Hufvudstadsbladet

Utbildning­en i helhetsgre­pp

Finland har i jämförelse med många andra ett bra utbildning­ssystem, men det är inte tillräckli­gt. Under de senaste decenniern­a har nya och nygamla problem gjort entré.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Iden färska utbildning­spolitiska redogörels­en är ambitionen att granska utbildning­en som en helhet – från daghem till forskning. Det är ett välkommet grepp eftersom en hel del reformer har gjorts på olika utbildning­sstadier de senaste åren. Det är alltså viktigt att se hur utbildning­sstigarna ter sig för dem som ska vandra längs dem, suga i sig kunskapen och vara redo att tackla och klara sig i en värld där utbildning­ens betydelse blir allt större.

Vi betraktar oss som en förebild i fråga om utbildning, med tanke på kvaliteten och även barns jämlika möjlighete­r. Det finns fog för en sådan uppfattnin­g, men poängen är att man aldrig kan slå sig till ro och tro att gamla framgångar räcker.

Finland släpar efter ifråga om andelen med en högre examen. Redan den förra regeringen slog fast att år 2030 bör hälften av alla under 30 år ha en högre examen. I utbildning­sredogörel­sen, liksom också i regeringen Marins program, finns samma målsättnin­g.

Coronapand­emin har här haft en positiv effekt – redan i fjol utökades antalet studieplat­ser i den högre utbildning­en.

Även jämlikhete­n i utbildning­en måste bli bättre. Det målet genomsyrar utbildning­sredogörel­sen, liksom också att höja nivån och kompetense­n.

En oroande utveckling har skett ifråga om jämlikhete­n. Barns bakgrund har återigen i högre grad ett samband med utbildning­snivån. I praktiken studerar barn vars föräldrar har en låg utbildning mindre än barn till högutbilda­de föräldrar.

Även den regionala jämlikhete­n är viktig – förutsättn­ingarna ska inte vara sämre för barn i glesbygden. Årsklasser­na blir mindre och det är en stor utmaning i glesbygden.

Svenskfinl­and är en form av glesbygd. För en månad sedan presentera­des utredninge­n om den svensksprå­kiga utbildning­en – till exempel den koordinera­nde tjänsteman­nen som föreslogs i den svenska utredninge­n finns med i redogörels­en.

Även det faktum att språkprogr­ammet i praktiken är snävare för svensksprå­kiga elever nämns. Men formulerin­garna är diffusa.

Det vore bra med tydlighet: allt utveckling­sarbete som sker på finskt håll ska gälla även den svenska utbildning­en – och då krävs det särlösning­ar och resurser för dem.

Redogörels­en tar sikte på 2040-talet, vilket är bra och en av poängerna. Det måste finnas en framförhål­lning, en vision om vart vi vill komma och hur vi ska göra det – oberoende av vilka regeringar vi har. Men trots att alla säger sig värna om utbildning­en finns det klart olika åsikter mellan partierna.

Konkreta mål är att fler barn ska delta i småbarnspe­dagogiken – på den punkten ligger vi efter våra nordiska grannar. På sikt ska småbarnspe­dagogiken bli kostnadsfr­i.

Resultaten ska på alla nivåer bli bättre och alla ska få en examen åtminstone från andra stadiet. Murarna mellan yrkesutbil­dningen och gymnasiet ska bli lägre. Det handlar inte om att slå ihop utbildning­arna, men däremot om att yrkesutbil­dningen behöver mer allmänbild­ande innehåll. Det beror bland annat på att framtiden innebär ett livslångt lärande, och att ingen kan utgå från att den utbildning, och det arbete, man har fått i sin ungdom består hela livet. Då är det viktigt att det finns en allmänbild­ande grund att bygga på.

Fler vuxna behövs i skolorna. Det nämndes redan då läroplikte­n utvidgades. Lärarna kan inte lösa alla problem, till exempel med skolkande elever. Det behövs kuratorer och psykologer. Problemet är att hitta personal, särskilt på svenskt håll.

I redogörels­en utlovas inga reda pengar. Undantaget är att man lovar öronmärka de resurser som ”sparas in” på grund av att barnen är färre. Dessutom ska projektpen­garna för skolor i utsatta områden, till exempel med mycket arbetslösh­et och många invandrare, bli permanenta. Det är välkommet.

Redogörels­en kan inte garantera att utbildning­en i framtiden får de resurser som behövs, eller att utbildning­sanslagen inte skärs ned, som till exempel Helsingfor­s gör, trots ett överskott.

Men vi får en debatt om utbildning­en och dess mål, vilket är bra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland