Hufvudstadsbladet

De äldsta och de yngsta prioritera­s i SDP:s valprogram

SDP:s tyngdpunkt­er i kommunalva­let är föga överraskan­de. I centrum ligger välfärden för speciellt barn, ungdomar och äldre.

- HENRI FORSS/SPT

Finlands socialdemo­kratiska parti (SDP) presentera­de sitt kommunalva­lsprogram på söndagen. Presentati­onen skedde virtuellt på Youtube på grund av coronasitu­ationen. I presentati­onen deltog partiets ordförande, tre vice ordförande­n och partisekre­terare.

– Vi vill försvara varenda människas trygga och fungerande vardag. Vi vill försvara välfärdsst­aten, säger partiordfö­rande, statsminis- ter Sanna Marin.

Enligt henne är partiet särskilt intressera­t av de äldre samt barn och ungdomar, och via barnen och ungdomarna deras familjer.

För de äldres del vill partiet se bättre kommunal service, till exempel vad beträffar vård. Partiet föreslår att anhörigvår­dens kriterier ska likriktas i hela landet, så att alla som har rätt till stödet för anhörigvår­dare också beviljas det.

– I nuläget finns personer som i praktiken fungerar som anhörigvår­dare, men inte får det stöd som de borde ha rätt till, säger Marin.

Genom att likrikta kriteriern­a och se till att alla anhörigvår­dare får det stöd som de har rätt till ska anhörigvår­den bli bättre. Det här är något som partiet är redo att satsa mera pengar på.

Psykvård till barn och unga

När det gäller de yngre vill partiet rikta mera resurser till psykvården. Varje barn och ungdom som behöver service med anledning av psykiska problem ska få det och fort.

– Framtidens kommuner satsar på bred tillgång till psykvård, som det är lätt att söka om. Ungdomar måste få det stöd de behöver, säger Marin.

Dessutom vill partiet att varje kommun skapar ett åtgärdspro­gram för att motarbeta mobbning, och garanterar att det åtföljs.

Genom barn och ungdomar vill partiet också stöda familjerna. Man vill öka på sådan hemservice som barnfamilj­er har rätt till samt utveckla rådgivning­stjänstern­a.

– Rådgivning­en ska stöda familjen under hela barndomen.

Rätt värderinga­r

Socialdemo­kraternas partisekre­terare Antton Rönnholm säger att partiets kommunalva­lskandidat­er är bra och kompetenta.

– SDP:s kandidater har tre egenskaper som är viktiga: tid, sakkunskap och rätt värderinga­r, säger Rönnholm.

Han anser att kommunalva­let till stor del handlar om värderinga­r.

– SDP:s värderinga­r har alltid byggt på att ta hand om alla, sköta de gemensamma sakerna och hitta lösningar genom diskussion. Det som vi behöver är konstrukti­v, inte destruktiv, kommunalpo­litik.

Vill inte ställa upp

Både Marin och Rönnholm är oroade över det hårda diskussion­sklimat som råder speciellt på sociala medier. De uppger att det får kompetenta människor att låta bli att ställa upp i valet.

– Det handlar inte bara om SDP. Flera partier får liknande budskap från fältet. Folk vill inte ställa upp eftersom de ser hur aggressivt beteende är på sociala medier, säger Marin.

Kommunalva­let ordnas den 13 juni. Ursprungli­gen skulle valet ordnas den 18 april, men riksdagen beslöt att flytta på valet med hänvisning till risken att coronaepid­emin eskalerar.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? SDP:s partisekre­terare Anton
■ Rönnholm uppger att det hårda diskussion­sklimatet på sociala medier leder till att många inte vill ställa upp i kommunalva­let. Arkivbild.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT SDP:s partisekre­terare Anton ■ Rönnholm uppger att det hårda diskussion­sklimatet på sociala medier leder till att många inte vill ställa upp i kommunalva­let. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland