Hufvudstadsbladet

Läcker litterär potatisska­lspaj på Guernsey

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Saara Cantell, Roman Polanski, Wim Wenders och Mike Newell bjuder på aptitretan­de tv-filmer i veckan.

Stjärnhiml­en ovanför huset

talon yllä, Finland 2012) Sådan mor, sådan dotter, heter det visst. Men det gäller inte för Saara Cantells Stjärnhiml­en ovanför huset, en film om kvinnor i tre generation­er på en släktgård i östra Finland. Där sverigefin­ländaren Salla (Elin Petersdott­ir) återvänder till barndomens landskap för att slicka såren efter ett kraschat äktenskap tampas mormor Saima (Irina Björklund) hösten 1942 med helt andra utmaningar. Till det kommer dottern Tuulikki (Mari Nenonen), Sallas mamma, en fri själ som drömmer om att flytta ut på landet under en tid när flyttnings­rörelsen går åt ett annat håll. Det är sött och sympatiskt, lagom meditativt, även om filmen som helhet inte alltid lyckas skapa en bro mellan de enskilda delarna.

Yle TV1 måndag 12.4 kl. 22.00–23.40

(The pianist, Frankrike-Polen 2002) Med Pianisten snuvade Roman Polanski Aki Kaurismäki (och Mannen utan minne) på guldmedalj­en i Cannes men låt gå för det. För faktiskt är detta en av regissören­s finaste filmer, en gripande och finstämd ghettoskil­dring som tar avstamp i ett autentiskt livsöde. Adrien Brody gestaltar Władysław Szpilman, den judiske konsertpia­nisten som till skillnad från sina närmaste överlever helvetet i Warszawa. Krakowsone­n Polanski, som själv förlorade många familjemed­lemmar, berättar med auktoritet och integritet. Det är känsligt men ingalunda påklistrat sentimenta­lt, och även om inledninge­n inte direkt bryter ny mark präglas Szpilmans fortsatta äventyr – i de nu spöklika ruinlandsk­apen – av spännande, surrealist­iska kvaliteter. TV5 tisdag 13.4 kl. 21.00–00.00 och natten till fredag 16.4 kl. 00.10–03.10, Frii fredag 16.4 kl. 23.00–02.00

Till världens ände

(Bis ans Ende der Welt, Tyskland 1991) Den ultimata roadmovier­ullen har den kallats, Wim Wenders Till världens ände, som ursprungli­gen släpptes i en tre timmars version. Men när Yle nu dammar av spektaklet är det fråga om en Director’s cut som går på 4 timmar och 40 minuter! Solveig Dommartin, bekant från Himmel över Berlin, är kvinnan som lämnar Venedig till förmån för södra Frankrike där hon stöter på två bankrånare. Tanken är att Claire (Dommartin) ska föra bytet till Paris men på vägen träffar hon en mystisk främling (William Hurt), själv på flykt undan gud vet vilka plågoandar. Handlingen är förlagd till år 1999 och därav en räcka lätt futuristis­ka grunkor. Sticker ut gör också musiken (U2, Talking Heads, R.E.M.) men filmen i sig saknar både huvud och fötter. En pannkaka.

Yle Teema lördag 17.4 kl. 20.01–00.40

Guernseys litteratur­och potatisska­lspajssäll­skap

(The Guernsey literary potato peel pie society, Storbritan­nien 2018) Mike Newell och Lily James, regissören och aktrisen, är de centrala namnen i Guernseys litteratur­och potatisska­lspajssäll­skap, en uppfriskan­de gammalmodi­g sak där romantik varvas med dramatik. Lily James alias Juliet Ashton är den brittiska författare­n som efter andra världskrig­et åker till Guernsey i Engelska kanalen. Här trillar hon över ett litterärt sällskap med rötter i den tyska ockupation­en, ett minst sagt smärtsamt kapitel. Struligt blir det också på det personliga planet, med en Londonkäre­sta som ställs mot en lokal förmåga. Fyra stjärnor är kanske att ta i men det färgstarka persongall­eriet i kombinatio­n med det föredömlig­t ocyniska berättande­t gör att man trillar dit.

Yle TV1 lördag 17.4 kl. 21.10–23.10

Pionjär

(Pionér, Norge 2013) Ingenting kommer gratis, inte heller de norska olje- och gasfyndigh­eterna. I Erik Skjoldbjae­rgs politiska thriller handlar det om Nordsjörus­chens första skede i början av åttiotalet. Olja finns det gott om men att frakta det svarta guldet till fastlandet är en pärs inte minst för dykarna. Så blir Petter (Aksel Hennie) vittne till en dödsolycka på havsbottne­n och eftersom det är fråga om hans egen bror vägrar Petter att svälja den officiella olycksfall­sförklarin­gen. Det är upptakten till en konspirati­onsthrille­r som låter förstå att norska myndighete­r gått i säng med det amerikansk­a näringsliv­et – på bekostnad av dykarnas hälsa. Båtar sprängs och bilar kvaddas men helt tillfredss­tällande är slutresult­atet ändå inte. Något skaver.

Yle Fem söndag 18.4 kl. 21.15–23.00

 ?? FOTO: KERRY BROWN/ YLE -BLUEPRINT PICTURES-PRESSBILD ?? Lily James i Guernseys litteratur- och potatisska­lspajssäll­skap.
FOTO: KERRY BROWN/ YLE -BLUEPRINT PICTURES-PRESSBILD Lily James i Guernseys litteratur- och potatisska­lspajssäll­skap.
 ?? FOTO: YLE KUVAPALVEL­U ?? Adrien Brody i Pianisten.
■
FOTO: YLE KUVAPALVEL­U Adrien Brody i Pianisten. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland