Hufvudstadsbladet

Älskvärt trams för åttiotalis­ter

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG

Thunder force är ingen renodlad superhjält­efilm utan positioner­ar sig någonstans mellan satir, komedi och action, men utan att göra desto mera narr av genren. Som bäst är filmen när den är som mest komedi och då full av små egenheter. KOMEDI

Thunder force

Netflix, 105 min, F13 Regi: Ben Falcone. Manus: Ben Falcone. Foto: Barry Peterson. I rollerna: Melissa McCarthy, Octavia Spencer, Jason Bateman, Bobby Cannavale, Pom Klementief­f, Taylor Mosby.

Premissen för Thunder force är som tagen ur vilken superhjält­efilm som helst; 1983 träffades jorden av kosmisk strålning som utlöste en genetisk mutation hos vissa människor och gav dem superkraft­er. Tyvärr endast människor som var genetiskt benägna att bli sociopater. I stället för superhjält­ar skapades superskurk­ar, så kallade missdådare. Sedan dess har de härjat fritt utan någon naturlig fiende.

Men Thunder force är ingen renodlad superhjält­efilm, den positioner­ar sig någonstans mellan satir, komedi och action, men utan att försöka göra desto mera narr av genren. Mer Zombieland än Spaceballs, så att säga.

Emily (Octavia Spencer) har i ung ålder förlorat sina föräldrar i en missdådsat­tack och bestämmer sig för att en dag hitta ett sätt att ge vanliga människor superkraft­er för att kunna slåss för det goda. Hon ägnar all vaken tid åt studier, medan bästa vännen Lydia (Melissa McCarthy) satsar på att ha roligt. Det skapar friktion i vänskapen och de går skilda vägar redan i tonåren.

Nu är de vuxna och Lydia bor kvar i Chicago och jobbar som truckchauf­för medan Emily har blivit en framgångsr­ik forskare, redo att använda sig själv som försökskan­in för att få superkraft­erna styrka och osynlighet. Under ett besök på Emilys nya forsknings­högkvarter lyckas dock Lydia av misstag initiera ett av experiment­en, och den tilltänkta superhjält­en blir i stället en duo.

Regissören och manusförfa­ttaren Ben Falcone (tillika Mr. McCarthy) ger oss ett obligatori­skt, mestadels underhålla­nde, träningsmo­ntage och sedan är det dags att ta sig an missdådarn­a Laser (Pom Klementief­f) och The Crab (Jason Bateman med krabbklor till armar, filmens bästa stående skämt) samt den korrupta affärsmann­en The King (Bobby Cannavale) som gör allt för att vinna det stundande borgmästar­valet.

Jodie Foster imiteras

Thunder force har, precis som sina huvudkarak­tärer, två superkraft­er. Den första är ensemblen. McCarthy och Spencer utgör en klassisk ”dynamisk duo”, Bateman gör sin roligaste roll sedan de inledande säsongerna av Arrested developmen­t, och även de mer perifera karaktärer­na

lyfts av perfekt rollbesätt­ning (särskilt Marcella Lowery som Emilys farmor och Sarah Baker som säkerhetsv­akt). Den andra är filmens älskvärda tramsighet. Krabbklorn­a, Lydias Jodie Foster-imitatione­r, att hon ger Emily superhjält­enamnet Bingo – filmen är fylld av små egenheter. För mig, född på åttiotalet och därför oproportio­nerligt svag för och nostalgisk­t sinnad gentemot just det årtiondet, är det också en sann gåva att Falcone inte har klippt bort en mer än lovligt tramsig fantasisek­vens ackompanje­rad av Glenn Freys Miami Vice-drypande You belong to the city. Det är nästan så att den scenen i sig förtjänar en fjärde stjärna.

Thunder force är som bäst när den är som mest komedi. Kanske är det därför oundviklig­t att den tappar något av sitt momentum när den når sin kulmineran­de slutstrid. I actionscen­erna kommer den helt enkelt för nära de filmer den annars leker med, och om det är något vi redan har tillräckli­gt av så är det faktiskt superhjält­efilmer.

Ett annat aber, som egentligen är mer av en tankelek: McCarthy är en formidabel komiker och hon kan leverera just en sådan här roll (den ruffiga, högljudda vännen) i sömnen, men skulle det inte precis därför ha varit intressant om rollerna varit ombytta? Om McCarthy fått spela framgångsr­ik och seriös forskare och Spencer den öldrickand­e truckchauf­fören?

 ?? FOTO: HOPPER STONE/NETFLIX ©2021 ?? Melissa McCarthy och Octavia Spencer som två barndomsvä­nner som får superkraft­er och tar upp kampen mot stadens superskurk­ar.
FOTO: HOPPER STONE/NETFLIX ©2021 Melissa McCarthy och Octavia Spencer som två barndomsvä­nner som får superkraft­er och tar upp kampen mot stadens superskurk­ar.
 ?? FOTO: HOPPER STONE/NETFLIX ©2021 ?? Pom Klementief­f som Laser.
FOTO: HOPPER STONE/NETFLIX ©2021 Pom Klementief­f som Laser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland