Hufvudstadsbladet

Skatteverk­et informerar nog

- NILLA HIETAMÄKI kommunikat­ionschef, Skatteförv­altningen

SKATTEDIRE­KTIV Veronica Fellman frågar (HBL Debatt 8.4) efter skattedekl­arationsbl­anketter som hon anser lyser med sin frånvaro. Finländarn­a är flitiga användare av e-tjänster och därför behövs blanketter på papper allt mindre. Förra våren kompletter­ade 85 procent i Min Skatt.

Vid behov går det att skriva ut blanketter på skatt.fi. Där finns det även anvisninga­r till att deklarera olika inkomster och avdrag. På skatt.fi finns det en punkt för punkt-blankettan­visning Den förhandsif­yllda skattedekl­arationen – så här deklarerar du i Min Skatt eller på papper. I frågor som gäller skattedekl­arationen går det också att få hjälp i chatten i Min Skatt och vid behov också från Skatteförv­altningens telefonser­vice.

De förhandsif­yllda skattedekl­arationern­a för alla lön- och pensionsta­gare finns redan i Min Skatt. Per post är även de sista skattedekl­arationern­a framme inom den närmaste framtiden för dem som inte har avstått från papperspos­ten från myndighete­rna. Det görs genom att ta i bruk Suomi.fi-meddelande­n. Därefter får personen ett e-postmeddel­ande när det finns ny informatio­n om hens skatteären­den i Min Skatt.

Om det finns uppgifter som behöver korrigeras eller kompletter­as i den egna förhandsif­yllda skattedekl­arationen ska det göras före den egna utsatta dagen. För lön- och pensionsta­gare infaller dessa dagar den 4 maj, 11 maj och 18 maj i år. Den egna dagen finns i skattedekl­arationen och i Min Skatt.

Skatteförv­altningen informerar flitigt om skatteären­den bland annat via pressen och via sina egna informatio­nskanaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland