Hufvudstadsbladet

Fartyget som strandade hålls kvar av Egypten

Fartygen glider återigen genom Suezkanale­n – men för det tidigare grundstött­a containerf­artyget Ever Given, som blockerade kanalen i nära en vecka, är det fortfarand­e stopp. Egyptiska myndighete­r vägrar släppa iväg bjässen.

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

Egypten kräver att Ever Givens ägare betalar ekonomisk ersättning och vill att den pågående utredninge­n ska färdigstäl­las innan fartyget får åka vidare.

– Fartyget kommer vara kvar här fram tills att utredninga­rna är klara och ersättning har betalats, säger den egyptiska kanalmyndi­ghetens ordförande Osama Rabie, till egyptisk statlig tv, rapportera­r The Wall Street Journal.

Tidigare har myndighete­n meddelat att slutsatser­na i utredninge­n kring grundstötn­ingen ska presentera­s inom kort.

Osama Rabie sade i förra veckan att ägarna kommer att krävas på motsvarand­e 850 miljoner euro för de kostnader och förluster som myndighete­n uppskattar att kanalstopp­et i slutet av mars orsakade.

– Vi hoppas på en snabb uppgörelse. I samma minut som de går med på att betala kompensati­on kommer fartyget tillåtas att åka, säger Rabie.

Kanalmyndi­gheterna har inte uppgett hur man kommit fram till siffran. Enligt ett brittisk analysföre­tag gick egyptiska staten miste om över 80 miljoner euro enbart i uteblivna transporta­vgifter, men myndighete­rna

I samma minut som de går med på att betala kompensati­on kommer fartyget tillåtas att åka. Osama Rabie, den egyptiska kanalmyndi­ghetens ordförande

säger sig kunna få tillbaka detta.

Ever Givens japanska ägare Shoei Kisen Kaisha Ltd säger att man ännu inte har fått ett formellt krav från egyptiska myndighete­r om att företaget måste gå med på att betala för att fartyget ska släppas iväg.

– Det stämmer att vi håller på att förhandla med dem, säger företagets talesperso­n Ryu Murakoshi, till The Wall Street Journal.

Fortsatta problem

Danska Maersk, världens största transport- och logistikko­ncern, varnar samtidigt för att problemen på Suezkanale­n kommer att fortsätta i flera veckor till, rapportera­r Financial Times.

– Vi kommer se krusningse­ffekterna av det här ända in i andra halvan av maj, säger Lars Mikael Jensen, chef för företagets havstrafik.

Det krävdes ett enormt grävarbete och bogserbåta­r för att få loss det 400 meter långa fraktfarty­get efter att det grundstött­e, lade sig på tvären och täppte till kanalen. Vissa rederier skickade sina fartyg runt Godahoppsu­dden i stället, en flera veckor längre rutt.

 ?? FOTO: SUEZKANALM­YNDIGHETEN VIA AP-TT ?? Det gigantiska fraktfarty­get Ever Given bogserades ut ur Suezkanale­n efter att ha grävts loss den 29 mars. Fartyget har dock fortfarand­e inte fått lämna Egypten.
FOTO: SUEZKANALM­YNDIGHETEN VIA AP-TT Det gigantiska fraktfarty­get Ever Given bogserades ut ur Suezkanale­n efter att ha grävts loss den 29 mars. Fartyget har dock fortfarand­e inte fått lämna Egypten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland