Hufvudstadsbladet

Att förklara och försvara demokratin

Demokrati handlar inte om perfektion, utan om att folket har rätt att ändra sig, att väljarna får en chans till – och att ledarna kan bytas ut.

- FACKLITTER­ATUR Sofia Näsström: Demokrati. En liten bok om en stor sak Historiska Media, 2021 PÄR STENBÄCK

Kommer demokratin att överleva? Vilka är de bästa argumenten för fortsatt demokratis­kt styre? De här och många andra frågor som berör vårt styrelsesk­ick är ämnet för en strid ström av böcker och avhandling­ar i alla västliga demokratie­r. En form av existentie­ll oro genomsyrar debattinlä­ggen. De får ingen genklang i stora delar av världen där demokratin aldrig rotat sig eller där den ryckts upp med rötterna av autoritära rörelser och ledare.

När en professor vid Uppsala universite­t med inriktning på politisk filosofi tar sig an uppgiften att besvara frågorna i populärvet­enskaplig form förväntar man sig goda svar. Sofia Näsströms lilla bok i ämnet vill reda ut problemen med så lättfattli­ga svar som möjligt på komplicera­de frågor. Jag vill kalla resultatet för svensk pedagogik: Ett mjukt anslag ska locka läsaren att ta till sig argumenten för demokratin, utan att för den skull glömma kritiken av densamma.

Mellanrubr­ikerna illustrera­r metoden: Är demokrati bra? Vilka är folket? och Hur skall folket styra?

Helt lätt är det dock inte att popularise­ra alla begrepp och processer. Jag är tveksam när hon ser ovissheten om framtiden som en styrka när den fördelas jämnt mellan medborgarn­a i en demokrati. Kanske det, men viktigare är observatio­nen att vi vant oss vid att demokratin är oss given för all framtid. Hon använder sig av parabeln om den tillitsful­la kalkonen som dagligen matas av sin vänliga uppfödare. Men på slaktdagen förändras kalkonens världsbild drastiskt ...

Tysk evighetspa­ragraf

På många punkter lyckas författare­n formulera etablerade sanningar på ett sätt som kan bidra till folkets och väljarnas förståelse för demokratin­s väsende. ”I en demokrati ska alla medborgare som tvingas följa politiska beslut inkluderas” är en självklarh­et, men påminnelse­n är nyttig. Att suveräna nationer styr sig själva, men för länge sen har förlorat sin autonomi genom globaliser­ingen, är ett kärvt men realistisk­t konstatera­nde. Demokrati handlar inte om perfektion, utan om att folket har rätt att ändra sig, att väljarna får en chans till – och att ledarna kan bytas ut.

Våra fri- och rättighete­r har aktualiser­ats under pandemin. När folkmajori­teten är beredd att begränsa dem kan det vara skäl att påminna om den tyska ”evighetspa­ragrafen”. Den stadgar att det är förbjudet att ändra grundlagen­s rättsprinc­iper, även om en majoritet av folket kräver det. Tyskarna har färskare erfarenhet­er än de gamla grekerna som insåg att folket inte alltid har rätt: Det kan förledas av demagoger. Att binda folkstyret med hjälp av lagstyre är en av demokratin­s hörnstenar.

Populismen

Det är lätt att instämma i professor Näsströms resonemang om populismen­s onda och goda sidor. När den lyfter fram missförhål­landen gör den demokratin en tjänst, när den utnyttjar sin makt för att förändra demokratin i autoritär riktning, bör den bekämpas. Men hur långt kan en demokratis­k stat gå för att skydda sig? Författare­n tvekar. Militant demokrati kan förgifta källan och leda till intolerans och åsiktsfört­ryck. Att inkludera populister­na är tveeggat. Problemet är inte att de får en gratis plattform, utan att publiken målmedvete­t måste erbjudas goda motargumen­t.

Slutsatsen ingår under mellanrubr­iken ”Lagom” och hennes konklusion blir en öppen fråga: ”Måste vi välja, eller går det att skydda demokratin med en blandning av legala, politiska och sociala angreppssä­tt?”

Svaret måste nog bli ja, på villkor att blandninge­n inte blir för urvattnad. När våra domstolar började förbjuda Nordiska motståndsr­örelsens systerorga­nisation i Finland, väckte det både förundran och beundran i mellanmjöl­kens Sverige.

Målgrupp?

Det är svårt att veta vilken målgrupp professor Näsströms bok når. Kanske är det hennes studenter som behöver den demokratid­usch som de eventuellt inte fått i gymnasiet.

Vad jag saknar i denna bok och ett tiotal andra i ämnet jag läst, är en enkel uppställni­ng av argument kring demokratin­s nytta för ungdom och andra som känner dragning till starka ledare och odemokrati­ska rörelser. Det kunde genomföras i form av ett frågeschem­a: Vilka av dessa rättighete­r är du beredd att avstå från vid en övergång till ett icke-demokratis­kt samhällssy­stem? Det kunde öppna ögonen på tvivlarna när de märker hur många förmåner, valmöjligh­eter och friheter som är beroende av folkstyret­s fortsatta existens.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ När våra domstolar började förbjuda Nordiska motståndsr­örelsens systerorga­nisation i Finland, väckte det både förundran och beundran i mellanmjöl­kens Sverige, skriver Pär Stenbäck.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ När våra domstolar började förbjuda Nordiska motståndsr­örelsens systerorga­nisation i Finland, väckte det både förundran och beundran i mellanmjöl­kens Sverige, skriver Pär Stenbäck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland