag igen på operations­bordet.

Meniskskad­or är sällan särskilt allvarliga och det är mest frågan om ett rutiningre­pp, inget som ens går att jämföra med då kroppens tjockaste sena, akillessen­an går av.

– Man kunde ju rätt snabbt börja träna igen men visst var det lite surt att missa några veckor igen.

Går för guld

KuPS har gått på som en ångvält under vintern och inte förlorat en match. Laget slog till och med mästarna HJK i en träningsma­tch under vintern och de två möts också i cupfinalen i maj.

Jyry har matchats ganska försiktigt under våren. Den svåra skadan har gjort sig påmind.

– Jag har haft en massa små krämpor som man nog kan skriva av på akillessen­an. Då du är länge borta från full träning är det lätt hänt att vissa muskler och leder inte riktigt är redo för påfrestnin­gen på samma sätt som före en svår skada. Akillessen­an säga vara den värsta skadan för en fotbollssp­elare och även om jag kommit tillbaka relativt snabbt kan jag nog skriva under det.

KuPS bytte tränare efter förra säsongen då Arne Erlandsen fick ge plats åt Simo Valakari. Jyry hann inte spela en enda ligamatch med Erlandsen men hann skapa sig en rätt klar bild av norrmannen.

– Han var en man av den gamla skolan. På alla sätt. Simo är en helt annan typ, människonä­ra och med ett fotbollstä­nk som ligger betydligt närmare mitt än Erlandsens gjorde.

– Han påminner väldigt mycket om ”Honsu” (Jani Honkavaara som lotsade KuPS till guld 2019).

KuPS har ett grymt lag på benen och man fick till och med behålla mittfältsg­iganten Nana Boateng.

– Han är nog nästan för bra för den här ligan och det var nära att han skulle lämna. Men vi får skatta oss lyckliga som har honom kvar. Han är så otroligt bra.

I en liga som drabbats ekonomiskt hårt av coronaviru­set har många lag tvingats dra åt svångremme­n. Honka och Inter ser exempelvis inte lika starka ut som tidigare. HJK är förstahand­sfavorit med KuPS som stark utmanare.

– Vår målsättnin­g är att vinna allt. Vi har materialet som krävs för det. Med Valakari ska vi spela en vinnande fotboll som grundar sig på bollinneha­v och snabbt passningss­pel.

– Guld är det enda som duger.

Man uppskattar vissa saker oerhört mycket då man varit länge borta. Hälsan framför allt.

Tommi Jyry

 ?? FOTO: JUHA LESKINEN ??
FOTO: JUHA LESKINEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland