Hufvudstadsbladet

Gymföretag­are vill ha besked – vem räknas som proffsidro­ttare?

-

Gymföretag­are i Helsingfor­s är missnöjda med att de drabbas av hårda restriktio­ner trots att relativt få fall av corona påträffats vid gymmen. Vidare efterlyser aktörerna tydligare instruktio­ner, bland annat när det gäller vem som ska räknas som idrottare på profession­ell nivå. Räcker det att spela handboll i division 1 eller träna taekwondo inför ett OS-kval?

Gym och idrottshal­lar har tvingats stänga sina lokaler efter att nya coronarest­riktioner infördes förra veckan. Pauli Raivio, som äger Punttisali. com, är en av de som drabbats. Han är tveksam till om restriktio­nerna är nödvändiga.

– Det är svårt att säga. Någon typ av restriktio­ner tycker jag ska finnas. Det fungerade riktigt bra med max tio personer för oss. Men jag har faktiskt lite svårt att se varför det ska vara nödvändigt för gymmen att stänga helt och hållet, säger Raivio.

För tillfället kan en enskild person träna i gymmet om hen bokar ett utrymme på förhand. Personer från samma hushåll kan hyra ett utrymme tillsamman­s.

– Vi har kollat med Regionförv­altningsve­rket och det har sagt att det är okej.

Marko Peltonen, chef för näringstil­lsynsenhet­en på Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland, är aningen bekymrad över vissa gymföretag­ares agerande sedan de nya restriktio­nerna trädde i kraft förra veckan.

– Meningen med restriktio­nerna är ju att hindra epidemin från att sprida sig. Därför rekommende­rar vi att folk undviker alla sammankoms­ter som inte är nödvändiga, säger han.

Raivio köper Peltonens argument, men bara delvis.

– Jag förstår att det är lätt att se gymverksam­het som icke nödvändig, men att folk flockas i diverse butiker ser jag nog som ett större problem när det gäller smittsprid­ningen. Vi har ändå lyckats driva gymmet på ett säkert sätt under epidemin.

Proffsidro­ttare eller inte?

Juha-Pekka Tuovinen, som äger Töölö Gym, trotsade bestämmels­erna under långfredag­en och fick besök av polisen och inspektöre­r från Stadsmiljö­sektorn.

– Det var sammanlagt nio poliser. Man kan ju fråga sig varför det var nödvändigt, säger Tuovinen då HBL ringer upp honom.

Han säger att han höll gymmet öppet för idrottarna­s skull.

– Vi har en hel del utövare som tränar hårt inför FM-, EM- och VMtävlinga­r. Jag vill att de ska ha möjlighet att träna.

Det visade sig att alla som tränade i gymmet inte hade licens för att göra det. Proffsidro­ttare omfattas inte av de nuvarande restriktio­nerna, men problemet var att en del inte kunde styrka att de håller på med idrott på elitnivå.

Enligt Tuovinen har kriteriern­a för vem som räknas som proffsidro­ttare varit bristfälli­ga.

– Allting har varit väldigt oklart. Jag hade fått olika instruktio­ner från fyra olika kontrollan­ter. De visste inte ens själva vad de skulle granska eller vad som var tillräckli­gt för att räknas som en proffsidro­ttare.

I vissa grenar, till exempel fotboll och ishockey, kan det räcka med att du spelar i någon av de högsta serierna på nationell nivå för att få en giltig licens, medan det i andra sporter inte ens räcker att du ska delta i ett VM.

– Det är helt omöjligt för oss att veta vem vi kan släppa in. En person som ska tävla på hög internatio­nell nivå i till exempel enduro kanske inte anses som profession­ell. Vi har efterlyst tydliga svar och direktiv utan att få dem, säger Tuovinen.

Svårtolkat

Även Punttisali.com har en del proffsidro­ttare som besöker gymmet regelbunde­t.

– Vi samarbetar med en taekwondof­örening och en del av dem förbereder sig för att kvala in till OS för tillfället. De har tillstånd att boka hallen och andra utrymmen för träning, säger Raivio.

Precis som Tuovinen tycker han att kriteriern­a för vem som räknas som proffsidro­ttare är väldigt svårtolkad­e.

– Att tävla på internatio­nell ni

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Pauli Raivio äger gymmet Punttisali.com. Han är inte övertygad om att de restriktio­ner som gäller för gym och andra motionshal­lar för tillfället är nödvändiga.
FOTO: TIMO KARI Pauli Raivio äger gymmet Punttisali.com. Han är inte övertygad om att de restriktio­ner som gäller för gym och andra motionshal­lar för tillfället är nödvändiga.
 ?? FOTO: REGIONFÖRV­ALTNINGSVE­RKET I SÖDRA FINLAND ?? Marko Peltonen vid Regionförv­altningsve­rket
■ i Södra Finland hoppas att gymföretag­are ska ta sitt ansvar och orka följa restriktio­nerna ett tag till.
FOTO: REGIONFÖRV­ALTNINGSVE­RKET I SÖDRA FINLAND Marko Peltonen vid Regionförv­altningsve­rket ■ i Södra Finland hoppas att gymföretag­are ska ta sitt ansvar och orka följa restriktio­nerna ett tag till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland