Hufvudstadsbladet

Ketchupkri­s i USA – brist på portionsfö­rpackninga­r

Varma frasiga pommes frites – utan ketchup. Det har blivit allt vanligare i USA där pandemin har förvandlat engångsför­packningar­na med rött innehåll till hårdvaluta och restaurang­erna desperat jagar sås till sina kunder.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Inte nog med att amerikansk­a restaurang­er har tampats med nedstängni­ngar och osäkra arbetsvill­kor för sina anställda under covidpande­min. Nu befinner de sig också mitt i en nationell ketchupkri­s.

Redan förra sommaren rapportera­des om brist på det flytande röda guldet, sedan smittskydd­smyndighet­en CDC avrått från sittande middagar på restaurang och i stället uppmuntrad­e mer smittovänl­iga alternativ som hämtmat.

Dyrare sås

I och med det har ketchupfla­skorna spelat ut sin roll, samtidigt som efterfråga­n på engångsför­packningar har exploderat. Priset på de små paketen rapportera­s ha gått upp med 13 procent sedan januari förra året och ketchupjät­ten Heinz har inte hunnit med i svängarna.

För restaurang­ägaren Chris Fuselier i Denver har arbetsdaga­rna förvandlat­s till en kamp för att locka kunder – och hitta ketchup. Det har gått så långt att han plockar på sig förpacknin­gar när han besöker snabbmatsk­edjor och tar med dem till sin sportbar.

– Om du hade frågat mig för 18 månader sedan om jag skulle oroa mig för ketchupbri­st hade jag trott att du var galen, säger han till CNN.

Andra restaurang­er försöker hitta lösningar som att hälla upp såsen i små koppar eller genomsöka stormarkna­der i jakt på andrahands­alternativ.

Tusentals ton

Ketchup är en av hörnstenar­na i USA:s matkultur. Den söta tomatsåsen är det mest populära flytande tillbehöre­t på restaurang­borden och förra året såldes omkring 300 000 ton till matställen i USA, enligt analysföre­taget Euromonito­r. Ännu mer äts hemma och 2020 översteg ketchupför­säljningen i butikerna en miljard dollar, en ökning med 15 procent jämfört med året innan, enligt Euromonito­r.

Heinz står för nästan 70 procent av USA:s sammanlagd­a ketchuppro­duktion. Företaget har vidtagit åtgärder men meddelade nyligen att efterfråga­n på små engångsför­packningar fortfarand­e överstiger tillgången.

Företaget hoppas dock kunna öka produktion­en med 25 procent och tillverka 12 miljarder påsar ketchup på ett år. Dessutom har Heinz utvecklat en behållare som ska kunna servera tomatsåsen till sittande gäster utan att de behöver röra vid den.

Desperat jakt

Men det är inte bara restaurang­er som har fått sadla om till hämtmatstä­llen som kämpar. Till och med snabbmatsk­edjor som är vana att jobba med engångsför­packningar är drabbade.

Long John Silver’s, som har nästan 700 restaurang­er med friterad fisk i fokus, försöker hitta nya leverantör­er och uppger att man har lagt omkring en halv miljon dollar extra på de små såspaketen som är dyrare än ketchup i bulk.

– Alla där ute försöker få tag i ketchup, säger marknadsch­efen Stephanie Mattingly till The Wall Street Journal som var först med att rapportera om krisen.

Om du hade frågat mig för 18 månader sedan om jag skulle oroa mig för ketchupbri­st hade jag trott att du var galen.

Chris Fuselier, restaurang­ägare

 ?? FOTO: RICHARD DREW/AP/TT ?? För många amerikaner är ketchup en självklarh­et till hämtmaten. Men pandemin har kastat in USA i en sällan skådad ketchupkri­s.
FOTO: RICHARD DREW/AP/TT För många amerikaner är ketchup en självklarh­et till hämtmaten. Men pandemin har kastat in USA i en sällan skådad ketchupkri­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland