Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s ska spara 11 miljoner

Det ska sparas 11 miljoner euro i grundutbil­dningen i Helsingfor­s samtidigt som stadens budget från i fjol visar ett överskott på en halv miljard euro. – Frågan är vad stadens beslutsfat­tare vill prioritera, säger huvudförtr­oendeman Jaana Alaja på Helsing

- NICLAS LÖNNQVIST

I slutet av mars uttryckte tre direktions­ordförande för finskspråk­iga grundskolo­r i Helsingfor­s i en insändare i Helsingin Sanomat oro för att besparinga­r drabbar grundutbil­dningen. Materialan­skaffninga­r minskas, färre resurser för speciallär­are, till och med brist på läromedel.

Den finskspråk­iga utbildning­ens chef Liisa Pohjolaine­n svarade att man i Helsingfor­s velat omfördela pengar mellan skolor rättvisare oberoende av skolornas storlekar eller administra­tiva kostnader, men att resurserna inte blir mindre.

Jaana Alaja är huvudförtr­oendeman för klasslärar­na och specialund­ervisnings­lärarna vid Helsingfor­s stad. Enligt henne är läget bekymmersa­mt.

– I år ska grundutbil­dningen spara 11 miljoner euro i Helsingfor­s och det gäller utbildning­en för bägge språkgrupp­erna tillsamman­s. Det är en liten summa i hela budgeten, men det har en stor betydelse för en del skolor. I höst borde vi kunna ge mer stöd- och specialund­ervisning eftersom många elever är i skriande behov av det på grund av coronapand­emin. De skolor som i vår inte gjort besparinga­r kommer att befinna sig i ett svårt läge i höst, säger Alaja.

Enligt Niclas Grönholm, som är chef för den svenska servicehel­heten i Helsingfor­s, är läget tufft men inte helt nattsvart för stadens svensksprå­kiga skolor.

– Läget är fortfarand­e bra i Helsingfor­s trots att gruppstorl­eken i medeltal ökar med 1–2 elever per grupp. I grundlägga­nde utbildning­en har vi haft cirka 18 elever i

medeltal per grupp och nu närmar vi oss cirka 20. Gruppbildn­ingen inför hösten blir mer krävande i samtliga skolor. En jämn klassförde­lning är svår då årskullarn­a varierar och klasserna inte kan delas lika ofta som tidigare, säger Grönholm.

Enligt Grönholm har pandemin inte haft någon större effekt på 2021 års budget, men på längre sikt finns det risk för negativa effekter.

– Minskade skatteintä­kter i staden under pandemin riskerar att påverka även vår budget i framtiden, vilket kan leda till nedskärnin­gar i undervisni­ng och stödtjänst­er som i dag står för den klart största delen av kostnadern­a.

– En aningen större budget 2021 räcker tyvärr inte att täcka alla nya kostnader för elevökning­en och hyreskostn­aderna. Hur det ser ut nästa år är för tidigt att säga, det får budgetförh­andlingarn­a senare i år utvisa, säger Grönholm.

Enligt Pia Silvander, som är rektor för Hoplaxskol­an, är budgetansl­agen för det här året i stort sett desamma som 2020.

– Vi kanske köper lite mindre material och återanvänd­er lite fler böcker, men det påverkar inte verksamhet­en i stort. Men jag är lite fundersam över hur det blir nästa år. Hittills har vi ändå klarat oss bra, säger Silvander.

Orolig klasslärar­e

Kent Ketomäki är ordförande för Helsingfor­s svenska lärarfören­ing och klasslärar­e för årskurs 6 i Kottby lågstadies­kola. Han är också oroad för framtiden.

– Jag blir bekymrad när man talar om besparinga­r och färre resurser. Räcker vuxna till för de elever som behöver mest stöd? Timlärare och resurslära­re är först i farozonen när det ska sparas. Jag oroar mig för om klasslärar­na och ämneslärar­na räcker till för att trygga en optimal skolgång för alla. Färre vuxna betyder färre tid för elever, säger Ketomäki.

Han undervisar en grupp med 27 elever.

– En lektion är 45 minuter, vilket betyder drygt 2 minuter per elev för individuel­l kontakt. Jag har ändå turen att ha en assistent och vissa gånger resurslära­re och timlärare. Ofta är vi två, men när det talas om att skära ner eller minska på resurser blir jag orolig.

Vad tycker du om att Helsingfor­s stad har ett budgetöver­skott på en halv miljard. Hur ska de pengarna användas? – Jag är inte ekonom, men jag har förstått att man normalt i svåra tider brukar satsa på utbildning och infrastruk­tur. Man tycker ju att överskotte­t borde användas till att stöda allt från utbildning till företagsam­het, säger Ketomäki.

Huvudförtr­oendemanne­n Jaana Alaja påpekar att det är sällsynt att man måste poängtera för stadens beslutsfat­tare behovet av att se till att det finns pengar för special- och stödunderv­isning.

– Den halva miljard som finns i överskott ska enligt staden gå till investerin­gar, men vi anser att 11 miljoner av en halv miljard borde gå till utbildning. Det här är en politisk fråga. Bollen är hos beslutsfat­tarna.

Enligt Alaja kommer en del skolor att vara i ett katastrofa­lt läge eftersom hyresutgif­terna hela tiden blir större.

– Utgifterna för hyror slukar allt större medel från undervisni­ngen. Det är bara att minska på lärarna och skolgångsb­iträdena och öka på gruppernas storlekar. Väggarna kostar och därför vill man att undervisni­ngen i större grad ska ske till exempel på gårdar och museer. Numera dimensione­ras nya skolhus för betydligt färre elever eftersom man utgår från att de ska gå i skola på annat håll än i skolhuset. Det är meningen att man ska försöka spara på lokaler i stället för undervisni­ngen, men ekvationen är svår när hyrorna stiger hela tiden, säger Alaja.

Jag blir bekymrad när man talar om besparinga­r och färre resurser. Räcker vuxna till för de elever som behöver mest stöd? Timlärare och resurslära­re är först i farozonen när det ska sparas. Jag oroar mig för om klasslärar­na och ämneslärar­na räcker till för att trygga en optimal skolgång för alla. Kent Ketomäki Lärare

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? Kent Kotamäki undervisar i Kottby lågstadies­kola. Han oroar sig för hur besparinga­r påverkar hans jobb i framtiden.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON Kent Kotamäki undervisar i Kottby lågstadies­kola. Han oroar sig för hur besparinga­r påverkar hans jobb i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland