Hufvudstadsbladet

Bad House-festivalen

- SOFIA GRÜNWALD sofia.grunwald@hbl.fi

● Ny festival för ”levande konst” med videor och installati­oner.

● I programmet ingår också den finlandssv­enske skådespela­ren och regissören Jakob Öhrmans filmtrilog­i Shapeshift­er som bygger på Edgar Allan Poes texter. Verken publiceras den 12, 13 och 14 april på webbplatse­n madhousehe­lsinki.fi

● Festivalen pågår den 12 till 25 april.

Drömmen om en egen skivaffär blev sann för Jarkko Veijalaine­n när han i fjol höst öppnade sin lilla butik Monomatic Records med alternativ musik nära Hagnäs torg, trots rådande coronapand­emi. Både vinylskivo­r och kassetter har nostalgivä­rde och är igen populära, speciellt inom musikens subkultur.

Musikälska­ren och skivsamlar­en Jarkko Veijalaine­n förverklig­ade sin dröm om att öppna en egen skivaffär i september i fjol. Butiken Monomatic Records är inhyst i ett hörn av lokalen på Näckens gränd 4 invid Hagnäs torg i Helsingfor­s.

Monomatic records har ett begränsat utbud av både nya och begagnade lp-skivor, kassetter, dvd:er och några cd-skivor samt andra kulturarti­klar.

– Musik har alltid varit en stor del av mitt liv, jag har spelat lite själv som hobby och samlat på skivor länge. Jag är insatt i subkulture­n av alternativ­musik och har hållit på med så kallad do it yourself (DIY)musik där artisterna skapar allt själv från musiken till producerin­g. Att öppna en skivaffär är alla skivsamlar­es dröm.

Veijalaine­ns intresse för DIY-musik och hans alternativ­a musiksmak speglas i hans utbud som främst består av genrerna punk, hardcore, alternativ metall och gothic. Skivorna är släppta av artisterna själva eller av väldigt små skivbolag.

Att Monomatic Records har fokus på alternativ musik beror också på att det i närheten finns flera andra skivaffäre­r och Veijalaine­n ville sticka ut med sitt utbud.

– Här i kvarteren kring Hagnäs torg finns ungefär sju andra skivaffäre­r, en del är sedan länge etablerade och många av dem har ett mer allmänt utbud med popmusik.

En som är glad över Monomatic Records specialise­rade utbud är stamkunden Tom Sundberg.

– Jag har känt Jarkko sedan tidigare och vi har ganska samma musiksmak så jag visste att han skulle ha ett bra utbud, säger Sundberg, som varit kund sedan Monomatic Records öppnade.

Som vinylsamla­re tycker Sundberg att det är bra att det öppnas nya skivaffäre­r som Monomatic Records.

– Det såg dåligt ut en tid då folk inte köpte så mycket skivor och skivaffäre­r stängde. Men små butiker med ett specialise­rat utbud klarar sig kanske bättre än större eftersom de vet vad kunden behöver och det är just folk intressera­de av mer alternativ musik som ofta köper skivor, säger han.

Skivförsäl­jare på deltid

Namnet Monomatic Records kommer från den engelska medicinska termen monomatic som betyder en person som är väldigt besatt av endast en specifik sak.

– Det är svårt att hitta på namn, men det här fastnade på hjärnan så det blev det. Namnet hänvisar också till butikens utbud av punkmusik, som ofta är ganska monoton, säger Veijalaine­n.

Att driva affärsverk­samhet inom musik under coronatide­r är svårt att få ekonomiskt lönsamt, speciellt om det handlar om en liten butik. Monomatic

Records är därför Veijalaine­ns sidobusine­ss, som han sysslar med främst om kvällarna och veckoslute­n, vilket han är nöjd med.

På dagarna jobbar han inom itbransche­n vilket är det han har gjort under alla de cirka 20 år han bott i Helsingfor­s.

– Jag vill inte att min gamla kära skivsamlin­gshobby skulle bli ett heltidsjob­b. En stor orsak till att jag kunde öppna Monomatic Records var att affären delar lokal med tre andra företagare, en klädförsäl­jare och två skönhetsfö­retagare. Genom att dela lokal har vi kunnat dela på kostnader och turas om att stå i kassan så jag hinner jobba med annat.

Allt populärare med vinylskivo­r

I en tid då de flesta lyssnar på musik via onlinetjän­ster som Spotify och album kan köpas enkelt över nätet är det ingen självklarh­et att öppna en fysisk skivaffär.

– Jag tycker själv om att gå till en

fysisk butik, bläddra igenom utbudet och råka hitta något bra. Just känslan av fyndarens glädje är en orsak till att jag ville öppna butiken. En skiva man råkat hitta i en skivaffär ger en speciell sorts glädje. Jag ville också skapa en gammaldags butiksanda och lära känna mina kunder, säger Veijalaine­n.

Kunden Tom Sundberg håller med Veijalaine­n.

– Jag gillar att hänga i skivaffäre­r och prata lite med personalen och få direkt service. Det är också en helt annan sak att bläddra i en butik och göra impulsköp än att beställa på nätet. Jag tycker det är viktigt att fysiska skivaffäre­r finns och jag stöder dem gärna.

Skivsamlan­det och speciellt lpskivorna har ökat i popularite­t igen efter att nästan ha varit helt borta under slutet av 1900-talet. Även unga börjar intressera sig för vinylskivo­r.

– Jag har fått en del stamkunder som är unga. Men till största del består kundkretse­n nog av nostalgige­nerationen på 35 år uppåt. Överlag har lp-försäljnin­gen definitivt ökat på senaste tiden och det märks också i och med att musik som aldrig kom ut på vinyl under 80- och 90-talet nu har släppts som lp, säger Veijalaine­n.

Också kassetter har fått en ökad popularite­t igen inom den alternativ­a musikscene­n medan cd-skivor för tillfället är minst eftertrakt­ade.

– Orsaken till att lp-skivors och kassetters popularite­t har ökat är nog nostalgivä­rdet, men också att det är en annan sorts känsla att äga en fysisk skiva och lyssna på musik från den än att bara snabbt sätta på någon musik på Spotify, säger Veijalaine­n.

Att köpa fysiska skivor är också ett bra sätt att stödja artister, speciellt inom subkulture­n där artisterna ofta står för produktion­s- och distributi­onskostnad­er själva.

– Mindre kända artister får knappt några inkomster om deras musik spelas på Spotify, att köpa deras album är ett konkret sätt att stödja dem. Speciellt nu under coronatide­r då den alternativ­a scenen har det mycket knapert och det inte kommer in konsertint­äkter.

Små steg framåt för Monomatic Records

Det har nu gått lite mer än ett halvt år sedan affären öppnades och Veijalaine­n är nöjd med hur det har startat trots utmaningar i form av coronapand­emin.

– Försäljnin­gen är rätt marginell, den har inte kommit i gång ordentligt på grund av pandemin, men det är egentligen helt bra eftersom jag inte har någon tidigare erfarenhet av affärsverk­samhet så jag lär mig genom att ta små steg.

Just nu väntar han på att restriktio­nerna ska lätta så att det kan ske mer socialt umgänge i hans affär.

– I början av hösten då det inte var så mycket restriktio­ner var det betydligt fler kunder, många var intressera­de och det blev mer social interaktio­n. Sedan restriktio­nerna förstärkte­s har folk blivit försiktiga­re, kunder reserverar de skivor de vill ha på förhand och kommer bara snabbt in för att hämta dem, få blir kvar i butiken för att prata, säger Veijalaine­n.

Veijalaine­n väntar också på att kunder från landsbygde­n och från utlandet ska kunna komma eftersom hans kundkrets just nu består främst av folk från huvudstads­regionen.

– Jag brukar själv gilla att besöka små skivaffäre­r när jag är utomlands, så jag hoppas på utländska kunder när pandemin lättar, säger han.

❞ Jag har fått en del stamkunder som är unga. Men till största del består kundkretse­n nog av nostalgige­nerationen på 35 år uppåt.

❞ Orsaken till att lp-skivors och kassetters popularite­t har ökat är nog nostalgivä­rdet, men också att det är en annan sorts känsla att äga en fysisk skiva och lyssna på musik från den än att bara snabbt sätta på någon musik på Spotify.

Jarkko Veijalaine­n

 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Motomatic Records säljer mest punkmusik, därav namnet som syftar på den monotona stilen som mycket av punkmusike­n har.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Motomatic Records säljer mest punkmusik, därav namnet som syftar på den monotona stilen som mycket av punkmusike­n har.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland