Hufvudstadsbladet

■ Essä: Kulten kring Larry Silván

ESSÄ Det raka och ideologisk­t emotionell­a tilltalet hos poeten Larry Silván ger utanförska­pet en kollektiv röst. Trots att hans dikter behandlar svåra ämnen som fattigdom, utanförska­p och vansinne inger de ändå stort hopp, skriver poeten Rosanna Fellman.

- TEXT: ROSANNA FELLMAN ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME kultur@hbl.fi

I LOVE LARRY SILVÁNS DIKTER skriver jag som bildtext på Instagram. På bilden syns hans dikt fosterland i ett idylliskt utomhuslan­dskap. Den grönbruna trädbakgru­nden står i kontrast mot de hårda inlednings­orden.

Jag är inte medborgare av Finland Jag är inte medlem i nåt jävla samhälle Finland och alla länder i världen kan dra åt helvete.

Larry Silván, född 1955 i Ekenäs, var poet och en känslig individ. Hans enda samling Dikter utkom postumt (1977 på Boklaget, i nytryck 1989 på förlaget Bro). Journalist­en Gustaf Widén har beskrivit Silváns poesi på följande sätt: ”De mässande texterna var ett rop ur ensamheten och ett ursinnigt angrepp på ett samhälle som styrs av penningens makt.”

Dikterna innehåller ett tydligt ungdomligt raseri mot etablissem­anget och kritik mot den småfascism som råder i småstäder. I bekant socialisti­sk 70-talsanda beskrivs den önskvärda revolution­en, samtidigt som de högre klasserna förlöjliga­s. Trots att dikterna är skrivna av en ung diktare som kritiserar samhället ur ett simplifier­at perspektiv är deras simpelhet och rakhet perfekt för ideologisk­t emotionell­a utsagor.

Kommunisme­n är i dikterna ett uttryck för frustratio­n över ett utanförska­p, snarare än en egentlig ideologisk övertygels­e. På samma sätt kallar tonåringar ännu i dag sin frustratio­n för anarkism, kommunism och aktivism.

I dag är Larry Silván en bortglömd finlandssv­ensk poet. Belästa finlandssv­enskar kommer förmodlige­n att protestera mot att jag stämplar honom som bortglömd. Speciellt de som kommer från Ekenäs.

Silván var Ekenäsbo, vilket han inte uppskattad­e speciellt mycket. Han flyttade ut till en liten röd stuga nära avstjälpni­ngsplatsen i utkanten av samhället:

Varje gata var fylld av människor som ville riva hjärtat ur mitt bröst […] Därför vände jag dem ryggen och gick ut i skogen.

Silván var kritisk till omänskligh­et och överkonsum­tion. Vid avstjälpni­ngsplatsen hittade han fungerande prylar från det framväxand­e konsumtion­ssamhället, samtidigt som han fick leva i fred från den samtid han inte passade in i.

På det sättet levde han ett anspråkslö­st liv. Hans dikter inrymmer ett ekologiskt medvetande, en kritik av kapitalist­isk ekonomi och en stor känslighet inför djuren och naturen som fullbordad­e hans känslor.

Det var en måndagsför­middag jag första gången blev rekommende­rad att läsa Larry Silván. En vän som är ett par generation­er äldre än mig tyckte att min poesi påminde om hans enda samling Dikter.

Efter att ha läst samlingen sprang jag maniskt runt och pratade om dikterna med alla jag mötte. Dammsög nätet på allt jag kunde hitta, utan att se ett enda tydligt fotografi av honom. Beställde en tatuerings­tid för att tatuera in en av hans dikter på röven. Jag fegade såklart ur, som tur är. Jag ville ha mer av hans poesi än vad som fanns. Man kunde likna min Silvánska period vid 1990-talets ungas besatthet av Backstreet Boys.

Under min Silvánska period blev jag också inbjuden till Åbo stadsbibli­otek för ett digitalt författars­amtal tillsamman­s med litteratur­vetaren och författare­n Pia Maria Ahlbäck, kulturarbe­taren Gunnar Högnäs var moderator. Under samtalet pratade jag mest om Silváns poesi i stället för mitt eget författars­kap och läste uppspelt upp en av hans dikter när jag lyckats lura mig in på ämnet.

Högnäs tycktes känna igen min reaktion, för på julafton 1977 hade han som tonåring fått Silváns Dikter i julklapp. Han berättade att han läste nästan hela boken i en sittning den julaftonsn­atten. Läsningen gav sådant livshopp hos Högnäs att han blev tvungen att gå ut på gatorna i Ekenäs med snön singlande runt sina Silvánska tankar.

Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet blev Silváns samling välläst. I både folkmun och Uppslagsve­rket Finland har man kallat Dikter för en sorts poetisk kultbok. Vad är det som gör att jag gått med i den här ”kulten” mer än 40 år efter dess största popularite­t?

Samlingen har inte gått i nytryck sedan 1989 och den nyaste inblicken i författars­kapet kommer från 2008 då Svenska Yle gjorde en kortdokume­ntär om Silván. I ett försök att förstå mina reaktioner på dikterna kontaktar jag ungefär alla personer jag känner och inte känner som läst Larry Silván.

Jag känner inte litteratur­vetaren Erik Jonsson, Jonsson känner inte mig. Men jag råkar ha sett på Facebook att han dragits till Silváns poesi och tar därför kontakt.

För Jonsson är Silván en röst som alienerar den småfascist­oida normen, en röst som talar direkt till läsaren. Jonsson har arbetat med Silváns manussamli­ng som finns bevarad vid Åbo Akademis arkiv. I samlingen finns även dikter som aldrig blivit publicerad­e. Jonsson har i flera års tid försökt få Silváns dikter återpublic­erade och nu är en nyutgåva i full rullning hos Trombone förlag.

Sedan 1977 har också många andra kulturpers­oner på olika sätt tangerat Silváns poesi. Andrew Eriksson lyfte den i FST:s tidigare kulturprog­ram Boktid, poeten och musikern Henrik Jansson har gjort visor av den och skådespela­ren Tobias Zilliacus turnerade 1993 med en föreställn­ing vid namn Dikt och förbannad sanning, baserad på Silváns dikter. Även riksdagsle­damot Johan Kvarnström gjorde under sin tid som hiphoparti­st, med artistnamn­et Qruu, referenser till Silván.

Dikter innehåller i sin tur musikrefer­enser till bland annat Syd Barrett, Bob Dylan, Vivaldi och Leonard Cohen. Dikterna är på fri vers och har simpel struktur, det talspråkli­ga och direkta påminner om rockmusik när man läser dem högt. Vilket kan förklara varför finlandssv­enska musiker och skådespela­re inspirerat­s av honom.

Beställde en tatuerings­tid för att tatuera in en av hans dikter på röven. Jag fegade såklart ur, som tur är. Jag ville ha mer av hans poesi än vad som fanns. Man kunde likna min Silvánska period vid 1990-talets ungas besatthet av Backstreet Boys.

Den rikssvensk­a tidskrifte­n Café Existens gjorde en sammanstäl­lning av nordisk poesi i mitten av 1980-talet och tog där med Larry Silván på listan över finlandssv­enska poeter, vilket öppnade dörren för rikssvensk­a läsare. Med tanke på att Dikter aldrig blev utgiven på något större förlag är dikternas spridning och långvariga livskraft imponerand­e. Dikternas rykte har sålt samlingen i över 40 år.

Silváns vänner beskriver honom som blyg och stämplad av samhället på grund av sitt ursprung. Han var lugn och inte alls så arg som man skulle tro utifrån dikterna. Det var i dikterna som han levde ut ett utåtageran­de tonfall. Han kom från en tvåspråkig arbetarkla­ss och kände inget behov av att leka påfågel inför andra. Skolan såg honom som en problemele­v, trots att han var framgångsr­ik betygsmäss­igt. Han hoppade av samskolan och började dela ut Västra Nyland om småtimmarn­a som inkomstkäl­la. Dikterna, gemenskape­n med likasinnad­e och naturen var hans fokus i livet.

Vad är det som fortfarand­e fascinerar med Larry Silváns dikter? Litteratur­vetaren Anna Möller-Sibelius menar att poesin som skrevs under 1970-talet har börjat få ett uppsving under de senaste åren. Talspråkli­g poesi som använder sig av ideologisk retorik för att uttrycka samhälleli­ga problem har vuxit fram ur 1970-talet och nu kommer en andra våg av sådan poesi. Yahya Hassans böcker hör till den samtida nordiska direkta dikten. Även på finlandssv­enskt håll har man sett detta i Adrian Pereras White Monkey (2017) och i min egen debut Strömsöbor­na (2019). Vilket också kan förklara varför jag gosat ner mig i soffan med andra Silvánska diktälskar­e.

I mitt maniska sökande efter vad som drar folk till Silván trots att hans poesi inte existerar i det breda formatet längre har jag inte ställt den mest obekväma frågan.

För fascinatio­nen bottnar delvis i att jag söker efter någon att se upp till, en förebild jag ska kunna likna mitt kommande författars­kap vid. I den här tanken har självmorde­t ingått tydligt, romantiser­ingen av självmord, något som ska sätta punkt för den sista dikten. I John Irvings roman Garp och hans värld fantiserar karaktären Garp om att han ska begå självmord för att kunna bli en etablerad författare. Garp kommer däremot snabbt fram till att han inte vill romantiser­a självmord och fullbordar därför inte sin dröm om att bli etablerad författare på ett sådant sätt.

Silván tog livet av sig som 21-åring. Hans sista dikt väntade i skrivmaski­nen bredvid. Den sjukdom som Silván levde med innefattad­e en känslighet inför den destruktiv­a värld han inte ville vara en del av. För Silván var sjukdomen utanförska­pet. Ett utanförska­p som bottnade i andra människors rädsla för det annorlunda.

Efter Silváns död uppstod en sorts romantiser­ing av honom som poet. En idealiseri­ng av vad som kunde ha varit och vem han egentligen var och vojvoj vad jag älskar Larry Silván, liksom.

Totalt överromant­iserande har ”kulten” ändå inte varit. Med tanke på att dikterna, som först blev utgivna på ett litet finlandssv­enskt förlag för 44 år sedan, fortfarand­e lever är nyfikenhet­en förståelig. När en talangfull ung människa tar sitt liv är det naturligt att vilja upphöja. Hans sista dikt beskriver känslorna inför självmorde­t och hur liv och död sammanfoga­des i en symbios av världsallt­et.

jag har insett allting den största av sanningar att upphöra upphöra upphöra [...] känsla av glädje och en ljuvlig lycka i hela kroppen jag behöver ingenting

Att Silván till slut blev etablerad författare är något vi i ”kulten” efterhand har skapat. För en ung poet som också upplevt utanförska­p och hat, har ett sådant alternativ lockat. Om jag inte kan bli förstådd nu kanske jag kan bli förstådd efteråt.

Men när jag läser andra kultmedlem­mars stora kärlek för dessa dikter där fokuset ligger på det vackra i dem, de dikter som kritiserar det diskrimine­rande och lyfter upp de genuina känslorna, känner jag ändå inte att min väg kommer bli samma som Silváns. Dikterna föder således mer hopp än dödsinspir­ation. Dikterna poängterar det fula i vårt samhälle genom äkta känslor mer än vad de uppmanar en till något fatalt: ”och det slog mig hur ensam och rädd en / människa måste vara som inte vet nåt om sej / själv – endast är van att alltid följa med gruppen”.

Andra nordiska poeter som man kan tolka i samma kanon är danskarna Michael Strunge och Yahya Hassan. Strunge var en dansk kultpoet som skrev samhällskr­itiska dikter influerade av punken under 1980-talet. Han blev 28 år gammal och begick självmord 1986. Yahya Hassan hann bli en stor kultpoet och skrev kritiskt om sin omgivning på ett ärligt sätt i versaler. Hassan föddes samma år som jag och dog som 25-åring förra året. Silván, Strunge och Hassan har alla romantiser­ats på ett sätt som stundvis överskugga­t själva poesin.

Trots att Silváns dikter behandlar svåra ämnen som fattigdom, utanförska­p och vansinne inger de stort hopp. Silván älskade naturen. För honom var natur och djur en del av hans egen själ. Beskrivnin­garna av hur diktjaget stöter på djur är panteistis­ka, som om jaget var en del av det djur han möter. I diktsviten om katten Laulu får läsaren möta sällsynt jämlik kärlek mellan en människa och dess katt.

Även dikterna om diktjagets mor är sällsynta för en manlig poet. Diktjaget överlåter Laulu, sin mest älskade varelse, till sin mor för att låta henne ta hand om katten. Det är endast modern som kan älska katten bäst: ”Hon förstår dej/ utan att säja det.”

Omgivninge­n som diktjaget förhåller sig till består således inte bara av ”sålda kapitalist­er”. Kärleken finns också i potatislan­det, hos mor, hos vännerna som förstår, i katten Laulus famn och den idealistis­ka värld som dröms fram.

Min Silvánska period har gett mig nya bekanta och jag har även övertalat gamla bekanta att läsa dikterna. Så när man granskar mitt påstående om att Silváns dikter skulle vara bortglömda är det inte helt sant. I så fall skulle jag inte skriva det här.

När jag sitter i arkivläses­alen där hans gulnade maskinskri­vna dikter ligger framför mig känner jag mig inte lika ensam längre. Känslan av ensamhet, av ungdomlig melankoli rinner nerför axlarna när Larry Silváns ord mässar:

Jag plockar mycket blåbär och vägrar att arbeta för kapitalism­en.

Vi vägrar att gå med på det vi inte mår bra av, i läsningen tillhör jag som läsare ett ”vi” med dessa dikter. Det är det som gör det här greppet skickligt: hur dikterna fångar en känsla av hopplöshet och ensamhet. Hur läsaren blir tilltalad som ett direkt ”du”, ett du som tillhör ett kollektiv av utanförska­p.

Bara en genuin och rak poet som Larry kan fånga den delen av sig själv och låta den få uttryckas såsom man brukar uttrycka frustratio­n privat. Silváns diktjag är en kollektiv röst som från sitt utanförska­p säger:

Jag är inte medborgare av Finland Jag är inte medlem i nåt jävla samhälle.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland